Un celebru cămătar din Călărași, arestat la Constanța, la cererea DNA. Este acuzat de șantaj, camătă și spălare de bani

0
4256

Un așa-zis afacerist din Călărași, cunoscut în lumea interlopă, a fost arestat preventiv la cererea DNA Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, spălare de bani și alte infracțiuni similare.

Este vorba despre Vasile Boşnigeanu, zis „Vali Americanu“, din Călărași, deținătorula  patru societăți comerciale, acuzat și trimis în judecată, luna trecută, de DNA Constanța, într-un dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Călărași.

S-a întâmplat ca după aproximativ o lună și jumătate de la trimiterea în judecată procurorii să ceară arestarea preventivă a inculpatului. Judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea DNA și au emis mandatul de arestare:

”Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe lângă ÎCCJ-DNA, ST Constanta. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Boșnigeanu Vasile, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de șantaj pentru o perioada de 30 zile, de la data de 17.11.2021 la data de 16.12.2021, inclusiv. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Boșnigeanu Vasile. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia (…) Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 17.11.2021”, se arată în încheierea de ședință de miercuri.

Activitatea infracțională: cămătărie disimulată în relații comerciale

Faptele pentru care este cercetat individul sunt, așa cum spuneam: șantaj – două acte materiale, camătă și spălare de bani, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, călărășeanul, în ajutorul unui alt individ, ar fi agresat și amenințat o altă persoană să-I returneze suma de 150.000 lei dintr-un împrumut acordat anterior. Prin aceeași metodă, individul a constrâns și o altă persoană să-I dea diferite sume de bani, dar și un autoturism.
 Procurorii au stabilit că Vasile Boşnigeanu avea ca principală sursă de venit activitatea de cămătărie, oferind bani împrumut și percepând dobânzi cuprinse între 3 și 5 la sută pe lună din valoarea împrumutului.

 Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor obținuți și pentru a-și masca activitățile ilegale, bărbatul disimula împrumuturile sub aparența nereală a unor relații comerciale.

Astfel, inculpatul ar fi primit sume de bani de la datornici, inclusiv prin conturile bancare personale și ale societăților pe care le administrează, fiind notificat prin intermediul serviciilor de profil ale unităților bancare despre virarea sumelor respective. Datele privind rulajele conturilor ar fi confirmat și împrejurarea că valoarea sumelor împrumutate și încasate în cursul anului 2020 și începutul anului 2021 de către inculpat ar fi fost de ordinul milioanelor de lei.
 
Revenind în prezent, potrivit încheierii de ședință, inculpatul poate contesta măsura arestului preventiv, dat fiind că decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.