La sfârșitul lunii martie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, aleșii au adoptat un proiect de hotărâre inițiat de către primarul Vergil Chițac pentru trecerea unor bunuri imobile – mijloace fixe de tip elemente navale – din domeniul public în domeniul privat al Constanței. Asta pentru ca vapoarele de la intrările în oraș să poată fi casate.
Nu se știe când se va întâmpla acest lucru, însă vestea că acele vapoare, simbol al orașului de la malul Mării Negre, cel puțin până acum, ar putea fi casate i-a întristat pe mulți constănțeni, care au demarat și o campanie on-line de strângere de semnături pentru salvarea și reabilitarea lor.
Primarul Vergil Chițac a explicat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press vineri, 8 aprilie a.c., de ce a inițiat acest proiect de hotărâre. Edilul- șef spune că acesta a creat, de fapt, cadrul legal pentru a permite, în viitor, casarea vapoarelor de la intrările/ieșirile din oraș, poate nu chiar a tuturor celor cinci. În plus, acesta a ținut să precizeze că nu de la el a pornit discuția de înlocuire a acestora.
Dacă acestea vor fi mutat, arhitecții vor stabili ce va fi amplasat în locul lor, în urma unui concurs de soluții. Pentru că reprezentative pentru Constanța nu sunt doar vapoarele, ci și istoria și cultura orașului.
„Nu vrem să scoatem vaporașele. Există această discuție, pe care nu am pornit-o eu. Totuși, Constanța nu este reprezentativă numai prin vaporașe. Sigur, avem Șantier Naval, avem Marină Militară, dar Constanța este reprezentativă și prin altele. Este un oraș vechi prin istorie, prin cultură și atunci, pe de-o parte, acelea sunt depreciate. Știți foarte bine și există discuția pe care am lansat-o ca să vedem câte mai rămân, dacă mai rămân toate și dacă rămân în poziția aceasta. Nu o să stabilesc eu lucrul acesta, trebuie spus că lucrul acesta se va face în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, printr-un concurs de soluții. Când nu știi ceva apelezi la un concurs de soluții.
HCL-ul votat nu face altceva decât să treacă vaporașele acelea din domeniul public în domeniul privat. Nu a fost efectuată nicio evaluare legat de costul reabiltării acestora, dar în momentul în care se va pune foarte în serios problema aceastea, bineînțeles că se vor face analize serioase, cifre. Eu niciodată nu o să iau vreo decizie pe bază de emoții. Deciziile trebuie să aibă la bază cifre, lucruri raționale, notă de fundamentare.
HCL a creat cadrul legal al unei astfel de posibilități, dar asta nu înseamnă că mâine se întâmplă. În primul rând trebuie să facem un concurs de soluții, ce punem în loc, lucrul acesta va fi public. Nu face primarul că vrea el așa. Constănțenii vor fi consultați. Eu nu mă pricep, arhitecții se pricep. Foarte bine, să își spună cuvântul. S-a creat premiza legală a acestui lucru“, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
Loredana MIHAI
Citește și: