VIDEO Cum ne pregătim copiii pentru noul an școlar? Interviu cu logopedul Georgiana Ungureanu

0
123

Ne mai despart câteva zile până când copiii vor reveni în bănci. Cum pregătim copiii pentru noul an școlar 2022-2023? Logopedul Georgiana Ungureanu, fondatorul primei clinici specializată în terapia limbajului din România și autorul cărții “Pregătit pentru școală”, ne-a dezvăluit ce avem de făcut în această perioadă pentru ca micuții noștri să facă față noilor provocări.

“Mai sunt trei săptămâni și micuții noștri vor merge la școală, unii pentru prima dată, alții își vor revedea învățătoarea și colegii, entuziasmați după o vacanță lungă. Pregătirea copiilor pentru școală presupune, din perspectiva mea, două componente. În primul rând, o pregătire emoțională – indiferent dacă avem copii la clasa pregătitoare sau în clasele primare. În al doilea rând, din punct de vedere academic. O să mă refer la pregătirea copiilor din punct de vedere academic, din perspectiva unui specialist în limbaj, la copiii care vor merge acum în clasa 0. În primul rând, trebuie să fim atenți la felul în care ei pronunță, dacă pronunță corect toate sunetele, dacă au capacitatea să rețină o poezie, să reproducă o poezie. În plus, ne interesează dacă ei reușesc să identifice sunetele, ordinea lor în cuvinte“, a declarat, pentru Focus Press, logopedul Georgiana Ungureanu, specialist în terapia limbajului.

Părinții sunt nevoiți să mai fie atenți dacă aceștia recunosc literele, cifrele, dacă pot să scrie numerele, dacă pot să răspundă la întrebări, dacă pot povesti o poveste pe care ei au ascultat-o, lucruri de conversație, capacitatea lor de a pune întrebări. “Nu în ultimul rând mai trebuie să ne uităm și la motricitatea mânuțelor. Pentru că doamna le va pune în curând creionul și stiloul în mână sau ce mai folosesc cadrele didactice astăzi și trebuie să avem în vedere cât de bine este consolidată motricitatea fină. În ultimele săptămâni de vacanță să le mai dăm voie copiilor să folosească plastilină, să mai desfacă niște nasturi, să tragă un fermoar, să se mai joace cu lego sau cu pioneze. Astfel, într-un mod foarte plăcut, putem să-i învățăm o mulțime de lucruri pe copii. Este adevărat că niciodată un copil nu o să fie sută la sută pregătit sau apt pentru etapa în care se află. Însă, ne mai aruncăm cu entuziasm, curiozitate și motivație, înainte reușind pe parcurs să recuperăm sau să învățăm lucrurile pe care nu le-am știut chiar de la început. Vă doresc succes tuturor în noul an școlar, mai ales din calitatea unui părinte care intră și el în această horă“, susține logopedul Georgiana Ungureanu.

Chiar dacă grijile de părinți vă copleșesc uneori, nu uitați că voi sunteți primii profesori ai unui copil. Specialistul în terapia limbajului Georgiana Ungureanu vă oferă sprijinul în a dezvolta limbajul copilului dumneavoastră prin metode simple și ușor de aplicat. Ce tulburări de limbaj pot fi corectate la logoped? Detalii în interviul Focus Press!

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.