VIDEO. Agenții economici din zona Peninsulară, revoltați din cauza regulamentului de acces: „Îl așteptăm pe primarul Chițac să stea de vorbă cu noi. Îi place? Zona este pustie”

0
1133

Regulamentul de acces în zona Peninsulară este problema de actualitate ce stă pe buzele constănțenilor de aproximativ două săptămâni. Riveranii şi agenții economici ce își desfășoară activitatea în zonă s-au adresat pentru a doua oară instanței cu privire la anularea Hotărârii de Consiliu Local care îi afectează în mod direct.

Constănțenii nemulțumiți de regulament adoptat și intrat în vigoare începând cu data de 15 noiembrie, moment în care au fost montate și barierele de acces în Zona Peninsulară, au strâns peste 1600 de semnături în vederea modificării hotărârii prin care au fost instituite restricții de circulație.

Aleșii locali ai PNL, PSD și USR, dar și senatorul Septimiu Bourceanu au mers în zona Peninsulară pentru a sta de vorbă cu cetățenii, iar întrunirile nu se opresc, ci vor avea loc și în aceste zile.

Reporterii Focus Press s-au deplasat la fața locului, pentru a sta de vorbă cu agenți economici, la solicitarea acestora, cu riverani, dar și cu conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Peninsula pare în prezent părăsită, iar “de vină” nu sunt temperaturile scăzute, după cum au comentat toţi cei intervievaţi. Singurii care „umpleau” zona erau patronii cafenelelor, restaurantelor și magazinelor, dar și angajații ce cărau de zor diferite cutii dintr-o parte a peninsulei, în cealaltă.

Cornel Stan, patronul unui barbershop situat pe bulevardul Tomis, în apropiere de Piața Ovidiu, spune că acest regulament a fost adoptat fără a fi consultați agenții economici ce își desfășoară activitatea în zonă, patronii magazinelor, riveranii, constănțenii, în general. Din discuțiile pe care le are zilnic cu cetățenii, absolut toți sunt împotriva regulamentului:

„Avem un salon de frizerie – coafură și alte servicii de înfrumusețare. De curând primăria a venit cu o interdicție. A creat o problemă în zonă. Nu a venit cu soluții care să acopere nevoile zonei. A venit cu aceste permise de acces, dar sunt doar pentru riveranii din zonă, dar acum punem problema în felul următor? Cei care vin și susțin zona economic, turiștii vara, clienții zonei, în general, unde vor parca? În kilometrul 5 și vor veni cu trotinetele? Clienții sunt nemulțumiți, noi nu le putem oferi o soluție, ci primăria. Sunt o mulțime de oameni afectați și nemulțumiți. Noi am ales să dezvoltăm afacerile aici pentru că este o zonă cu trafic, dar acum? Centrul acesta nu este cel mai frumos, dar oamenii veneau aici să se plimbe, la cafenele. Am înțeles, au adoptat și implementat un regulament de acces, dar de ce nu au venit și cu soluții, dar acum, nu peste șase luni de zile, dacă atunci vom fi în imposibilitate de plată. S-au luat decizii pe genunchi, nu este corect. Barierele acelea sunt vechi, ați văzut? Stau paznici acolo să le ridice și un polițist local. Cetățenii sunt extrem de nemulțumiți. Nu se vor lăsa până aceste aspecte nu se vor rezolva. Primăria nu poate să facă ce vrea, când vrea, considerând că e bine, atâta timp cât nu o fac cu transparență, planuri pe termen lung, cu studii”, a declarat, pentru Focus Press, Cornel Stan.

Și directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Aurel Mototolea a declarat pentru Focus Press că acest Regulament de acces în zona Peninsulară afectează în mod direct activitatea muzeului, fie că vorbim despre angajați sau turiști.

