VIDEO. Aleșii locali, la raport! Consilierii USR vor includerea fondurilor pentru PUZ-ul parcului promis în Faleză Nord în bugetul din acest an

0
228

Vicepreședintele Organizației Județene a U.S.R. Constanța, Cătălin Iacob, actual consilier local, a prezentat, pentru Focus Press, problemele aflate acum în dezbatere în comisiile de specialitate ale Consiliului Local Municipal, dar și proiectele de hotărâre pe care le vor iniția sau le-au inițiat deja consilierii locali U.S.R. Printre ele, amenajarea unui parc de peste un hectar în Faleză Nord, promis în campania electorală pentru alegerile locale.

Cătălin Iacob este membru în Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură a Consiliului Local. Pentru a aviza în cunoștință de cauză noile Planuri Urbanistice Zonale ce vor fi supuse votului consilierilor locali, acesta a mers, deja, în mai multe zone din oraș, pentru a discuta cu vecinii terenurilor pe care dezvoltatorii imobiliri vor să ridice diferite clădiri.

„Încă de la început, am cerut de la Direcția de Urbanism, toate P.U.Z.-urile care vor intra pe ordinea de zi, indiferent dacă la acest moment au documentația completă sau parțială, și ne dorim să le studiem în teren, să discutăm și cu vecinii, să vedem și ei ce părere au în privința aceasta.

Am mers deja în mai multe zone ale Constanței, am fost la Pescărie, unde se dorește construcția unor blocuri de 12 etaje, am fost în Palazu Mare, unde se dorește construcția unui bloc de 7 etaje, între vile, pe Lahovari, tot așa se dorește construcția unui bloc cu 3 etaje, unde dezvoltarea a fost între P+1 și P+2, și discutăm cu vecinii și luăm pulsul din teren.

Constănțenii s-au cam săturat de dezvoltarea aceasta haotică și trebuie să punem stop la un moment dat. Ideea este că trebuie să găsim punți de comunicare între cetățeni, dezvoltatori, societate civilă, O.N.G.-uri etc. Decizia trebuie să fie una cu consultare generală.

U.S.R. Constanța își dorește dezvoltarea orașului, dar în limite normale. Ceea ce s-a întâmplat până acum nu a fost de bun augur, vedem tot acest dezastru urbanistic și noi plecăm de la premiza că ne trebuie o dezvoltare armonioasă a orașului și trebuie să încheiem acest capitol de haos“, a declarat Cătălin Iacob.

Noua administrație locală dorește și schimbarea membrilor Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului, care emite puncte de vedere favorabile / nefavorabile / cu condiții cu privire la proiectele imobiliare pentru care se cer certificate de urbanism și autorizații de construcție. Primarul Vergil Chițac a propus o nouă componență a acestei comisii, dar consilierii locali U.S.R. nu au fost de acord cu aceasta, așa că se va face o nouă propunere. Ei au adus și amendamente Regulamentului de funcționare a Comisiei tehnice, în primul rând cu privire la conflictul de interese.

„Comisia tehnică de urbanism încă nu s-a format. A fost un proiect de hotărâre pe ordinea de zi. Noi, în Comisia de specialitate, nu am dat aviz pentru acest proiect de hotărâre, tocmai în ideea de a nu intra pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Am avut discuții cu noul arhitect-șef, am ascultat și propunerile lui pentru componența și regulamentul acestei comisii, și urmează în ședința aceasta sau viitoare să avem pe ordinea de zi acest proiect de numire a Comisiei tehnice, care este foarte importantă, din punctul meu de vedere.

S-au făcut propuneri de membri pentru Comisia tehnică, din punctul nostru de vedere sunt unele persoane care nu ar mai avea ce să caute în această comisie, tocmai în ideea aceasta ne-am opus creării acestei comisii în ședința din luna noiembrie, cred, am trimis și noi niște propuneri, să vedem acum cu ce nume vine arhitectul-șef.

Am trimis propuneri arhitectului-șef pentru noul Regulament al Comisiei tehnice de urbanism, acum o săptămână, așteptăm un feedback de la dumnealui. Este un regulament pe modelul orașelor din vest, adică nu am venit noi să inventăm ceva, am luat idei pe care să le aducem și în orașul nostru. Prima modificare pe care o dorim este cea cu privire la conflictul de interese. Nu este posibil ca o persoană care propune un Plan Urbanistic Zonal să fie în comisie și să își dea avizul pe acel plan. Am adus un amendament pentru ca în cazul în care o persoană din comisie este implicată în elaborarea unei documentații, să se abțină de la vot și să se abțină de la orice comentarii pentru a nu-i influența pe ceilalți colegi. Mai ales pentru că deși avizul acestei Comisii tehnice este consultativ, Consiliul Local și arhitectul-șef trebuie să țină cont de părerea membrilor comisiei, pentru că ei sunt specialiști pe aceste domenii de specialitate, fie că vorbim de dezvoltare urbană, mobilitate sau monumente, au studii în aceste domenii și noi trebuie să ținem cont de părerile lor“, a explicat Cătălin Iacob.

