VIDEO. Bătaie de joc! Un pacient primește hrană de 10 lei pe zi. Norma pentru bolnavii cu COVID-19 nu a fost stabilită nici până acum de Guvern

0
9332

Mai mulți bolnavi infectați cu noul coronavirus, cititori ai Focus Press, ne-au trimis fotografii și materiale video în care ne arătau cum sunt hrăniți în Spitalul Modular de Izolare și Tratament din Constanța. În unitățile medicale pacienții primesc hrană de 10 lei pe zi. Iar bolnavii cu SARS-CoV-2 trebuie să aibă un meniu hipercaloric și hiperproteic, adică hrană cât mai bogată în nutrienți, deci problema este și mai gravă. Iar Guvernul nu a stabilit nici până acum norma de hrană pentru ei. Mai mult, oamenii reclamă că nu ştiu cum să procedeze când sesizează că au simptome de coronavirus, iar de la Direcţia de Sănătate fie nu le răspunde nimeni să îi ghideze, fie îi ţin în aşteptare zile întregi, până decid dacă să le trimită o ambulanţă sau nu. Iar dacă trimit ambulanţa, iar pacientul vrea să stea acasă, în izolare, pentru că se simte bine, angajaţii de la SAJ nu ştiu ce trebuie să facă!

În spitalele din România, bolnavii primesc minimum trei mese pe zi, dar alimentele pentru acestea nu trebuie să depășească 10 lei, inclusiv TVA. Așa spune legea, care a fost ultima dată modificată în 2016. Unitățile medicale trebuie să asigure un aport de minimum 2.000 de calorii pe zi pentru fiecare pacient, cu doar 10 lei. Din această cauză, în unele orașe, administrațiile locale au intervenit și au alocat diverse sume pentru a crește valoarea normei de hrană pentru bolnavi: de exemplu, în Capitală, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în 2018, majorarea cu 50% a acesteia pentru pacienții din spitalele administrate de Primărie. La Constanța, însă, Municipalitatea nu a intervenit, iar bolnavii primesc mâncare de 10 lei pe zi. Și așa apare discriminarea, inechitatea, pacienții din Capitală fiind mai speciali decât cei de la malul mării.

„Am tot făcut adrese către Guvern, către Ministerul Sănătății, iar în 2016, am avut noroc și s-a modificat legea, astfel încât norma de hrană pentru bolnavi a crescut de la 7 lei la 10 lei, inclusiv T.V.A. În fiecare an, am trimis alte adrese către ministerul de resort – deși nu e treaba noastră, ci a managerilor de spitale -, dar nu am mai primit niciun răspuns. Am solicitat mereu ca norma de hrană să crească, măcar cu inflația, dar nu s-a schimbat nimic. S-a modificat în aprilie valoarea maximă a unui tichet de masă, acum este 20 de lei, nu mai este 13 lei, dar norma de hrană pentru bolnavi, nu. Guvernul, Ministerul Sănătății parcă nu înțeleg că și hrana este o parte a tratamentului, a îngrijirii pacientului, fiecare are alte nevoi alimentare, în funcție de problemele sale de sănătate. Este imposibil să oferi trei mese cu 10 lei pe zi. Noi avem noroc de oameni inimoși care fac donații și muncim foarte mult, avem grijă ce cumpărăm, de unde cumpărăm, întotdeauna oferim doar fructe și legume de sezon, ca să nu fie foarte scumpe, ne gospodărim cât putem mai bine și ne bucurăm că putem să oferim bolnavilor hrană bună, îndestulătoare“, ne-a declarat Petre Preda, managerul Arimex Comexim 2000 S.R.L., firma care se ocupă de hrana pacienților din spitalele constănțene.

Pentru pacienții infectați cu noul coronavirus nici până astăzi Guvernul nu a stabilit alocația de hrană

S.C. Arimex Comexim 2000 S.R.L. nu livrează și meniurile pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2. Petre Preda a refuzat să facă acest lucru, deoarece pentru aceștia trebuie asigurat un meniu hipercaloric și hiperproteic, adică hrană cât mai bogată în nutrienți: 3.000 de calorii pe zi, lucru imposibil de realizat cu 10 lei pe zi.

Arătam într-un material anterior („Peste 10.000 de lei pentru tratarea unui pacient infectat cu COVID-19“) că tratarea unui pacient infectat cu noul coronavirus și care nu are o formă ușoară de boală costă chiar și mai mult de 10.000 de lei, până la vindecarea acestuia. De exemplu, pentru un pacient care a fost internat unsprezece zile la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, s-au cheltuit peste 11.000 de lei: 6.500 de lei pentru spitalizare, 1.000 de lei pentru medicamente, 110 lei pentru hrană, iar cheltuielile pentru materialele sanitare au depășit 2.500 de lei. Analizele de laborator au costat peste 1.300 de lei, la fel și alte investigații.

Deci, 110 lei pentru hrană, pentru unsprezece zile de spitalizare.

Noroc că în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Consiliul Local a intervenit și a mai alocat 5 lei pe zi pentru norma de hrană a fiecărui bolnav confirmat cu noul coronavirus, potrivit lui Petre Preda.

Dar nici până astăzi, deși au trecut atâtea luni de la începutul pandemiei de COVID-19, Guvernul nu a stabilit prin lege alocația de hrană pentru un pacient infectat cu SARS-CoV-2. Deși aceștia au nevoie de mese mai bogate și mai hrănitoare.

„Din nou, deși nu este atribuția firmei noastre, ci a spitalelor, încă din luna martie a.c. am făcut o adresă către Ministerul Sănătății și am cerut să se stabilească norma de hrană pentru bolnavii cu COVID-19. Am solicitat și mărirea cuantumului alocațiilor de hrană în general, dar degeaba. Nu au răspuns nici până acum. Era foarte simplu, puteau să modifice legea prin Ordonanță de Urgență: Ministerul Sănătății făcea o notă de fundamentare și se stabilea norma de hrană prin O.U.G.“, a explicat Petre Preda.

Așa că nu-i de mirare că mai mulți bolnavi cu COVID-19 ne-au trimis fotografii și materiale video în care ne arătau cum sunt hrăniți în Spitalul Modular de Izolare și Tratament din Constanța. Strigător la cer!!!

Oare parlamentarii români, oare deputații și senatorii de Constanța ce or face în Parlament? Oare ei se pot hrăni în fiecare zi cu 10 lei? Le e prea greu să inițieze un proiect de lege pentru majorarea alocațiilor de hrană pentru bolnavii din spitale!?! Le e prea greu să ceară stabilirea cuantumului normei de hrană pentru românii confirmați cu SARS-CoV-2!?! Dar o să înceapă în curând campania electorală și or să vină, iar, să ne ceară voturile! Deși de o problemă atât de importantă nu sunt interesați să o rezolve.

Guvernele care s-au perindat din 2016 până acum s-au bazat, probabil, pe aparținătorii bolnavilor, că le asigură aceștia hrana, ca să nu moară de foame în spitale. Iar pe parlamentari nu i-a interesat să inițieze un proiect de lege pentru ca pacienții din unitățile medicale să mănânce decent, cel puțin. Dar noi să plătim contribuția de asigurări sociale de sănătate și celelalte contribuții, de ajungem să dăm statului aproape jumătate din salariul brut, în fiecare lună.

Vom reveni!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.