„Este o problemă spinoasă, ca să spun așa și încerc să mă pun în partea celor care lucrăm în această zonă, la diferite instituții, sau agenții economici care operează în Piața Ovidiu, dar mă pun și postura potențialilor vizitatori, aceste lucruri se leagă, nu ai cum să faci abstracție. Totuși deși este de salutat inițiativa administrației publice locale de a crea un regulament de acces în zona Peninsulară, numai că această activitate de zonă pietonală trebuie adaptată la realitatea zonei pentru că noi suntem afectați. MINAC a făcut demersuri pentru accesul autoturismelor noastre aici. Nu avem numai sediul de aici, ci facem cercetări arheologice în tot județul Constanța, mai avem și acele puncte muzeale din județ. Colegii mei care sapă, găsesc o serie de artefacte trebuie să le aducă, într-o primă fază la laborator pentru spălat, după aceea în muzeu pentru depozitare. Artefactele sunt din ceramică, piatră, sunt grele, greu de manipulat. Deci dacă se va permanentiza această stare va fi o problemă. Avem activități culturale care implică o serie de materiale, vorbim de expoziții, indiferent dacă le facem noi sau avem parteneriat, implică transportarea unor materiale necesare organizării acestor expoziții și atunci iar este un inconvenient mai ales iarna. Am depus hârtiile necesare, le-am redepus și sper să abținem aviz favorabil fie și numai pentru mașinile instituției, nu mai vorbim de mașinile proprii. Ar fi trebuit să se ofere o alternativă. E foarte lăudabilă inițiativa primăriei, dar trebuie să vorbim și despre alternative ca să nu ne blocăm activitatea. Pe perioada sezonului estival avem un flux mare de vizitatori, cum vor ajunge aceia aici? Mă depășește această situație. Sper să se rezolve situația”, a declarat directorul MINAC.

La fel de indignată s-a declarat și Loredana Bălășoiu, managerul unui magazin de haine din zona Peninsulară: „Îmi pare nespus de rău, eu sunt împotriva tuturor reglementărilor, regulilor, restricțiilor. A venit și acest regulament de acces în zona Peninsulară, înainte de bine de rău parcau mai aproape, acum am înțeles că este foarte dificil. Afectează pe toată lumea. Trebuia pusă într-o balanță această situație. Este halucinant tot ceea ce se întâmplă. Trebuia să găsim o soluție de comun acord, constănțenii și administrația publică locală. Sper să se găsească o soluție cât mai curând”.

Iar pentru a vorbi despre aprovizionarea magazinelor, restaurantelor și cafenelelor din Peninsulă, Palu Bruno, angajat al Next Pub este de părere că acest Regulament a fost instituit fără să existe o consultare reală cu cetăţenii. Acesta spune că aprovizionarea pe timp de noapte nu este o soluție: “Vorbind strict de societatea în fața căreia ne aflăm, eu ocupându-mă de aprovizionarea acesteia, făcând două, trei curse până în ora 14.00- 15.00, ni s-a impus prin acest regulament să facem aprovizionarea între orele 23.00 și 6.00 dimineața. Dar în orașele civilizare se face de dimineață de la ora 6.00 până în ora 10.00, interval generos și suficient. Să îmi spună mie domnul primar dacă locurile de unde ne facem noi aprovizionarea sunt deschise în intervalul 23.00- 6.00, mai ales în perioada pandemiei. Când au făcut acest regulament nu au avut bunăvoința să vină, să ne întrebe de problemele care s-ar putea ivi. Apoi ne-au spus că este voie doar cu o singură mașină. Nu se poate așa ceva. Mi se pare iar aberant să ceri riveranilor să circule doar cu o mașină”.

“Ne afectează activitatea în mod direct. Sunt constănțeni care veneau aici să se mai plimbe, deși temperaturile sunt scăzute, iar acum abia mai vezi două, trei persoane. Unde să îți parcheze mașinile? Cum să vină până aici, mai ales dacă au copii? La iarnă ce vor face? Dra riveranii? Ne-am trezi cu bariera pusă luni și atât, nu am mai avut acces. Plus că distribuitorii de diferite alimente care vin aici, la restaurante întâmpină dificultăți. Îl așteptăm pe domnul primar Chițac să stea de vorbă cu noi. Îi place? Zona este pustie””, a mai spus o localnică a zonei Peninsulare.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.