VIDEO. Agenții economici din zona Peninsulară, după votul împotriva suspendării Regulamentului de acces: „Să le fie rușine consilierilor care s-au abținut de la vot”

1
462

Locuitorii și agenții economici din zona Peninsulară au protestat joi, 25 noiembrie a.c., începând cu ora 12.00 în fața sediului Primăriei municipiului Constanța împotriva Regulamentului de acces în peninsulă. Aceștia au urmărit cu sufletul la gură ședința extraordinară ce s-a desfășurat în sistem online ce a avut un singur proiect pe ordinea de zi: suspendarea normativului de acces în Peninsulă.

Votul a fost împotriva suspendării Regulamentului de acces, astfel rămâne în vigoare. Cu 11 voturi pentru și 15 abțineri, proiectul nu a fost adoptat. Consilierii locali USR și liberalii Costin Avătavului și Alexandru Nazîru au votat pentru.

Constănțenii prezenți în fața sediului instituției au scandat și le-au cerut consilierilor explicații, pentru că la întâlnirea de sâmbătă, 20 noiembrie a.c., au spus că vor vota această suspendare. Afectați sunt atât riveranii cât și agenții economici, despre care primarul Vergil Chițac a declarat unei publicații locale, în cadrul unui interviu că dacă nu le convine să își mute activitatea în altă parte:

„Noi agenții economici avem nevoie de sprijinul administrației publice locale, din toate motivele, numai că ne trezim din nou că suntem restricționați, suntem sfătuiți să se mutăm. Noi nu ne putem muta, suntem de 18 ani în Peninsulă. Am crescut odată cu Peninsula când nimeni din Constanța nu mai știa că există, am crescut locul și nu avem cum să ne mutăm de pe azi pe mâine, că ni se pune o barieră și nu ai cum să muți un business așa. Acestea se fac cu cap și când dorește omul, nu când li se pune o barieră. Să le fie rușine consilierilor care s-au abținut de la vot în Consiliu. Păcat, sunt niște bărbați în toată firea care nu și-au putut asuma, Da sau Nu. Eu nu înțeleg treaba asta, cum funcționează în administrație. ”

Legat de protestul de astăzi, împotriva Regulamentului de acces în zona Peninsulară, primarul Vergil Chițac a declarat presei locale că e foarte bine că se protestează și va ține cont de amendamentele oamenilor în privința modificării, perfecționării regulamentului actual, dar le va păstra pe cele logice, pentru că unele dintre acestea sunt absurde.

A vorbit și despre ridicarea celor două bariere și a declarat că nu intră în atribuțiile sale, ci el doar execută hotărârile de Consiliu Local Municipal:

Se protestează, e foarte bine că se protestează, că oamenii se manifestă, se manifestă, mai puțin zgomotoși și cei care sunt pentru acest regulament. Niciodată când vrei să reglementezi ceva, cu atât mai mult ceva atât de delicat cum este zona Peninsulară care este centrul istoric al Constanței și unde avem rezidenți și operatori economici. Niciodată n-o ă poți să îi mulțumești pe toți, de pe altă parte orice regulament este perfectibil și îți dai seama în aplicarea lui. Este o normalitate, cu bună credință vom vedea ce trebuie îmbunătățit, vom fi deschiși la toate sugestiile pe care le vom primi, le vom analiza fără a le artera spiritul și finalitate și îl vom modifica. Amendamentele vor intra în vigoare de îndată ce grupul de consilieri, grupul de lucru PNL și USR le vor fi finaliza. Va fi inițiativa domniilor lor, nu voi acapara eu chestiunea aceasta. Am primit și eu lista de amendamente, care a fost colectată din discuția cu cetățenii din Piața Ovidiu. Vă mărturisesc că m-am uitat peste ele. Unele chiar au rezolvare în interiorul regulamentului existent, doar că oamenii nu au avut răbdarea să îl citească în integralitate. Pur și simplu nici consilierii nu trecut prin filtrul regulamentului și acum de fapt noi discutăm niște amendamente pe care le-au propus cetățenii care au fost la întâlnirile din Piața cu consilierii. Regulamentul acesta a fost suspendat de instanță așa cum s-a dorit și nu vorbesc numai de decizia aceasta. Știți că regulamentul într-o formă aproape identică a fost respins de instanță acum vreo 2 ani de zile, reținându-se un singur lucru, că nu a existat un studiu de impact economico- social. Am făcut studiu de impact, a existat în dezbatere publică, am acceptat unele amendamente, pentru că, scuzați-mă, unele sunt absurde. Dacă găsim o altă soluție prin care să punem controla accesul acolo, vom renunța la acele două bariere. Nu există să nu poată intra taxiurile, mașinile de aprovizionare de marfă. Vom schimba orarul pentru aprovizionare marfă, am înțeles că sunt unele probleme din acest punct de vedere. Nu e decizia mea, eu sunt primar, sunt executiv eu trebuie să execut o decizie a Consiliul Local Municipal, nu decid eu. Vă pot arăta mesaje de la oameni care îmi mulțumesc pentru faptul că sunt barierele în zona Peninsulară. Nu știu dacă vom scoate bariera”, a declarat primarul Vergil Chițac.

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.