VIDEO. Regulamentul de acces în Zona Peninsulară nu a fost suspendat: consilierii locali PNL și PSD s-au abținut de la vot

1
570

Grupul consilierilor USR a convocat Consiliul Local al Municipiului Constanța în ședință extraordinară, cu convocare de îndată, joi, 25 noiembrie 2021, ora 11.00. Aceasta s-a desfășurat prin mijloace electronice, printr-o platformă on-line de videoconferinţă.

Au fost prezenți 26 de consilieri locali din totalul de 27.

Ședința este urmărită on-line de către protestatarii care au început deja să se adune în fața Primăriei Constanța, pentru mitingul anunțat începând cu ora 12.00.

Ordinea de zi a inclus un singur proiect de hotărâre:

1. Proiect de hotărâre pentru suspendarea aplicării HCL nr. 294/2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța

La Comisiile de specialitate 3 și 5 ale Consiliului Local, proiectul a primit aviz negativ.

Mai mulți constănțeni din Zona Peninsulară au cerut suspendarea regulamentului

Zece constănțeni s-au înscris să ia cuvântul.

Avocatul Emil Tatu, care reprezintă persoane fizice și juridice care locuiesc sau desfășoară activități economice în Zona Peninsulară, a solicitat ca acest proiect să fie aprobat. „Consilierii locali să nu se abțină, proiectul trebuie asumat. Modificarea va dura, cu tot și dezbateri publice, foarte mult timp“, a spus Emil Tatu.

„Domnilor consilieri, ați văzut efectele acestui regulament, trebuie să vă asumați voturile. La întâlnirile din Piața Ovidiu, ați susținut că regulamentul trebuie modificat. S-au închis cu bariere peste 33 de hectare de teren și 3.500 de constănțeni, fără agenți economici. Nu putem aștepta până când acesta va fi modificat. Trebuie suspendat acum“, a solicitat și Mirela Doicescu, rezident în Peninsulă și reprezentant al 25 de persoane fizice, agenți economice și parohii.

Daniela Ghițoi, rezident în Zona Peninsulară, a adăugat că, în primul rând, limitarea accesului la o singură mașină pentru fiecare rezident este discriminatorie.

Luiza Mihaela Petcu a solicitat primarului Vergil Chițac și consilierilor locali să respecte Constituția și să facă tot le stă stă în putință pentru binele constănțenilor, așa cum au jurat.

„Ați început europenizarea Zonei Peninsulare prin montarea unor bariere, ne-ați transformat într-o enclavă. Plătim impozit aproape triplu față de restul constănțenilor, dar ne-ați închis. Vreți să transformați Zona Peninsulară într-un pietonală, dar 80% din clădirile din Peninsulă pun în pericol viața constănțenilor“, a spus Luiza Mihaela Petcu.

Romulus Dumitrana, rezident în Peninsulă, reprezentat al 25 de familii din Zona Peninsulară, a susținut că cei care locuiesc în centrul vechi își doresc un regulament funcțional, nu unul cu lacune juridice, care produce numai haos, nemulțumire și nesiguranță.

„Vă rog să ne ajutați și să ne susțineți, cum ați promis la întâlnirile pe care le-am avut. Deja suntem îngenunchiați din cauza pandemiei, nu contribuiți și dumneavoastră la falimentarea noastră. Și noi ne dorim ca zona să fie înfrumusețată, dar vă rugăm să faceți un circuit de intrare și ieșire“, a spus Adriana Anghel, un investitor din zonă.

Și Petru Irimia, alt investitor în turismul din Zona Peninsulară, a solicitat suspendarea Regulamentului de acces.

Părintele Marius Moșteanu a cerut suspendarea regulamentului pentru șase luni, timp în care s-a angajat să aducă în atenția consilierilor locali și primarului Vergil Chițac toate doleanțele constănțenilor care locuiesc în zonă.

Consilieri locali PNL se abțin de la vot

Viceprimarul Ionuț Rusu a anunțat că aleșii locali PNL se vor abține de la vot.

„Noi știm că nu există proiecte perfecte când vorbim de dezvoltare urbană în general. Înțelegem toate doleanțele constănțenilor și agenților economici din zonă, și proiectele de investiții ale Primăriei, care sunt implementate tocmai pentru creșterea valorii Zonei Peninsulare.

Au fost găsite amendamente și vor mai fi găsite, cu siguranță, în urma discuțiilor cu aleșii locali de la USR. În cel mai scurt timp, vom urmări calea legală pentru ca acestea să fie adoptate și transpuse în acest regulament.

Regulamentul, însă, a produs deja efecte și un act care a produs efecte nu poate fi anulat decât printr-un alt regulament.

Noi, consilierii locali PNL ne vom abține acum, cu promisiunea că în cel mai scurt timp vor fi votate amendamentele în Consiliul Local“, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu.

Consilierii locali USR cer, în continuare, suspendarea regulamentului

Alesul local USR Mirela Garip a solicitat consilierilor „vă rog să ne amintim ce am votat în octombrie 2020. Vă rog mult să nu uităm că oamenii au avut încredere în noi și ne-au votat. Nu este o soluție care acest Regulament să rămână în vigoare până când va fi modificat tot în Consiliul Local.

Vă rog să vă gândiți nu numai la legalitatea lui, ci și la cât de optim este el pentru viața constănțenilor din Zona Peninsulară“.

Primarul Vergil Chițac solicită consilierilor locali PNL și PSD să se abțină de la vot

Primarul Vergil Chițac a susținut că este uimit de acțiunea populistă a consilierilor locali USR, în condițiile în care a fost înființat un grup de lucru tocmai pentru amendarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară.

Acesta a atras atenția că în Peninsulă s-au implementat proiecte cu fonduri europene și vor fi mai implementate curând și dacă Zona Peninsulară nu devine una pietonală, Primăria va trebui să dea banii înapoi.

În plus, acesta a subliniat că magistrații au decis, în primă instanță, că actualul Regulament de acces în Zona Peninsulară este legal și nu încalcă drepturile constănțenilor din Peninsulă, reamintind că și anii trecuți a existat o altă decizie a instanței care a precizat același lucru cu privire la vechiul regulament.

Consilierii locali PSD acuză USR de demagogie

Liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, a declarat că este uimit de atitudinea USR de vreme ce au fost invitați să participe la grupul de lucru de modificare a regulamentului.

„Grupul PSD apreciază și salută faptul că s-a ajuns la un consens: formarea unui grup de lucru pentru amendarea regulamentului. Consilierii vor să-l modifice în spiritul nevoilor oamenilor și agenților economici din Peninsulă.

Executivul a dat dovadă de deschidere, de dialog și împreună vom găsi soluții pentru îmbunătățirea regulamentului. Am stabilit că regulamentul trebuie modificat de urgență, nu înțelegem de ce se dorește această abordare de moment a USR, doar ca să capitalizeze politic. Mi se pare un act derizoriu și care în pericol procesul de modificare a acestui regulament“, a declarat Costin Răsăuțeanu.

Dumitru Caragheorghe a reiterat că USR a solicitat ședința Consiliului Local pentru suspendarea regulamentului pentru șase luni tocmai pentru ca acesta să nu rămână în vigoare și aplicat în forma actuală până la modificarea lui, deoarece afectează viața constănțenilor.

Cu 11 voturi pentru și 15 abțineri, proiectul nu a fost adoptat. Consilierii locali USR și peneliștii Costin Avătavului și Alexandru Nazîru au votat pentru.

V.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.