VIDEO. Diplomele și certificatele din sistemul preuniversitar vor fi centralizate, digital, la nivel național

0
340

Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a dispus începerea demersurilor pentru realizarea unei evidențe informatizate și a actelor de studii din învățământul preuniversitar.

După ce a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ superior să opereze toate modificările în Registrul matricol unic al universităților din România, pentru toți absolvenții de licență master și doctorat, astfel încât să existe o evidență clară, centralizată, a diplomelor și a certificatelor universitare, ministrul Educației, Monica Anisie, a dispus începerea demersurilor pentru crearea unei baze de date și a actelor de studii din învățământul preuniversitar.

Sistemul informatic al Ministerului Educației și Cercetării va fi interconectat cu cel al Companiei Naționale „Imprimeria Națională“ – S.A. (C.N.I.N.-S.A.), care va tipări actele de studii completate cu datele absolvenților, inclusiv cu fotografia candidatului. Prin această interconectare, vor fi tipărite actele de studii aferente examenului de Bacalaureat, certificărilor profesionale, precum și actele aferente examenului național de definitivare în învățământ.

Mai mult decât atât, prin crearea acestui mecanism, Ministerul Educației și Cercetării va avea o evidență informatizată a actelor de studii la nivel central.

„În 2016, când eram secretar de stat în Ministerul Educației, am realizat o analiză privind interconectarea bazei de date cu Imprimeria Națională, pentru tipărirea unor diplome de Bacalaureat, analiză finalizată cu tipărirea diplomelor de Bacalaureat de către C.N.I.N.-S.A. cu datele absolvenților preluate din baza de date a platformei informatice SIIIR. Din păcate, următoarele guverne nu au considerat o prioritate în a avea o evidență centralizată a actelor de studii și au abandonat inițiativa“, a declarat Monica Anisie.

Această inițiativă se înscrie în demersurile ministrului Educației și Cercetării de a debirocratiza sistemul și de a eficientiza activitatea unităților de învățământ preuniversitar.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.