Consilierii locali U.S.R. Constanța nu renunță la proiectul amenajării unui nou parc în oraș

Vicepreședintele U.S.R. Constanța a precizat și faptul că discuțiile continuă și în privința amenajării unui parc nou în oraș, de peste un hectar, în Faleză Nord. În acest moment, se studiază regimul juridic al terenului identificat.       

„În primul rând noi vrem să respectăm programul pe care ni l-am asumat în campania electorală. În primele luni, ne dorim mai degrabă să lucrăm pe partea de transparentizare, pe partea de regulament de funcționare a Consiliului Local, pentru ca mai apoi, pe termen și lung, să venim cu celelalte proiecte. De exemplu, principalul nostru obiectiv este să amenajăm un parc de la zero, în zona FinCoGeRo. Deja am identificat suprafața de teren, sunt în jur de 11.000 mp, acum s-au pus în legătură cele două Servicii Juridice ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și ale Primăriei să vadă exact starea terenului și să vedem cum putem purcede la amenajarea parcului. Eu îmi doresc ca, până la sfârșitul acestui mandat de consilier local, să avem un parc realizat de la zero în Constanța. Toată lumea își dorește să avem repede spații verzi, dar când ajungi și începi să studiezi în amănunt problema, vezi că sunt tot felul de piedici“, susține Iacob.

Deocamdată consilierii locali nu au primit o propunere de buget pentru anul 2021 din partea administrației locale, dar cu siguranță reprezentanții U.S.R. vor solicita includerea fondurilor necesare pentru realizarea P.U.Z.-ului pentru noul parc.

„Pentru moment nu avem nicio schiță a actualului buget, o așteptăm și noi să ne vină și vom avea diferite amendamente la buget. Inclusiv să includem realizarea Planului Urbanistic Zonal în zona FinCoGeRo, unde dorim să amenajăm parcul. Din câte știu un astfel de P.U.Z. ar fi în jur de 20-30.000 de euro. Este o zonă destul de mare și trebuie studiată. În momentul de față P.U.Z.-ul permite construcția blocurilor P+15, iar noi dorim să fie suprafață verde. Vom vedea exact de oferte primim, în urma studiului de piață“, a precizat Cristian Iacob.

Registrul Spațiilor Verzi, încă în verificări

Culmea, nici până la acest moment nu s-au finalizat verificările Registrului Spațiilor Verzi, realizat de asocierea de firme Theotop – Syergetics – ESRI România, pentru 1,7 milioane de lei. Verificări necesare deoarece este clar că sunt multe greșeli în registrul propus și nu există toate acele spații verzi identificate, cine știe cum, de cele trei firme. 

„În momentul de față, Primăria a trimis unele sesizări referitoare la Registrul al Spațiului Verde, sunt unele inadvertențe constatate în acest registru. Pot să vă dau și un exemplu, Insula Mare care este trecută ca spațiu verde. Trebuie verificat foarte bine acest registru și, mai ales, verificat în teren, să mergi în teren și să verifici dacă coincid acele suprafețe din registru cu realitatea.

La un moment dat se va ajunge la corecția finală și sper să avem cât de curând un Registru al Spațiilor Verzi și să oprim decimarea lor, pentru că până acum s-a construit oriunde, nu s-a ținut cont că este zonă verde“, a spus Iacob în interviul acordat Focus Press.

Acesta a dezvăluit și faptul că Cerasela Badea, colega sa de partid și de Consiliu Local, a inițiat un proiect de hotărâre pentru ca, de acum înainte, pe aliniamentele străzilor, acolo unde este posibil, să fie plantați copaci, acest lucru să devină un lucru obligatoriu pentru administrația locală. În momentul de față, proiectul se află în direcțiile de specialitate ale Primăriei, urmând ca apoi să ajungă spre aprobare în Consiliul Local.

Cu privire la posibilitatea apariției unei noi organigrame a Primăriei Constanța, Cătălin Iacob a declarat că s-a făcut o evaluare a angajaților, se lucrează, într-adevăr, la o nouă organigramă, care a fost prezentată consilierilor, cei de la U.S.R. au avut câteva amendamente și speră să găsească soluția cea mai bună împreună cu colegii de la P.N.L.

Alte detalii despre activitatea consilierilor locali constănțeni, în materialul video.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.