VIDEO. Câini ţinuţi la limita supravieţuirii, în curtea circului! Autorităţile se roagă să nu primească sesizări, să nu fie nevoite să cerceteze

0
2818

După ce mai mulți internauți au deplâns, în mediul on-line, dar și în sesizări către instituții, starea emaciată în care se află mai mulți câini din curtea circului aflat în parcarea mall-ului de pe Variantă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța este hotărâtă să intervină. Când? Cândva, zilele acestea probabil (sperăm înainte să plece circul din oraș, iar câinii să rămână tot nemâncați!) Polițiștii constănțeni mai cercetează…

Săptămâna trecută, o constănțeancă a observat starea mizeră în care se aflau mai mulți câini în parcarea mall-ului de pe Variantă, în curtea unui circ, și a sunat la 112, solicitând un echipaj de Poliție care să intervină. Oamenii legii nici n-au vrut să audă, o încurajau să sune către diverse asociații de protecția animalelor, doar-doar nu se va înregistra vreo sesizare și nu vor trebui să demareze cercetările. N-au avut noroc, așa că au trebuit să meargă la fața locului, să facă un proces-verbal, să filmeze condițiile și starea celor nouă boxeri și astăzi, 05.10.2020, au chemat și reprezentantul Asociației pentru Protecția Animalelor Constanța, Zaedin Murat, să-i consilieze. Ce să facă, ce să facă?

„Am fost contactat astăzi (05.10.2020 – n.r.), să îi consiliez, am văzut imaginile la Secția 2 Poliție , într-adevăr câinii sunt foarte slabi, unul este emaciat. Le-am spus să contacteze medicii de la D.S.V.S.A. Oricum, Poliția poate da amenzi pentru rele tratamente, să verifice dacă stăpânul câinilor se află în legalitate, dacă animalele sunt vaccinate, microcipate. Direcția Sanitară Veterinară mă sunase pe mine, să îi confisc eu! Pai poate să îi confiște o asociație? Până acum, D.S.V. nu a colaborat nicio dată cu noi“, ne-a declarat Zeadin Murat, reprezentantul Asociației pentru Protecția Animalelor Constanța.

Ce vor face oamenii legii? Verifică, dosarul este în lucru, se vor transmite concluziile… la un moment dat, ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Ce va face Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor? Potrivit directorului executiv (temporar) Simona Basalic, va urma un control în parcarea mall-ului de pe Variantă, pentru a verifica situația în teren.

Deocamdată, reprezentanții D.S.V.S.A. nu au răspuns nici sesizării depuse de Casandra Bârgăoanu-Vasiliu, cea care a observat prima starea groaznică în care se află cei nouă boxeri în curtea circului.

„Polițiștii mi-au spus că trebuie să vină D.S.V.-ul. Prima dată, Poliția mi-a spus că nu are ce să facă, să-i înțeleg pentru că ei nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație. Cei de la D.S.V. nu mi-au răspuns nici acum la sesizarea pe care am făcut-o joi (22.09.2020 – n.r.), pe e-mail. A mai sunat și altă prietenă la Poliție să facă plângere, i-au spus că deja știu povestea, să sune mai bine la asociațiile de protecția animalelor și i-au dat un număr, care nici măcar nu funcționa. Până când vor interveni în vreun fel, câinii stau tot nemâncați, pentru că dresorul care îi are ne-a spus că nu are bani să îi hrănească, pentru că nu sunt incluși în vreun număr la circ, deoarece nu are voie în Constanța, și atunci nu are cu ce să îi hrănească. Oricum, se contrazicea: întâi ne-a spus că sunt bine hrăniți, apoi a inventat, probabil, povestea asta. Noi deja am vorbit la un adăpost din București, strângem bani ca să le cumpărăm de mâncare, pot sta acolo la adăpost până vor fi înfiați, doar trebuie să îi confiște și apoi ne ocupăm noi de îngrijirea lor“, ne-a declarat aceasta.

Până vor interveni, însă, autoritățile, probabil circul se va muta din Constanța și atunci vor scăpa de problemă.

Valentin ISPAS

Foto/Video: Casandra Bârgăoanu-Vasiliu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.