VIDEO. Directorul DSP Constanța: „Valul 4 sigur va fi. Problema este când va fi. Persoanele vaccinate sunt protejate și față de tulpina Delta“

0
560

A venit vara, este cald, ne bucurăm de relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Dar deja se vorbește de valul 4 al pandemiei de COVID-19 și câteodată ne mai îngrijorăm. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Județului Constanța, Cristina Schipor, a confirmat, pentru FocusPress, că acesta sigur va ajunge și în România, dar și faptul că persoanele vaccinate antiCOVID vor fi protejate și față de tulpina Delta a virusului și chiar dacă se vor infecta, vor avea o formă ușoară a bolii.

În județul Constanța, situația pandemică este îmbucurătoare, putem beneficia de relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, mai ales că este cald și suntem pe litoral.

„Din fericire, în județul Constanța avem o incidență foarte scăzută: 0,01/1.000 de locuitori.

Suntem pe sfârșit de val 3. Așa cum am putut observa, fiecare val a crescut în intensitate. Tocmai de aceea, așa cum auzim, toată lumea privește cu îngrijorare valul 4, deoarece am văzut că valul 3 a fost mai violent decât valul 2 și ne gândim să nu cumva să ajungem la valul 4 și să fie mai greu decât prin ce am trecut până acum

Acum ne bucurăm: avem foarte puține persoane internate, puține cazuri noi, puține cazuri carantinate“, ne-a declarat ec. Cristina Schipor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța.

Anul trecut, în data de 15 iulie erau confirmate 560 de cazuri COVID-19, în județul Constanța. În data de 15 iulie 2021, doar patru cazuri.

Din aceste motive, restaurantele și cafenelele care au personalul vaccinat pot funcționa la capacitate de 100%, în intervalul orar 5.00 – 2.00, fără alte restricții. Iar la evenimentele familiale, nunți, botezuri, mese festive, dacă participanții sunt vaccinați, testați sau au trecut prin boală, se permite organizarea cu maximum 300 de persoane la interior și 2 metri distanțare socială. În aer liber, se poate ocupa capacitatea maximă a spațiului în care evenimentul are loc, cu păstrarea unei distanțe de 4 metri între participanți. Dacă aceștia sunt toți vaccinați antiCOVID, este necesară distanțarea socială de doar 2 metri.

În cazul concertelor și spectacolelor în aer liber, se permite acum și participare a peste 2.500 de persoane, dacă spațiul în care sunt organizate permite (deci se poate ocupa capacitatea maximă), dar doar dacă toți spectactorii sunt vaccinați.

Vaccinul antiCOVID ne protejează și împotriva noilor tulpini ale virusului, dar nu în totalitate

Cu toate acestea, instituțiile și specialiștii din Sănătate sunt vigilenți și se pregătesc pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.

„La întrebarea dacă va fi sau nu va fi valul 4, răspuns e clar: sigur va fi. Problema este când va fi. Vedem că sunt țări în jurul nostru care se confruntă cu probleme mari acum. Nu putem să ignorăm lucrul ăsta. Ne pregătim, suntem vigilenți, mai mult decât atât, acum știm ce avem de făcut.

Mulțumim lui Dumnezeu că acum avem o perioadă de relaxare, în care putem să dăm concendii angajaților din Sănătate să se odihnească, să ne întărim cu echipamentele de protecție, să ne asigurăm, să dezinfectăm, să ne organizăm în așa fel încât să nu putem spune că suntem luați prin surprindere de valul 4, care va apărea și nu știm ce să facem. Nu, acum știm ce avem de făcut, ne pregătim, suntem vigilenți, dar în același timp suntem și cu ochii pe cetățeni, toate instituțiile care avem responsabilități pe acestă temă, în așa fel încât când va veni valul 4, să îl minimalizăm pe cât va fi posibil“, a explicat Cristina Schipor.

Din nefericire, în acest moment există mai multe tulpini identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Astfel, cea mai recentă variantă a virusului este Lambda (după Alpha, Beta, Delta, Gamma și Epsilon), care în prezent este răspândită, în special, în America de Sud. Deocamdată, o preocupare majoră este varianta Delta, o tulpină extreme de contagioasă și posibil mai severă, care a fost identificată pentru prima dată în India, în decembrie 2020, și care acum are cea mai mare ascensiune în Europa.

„Organizația Mondială de Sănătate a spus de la început că ideal este să reușim să vaccinăm multă lume deodată, deoarece și acest virus este destul de inteligent, se modifică pe măsură ce trece de la un cetățean la altul. Prima tulpină, Alpha, care a apărut, a fost cea mai ușoară, cu toate că la acel moment spuneam că e cea mai rea, și ea s-a tot îmbunătățit, pe măsură ce a trecut de la un cetățean la altul: unul a fost vaccinat, altul nevaccinat etc. Virusul este destul de inteligent și creează destule mutații în așa fel încât să se adapteze. Și el luptă să reziste, cum noi luptăm să îl anihilăm. Acum avem această tulpină venită din India, deoarece India este la un nivel foarte jos de vaccinare. (…)

Conform studiilor, vaccinul ne va ajuta să luptăm cu aceste noi tulpini de virus, nu în totalitate, dar dacă persoanele vaccinate se vor infecta vor face o formă mai ușoară a bolii“, a mai spus Cristina Schipor.

Din punctul de vedere al vaccinării antiCOVID, județul Constanța se află pe locul 6 în țară, la acest moment, cu un procent de 30% de populație vaccinată. Și aproximativ 10% persoane care au trecut prin boală. Miercuri, 14 iulie a.c., aproximativ 700 de constănțeni s-au vaccinat antiCOVID.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.