VIDEO. Elevii de la Liceul „Ovidius“ care au obţinut Premiul I la concursul NASA nu au fondurile necesare să ajungă în SUA! Îi puteți ajuta?

4
12257

Elevi din toată lumea, pasionați de cercetare tehnologică în domeniul spațial, au participat, și anul acesta, la concursul internațional multidisciplinar „Space Settlement Contest“, ajuns la ediția a XXIX-a. Competiția este organizată de National Space Society (NSS) din Statele Unite ale Americii.

Tinerii au fost invitați să proiecteze viața unei societăți umane în spațiu, după imaginația lor. La acest concurs a participat și o echipă formată din zece elevi de clasa a X-a din cadrul Liceului Teoretic „Ovidius“ din Constanța, coordonată și îndrumată de profesorul Cristinel Maga. Vineri, 1 aprilie a.c., aceștia au aflat vestea cea mare: au obținut Premiul I, cu proiectul „Lepidopterra“.

Echipa a fost formată din: Daniela Atanasov, Marian-Sorin Butnărașu, Elissa-Andreea Culea, Briana-Alexia Dumitrache, Miruna-Maria Farcaș, Maria-Tatiana Iatan, Andrei-Florin Lazarovici, Alexandra Maican, Tiana-Maria Preda, Maria-Veronica Veronesi.

Este deja o tradiție ca Liceului Teoretic „Ovidius“ să participe la astfel de concursuri în domeniul spațial și să se întoarcă acasă cu premii.

După cei doi ani de pandemie de coronavirus, National Space Society a avut parte de 3.076 de înscrieri, fiind implicați peste 17.000 de elevi din 22 de țări. Timp de 25 de ani, acest concurs a fost administrat de NASA Ames Research Center.

Reporterii Focus Press au stat de vorbă cu profesorul coordonator al echipei, Cristinel Maga, și cu elevii câștigători.

„Această competiție dezvoltă, pentru copiii de gimnaziu și de liceu, o competiție de proiecte, de stații spațiale. Anul acesta Liceul «Ovidius» a fost reprezentat de o echipă de zece elevi din clasa a X-a, care a câștigat Premiul I și meritul este al lor în totalitate, pentru că au știut să facă față unei rigori deosebite a acestei competiții, și în condițiile acestea prin care trecem în anii aceștia de pandemie. «Lepidopterrra» este proiectul pe care și l-au imaginat ca soluție pentru ca omenirea să aibă speranța să poată evolua mai departe, în condițiile în care Pământul, ca planetă-mamă, la un moment dat, nu va mai fi gazdă primitoare. Ideea de proiect a fost lansată la începutul anului școlar, când nu aveam certitudinea că putem face școală față în față, să ne consultăm așa cum ne-am fi dorit, săptămânal, însă copiii au luat-o drept o provocare foarte serioasă și s-au ținut de treabă, foarte organizați, împărțiți pe capitole, au lucrat fiecare după preferințele și abilitățile lor, și iată că, în timp util, ne-am încadrat și am făcut un proiect de o asemenea valoare“, ne-a declarat profesorul Cristinel Maga.

Cheltuieli de 2.500 de euro/elev

Pentru că a obținut Premiul I, echipa victorioasă a fost invitată la conferința ISDC 2022 (International Space Development Conference), ce va avea loc în perioada 27 – 29 mai a.c., la Hotelul Hyatt Regency Crystal City, Arlington, Virginia, SUA.

Însă, din nefericire, elevii nu dispun de fonduri suficiente pentru această deplasare. Cheltuielile cu transportul în SUA, cazarea la hotelul unde se va ține conferința ISDC și masa sunt estimate la 2.500 de euro/persoană. Prin urmare, elevii solicită ajutorul constănțenilor și nu numai, pentru a sponsoriza sau pentru a-i ajuta să poată strânge suma necesară deplasării. Fondurile se colectează în contul de sponsorizare al liceului.

„Cred că încununarea tuturor eforturilor lor ar fi participarea la această conferință pentru că abia acum li se deschid orizonturi frumoase. Dacă ei ar putea participa la această conferință, ar cunoaște nenumărate personalități din domeniul astronomiei, astrofizicii, cercetării spațiale, care lucrează la nivelul întregului glob și care vor veni în cadrul conferinței, să își expună lucrările lor. Mai mult acolo, copiilor li se vor explica ce înseamnă cercetare spațială și dacă vreunului dintre ei dorește ca, pe viitor, să facă o carieră, de ce nu? Se pot deschide orizonturi frumoase. Dar ca să se întâmple lucrul acesta pentru copii noștri, cei din Liceul «Ovidius», ar trebui să ajungă acolo. Ajungerea în Statele Unite, la conferință, înseamnă totul pe cheltuială proprie, organizatorii nu oferă, din acest punct de vedere, nimic, este un efort deosebit, prețurile sunt foarte mari acum la avioane, cazările, totul trebuie suportat din buzunarul nostru, iar grupul este mare. Mi-e greu să cred că aș putea spune X rămâne acasă, Y merge, pentru că nu mi se pare corect, cu toții au depus eforturi deosebite și cu toții merită să fie recompensați, așa că rog, cei care pot să ofere șansa acestor copii de a merge la această conferință și de a-și încununa cu bucurie rezultatul, să o facă și să ajute prin contul de sponsorizare al liceului“, a conchis profesorul Cristinel Maga.

Loredana MIHAI

Citește și:

4 COMENTARII

  1. Cand au decis sa participe la acest concurs, stiau conditiile. Felicitari pentru rezultat, dar sa ramana cu picioarele pe Terra. In fiecare an sunt echipe de la Mircea, ICHC, Ovidius si nu numai, care castiga astfele de premii. Nu prea e ceva wow. Daca vor sa se plimbe, sa caute singuri sponsorizari.

  2. A câștiga o invitație nu e totuna cu a câștiga o bursă de merit, cu care să se poată participa mai departe la proiect. Așadar, “premiul 1” primit, cel mai probabil e doar invitația pe care o primesc toate echipele participante și e fix zero dacă oricum ceea ce e mai important pentru a continua nu li se asigură. Genul de înșelătorie cu telefonul: ai câștigat un premiu, dar ca să îl ridici trebuie sa depui o sumă anume în cont.

  3. Cea mai proasta investitie pe care o pot face romanii si Romania este sa scape de elevii si viitorul Romaniei. In acesti copii s-au investit bani si timp, iar aceasta investitie nu pare a fii in interesul Romaniei dace ei vor contribuii la bunastarea financiara a altei tari. Romania pierde timp, bani si oameni. Daca cineva ar dori sa finanteze proiecte de genul, statul roman ar trebuii sa fie acela, contra unui contract prin care sa lucreze o perioada pe viitor in interesul finantatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.