VIDEO. Interviu cu lt. col. Marian Bugeanu de la Centrul Militar Zonal Constanţa. Armata recrutează militari rezervişti voluntari: ce presupune acest lucru

0
862

Militarul rezervist voluntar este un termen relativ nou în România și, deși de câțiva ani de zile Ministerul Apărării desfășoară campanii de recrutare, oamenii nu știu exact despre ce este vorba. Pentru a lămuri cât mai multe aspecte despre acest subiect, Focus Press a discutat cu locotenent colonel Marian Bugeanu de la Centrul Militar Zonal Constanţa.

Ministerul Apărării Naționale organizează, în luna iulie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României pentru cele 775 de locuri disponibile de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, din care la nivelul judeţului Constanţa sunt disponibile 27 funcţii.

Reporter:  De când există în România, noțiunea aceasta de militar rezervist voluntar ?

Lt. col. Marian Bugeanu: Militarul rezervist voluntar a fost definit încă din anul 2015, odată cu adoptarea legii 270, uar această lege a fost modificată şi actualizată anul acesta cu legea 115.

Rep.: Adică au fost făcute niște modificări majore, din ce înţelegem. Spuneți-ne despre ce este mai exact vorba…

Lt. col. Marian Bugeanu: Au fost luate o serie de măsuri pentru creşterea atractivităţii pentru această categorie de personal şi aş remarca aici creşterea indemnizaţiei de la 10 la 30% dinsolda de funcţie, respectiv şi solda de grad

Rep.: Cum se desfășoara mai exact activitatea unui militar rezervist voluntar ?

Lt. col. Marian Bugeanu: Pentru ca un cetăţean să ajungă să aibă statutul de militar rezervist voluntar, el trebuie să parcurgă mai multe etape. Prima etapă este recrutarea, care trebuie să se desfăşoare la sediul nostru, la Centrul Militar Zonal Constanţa, apoi urmează o etapă de selecţie, care cuprinde o evaluare psihologică şi o evaluare la probele sportive. Cine este admis în urma probelor menţionate anterior, va trebui să aibă o examinare medicală, urmând apoi să parcurgă procesul de repartizare către unităţile beneficiare pe funcţiile respective.

Rep.: În afară de domni, de tineri, există şi doamne, domnişoare interesate de recrutare? Aveţi vreun caz?

Lt. col. Marian Bugeanu: Da. Avem mai multe cazuri de doamne şi domnişoare care doresc să devină rezervist voluntar.

Rep.: După încheierea contractului și terminarea procesului de școlarizare, ce urmează?

Lt. col. Marian Bugeanu: Fiecare militar rezervist va încheia un contract cu unitatea beneficiară şi timp de 15 zile calendaristice, anual, va participa la o instruire în cadrul unităţii respective.

Rep.: Pe perioada aceasta, primesc o „învoire“ din partea Armatei, în cazul în care au un serviciu, la stat sau la privat? Ori fiecare militar rezervist trebuie să se descurce?

Lt. col. Marian Bugeanu: Conform legii 115 de anul acesta, rezervistul voluntar va fi înştiinţat să se prezinte la perioada de instruire şi are obligaţia să aducă la cunoştinţa angajatorului. Angajatorul, conform legii, trebuie să suspende, conform legii, raporturile de muncă, pe perioada cât militarul rezervist voluntar participă la programul de instruire sau la concentrări.

Rep.: Cum sunt plătiți?

Lt. col. Marian Bugeanu: Cum am amintit anterior, creşterea soldei de la 10 la 30%… să luăm un exemplu: un soldat gradat voluntar, pe perioada cât nu se instruieşte, primeşte o soldă de aproximativ 900 de lei, iar pe perioada cât execută program de instruire primeşte o soldă de aproximativ 2600 de lei.

Rep.: după semnarea contractului pe perioada de 3 ani de zile, un candidat se răzgândește din motive personale, ce se întâmplă? Au fost cazuri în anii trecuți?

Lt. col. Marian Bugeanu: Au fost şi cazuri în anii anteriori, dar conform aceleaşi legi 115, la articolul 27 sunt prevăzute toate situaţiile prin care se poate încheia contractual cu Ministerul Apărării Naţionale. Desigur că, în cazul demisiei, rezervistul voluntar va trebui să suporte restituirea cheltuielilor cu programul de pregătire.

Rep.: Ce se întâmplă în caz de mobilizare generală?

Lt. col. Marian Bugeanu: În caz de mobilizare generală fiecare reservist se va prezenta la unitatea cu care are contract, unitatea beneficiară, şi se va integra şi va executa sarcinile şi misiunile structurii respective.

Rep.: În ce situații se poate încheia contractul între un militar rezervist voluntar și Armata, fără ca acesta să fie nevoit să plătească școlarizarea și alte taxe?

Lt. col. Marian Bugeanu: Sunt mai multe situaţii, dar aş vrea să scot în evindeţă: la expirarea termenului în care a fost încheiat contractul sau atunci când rezervistul voluntar doreşte să intre în rândul militarilor activi. Se poate lucru acesta, cu specificaţia că trebuie să îndeplinească toate criteriile, respectiv să participe la toate probele de selecţie, şi atunci devine, din rezervist voluntar în militar activ. Atunci nu trebuie să plătească.

Rep.: Pentru județul Constanța, câte posturi sunt disponibile?

Lt. col. Marian Bugeanu: Sunt disponibile 27 de locuri, pentru categoria maiştri militari şi soldaţi profesionişt.

Cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar şi care au domiciliul în judeţul Constanţa, se vor prezenta la Centrul Militar Zonal Constanţa în perioada 12.07-30.07.2021, vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;

– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;

– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Pentru depunerea dosarului de candidat, cetăţenii interesaţi se vor prezenta în perioada 12.07-30.07.2021 la sediul Centrului Militar Zonal Constanţa, str. Mircea cel Bătrân, nr. 106. Telefon: 0241.484.399, 0241.484.350.

C.S., A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.