Poveștile din spatele descoperirilor arheologice ne surprind de fiecare dată. În apropierea mormântului pictat de tip Hypogeu din centrul orașului Constanța, într-una din necropole, arheologii au cercetat mormântul unui copil care a fost îngropat cu obiecte personale.
O amuletă din cărbune negru fosil a fost găsită în mormânt, iar acest lucru ar putea dezvălui multe informații valoroase despre cultura și credințele acelei perioade. Din fotografia atașată se poate observa faptul că acesta a fost îngropat creștinește, orientat est-vest, cu mâinile pe lângă corp. Alături de amuleta reprezentantă de o figură bărbătească menită să apere copilul de deochi sau gândurile rele, a mai fost găsită și o brățară.
Despre această piesă valoroasă care se află în patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), ne-a vorbit arheologul dr. Ana Hamat. Interviul a fost realizat în incinta punctului muzeal Mormântul Pictat de tip Hypogeu, unde se poate vizita o expoziție interesantă: obiecte diferite descoperite în apropierea monumentului istoric.
„Astăzi venim cu o poveste mai puțin obișnuită, pentru că vorbim despre bijuterii mai puțin obișnuite Și despre o amuletă mai puțin obișnuită. Este vorba despre bijuterii și o amuletă făcute din cărbune Acum, cu siguranță, v-ați întrebat de ce ar purta cineva o amuletă din cărbune fosil. Ele sunt speciale pentru că știm că în antichitate, spre exemplu, acest tip de cărbune se scotea din minele din Britania, unde astăzi de află orașul York, și probabil undeva și în zona Germaniei și a Spaniei. Cu siguranță, au existat astfel de mine din care se scotea acest tip de cărbune care era folosit foarte rar, în special pentru bijuterii, amulete și mai rar pentru vase sau alt tip de obiecte. Acum, trebuie să vă gândiți de ce este special pentru că aceste obiecte nu au fost lucrate în Tomis. Ele vin pe mare și vin de foarte departe. În antichitate, în secolul al doilea, să vină astfel de obiecte din Anglia, înseamnă că oamenii erau bogați. Înseamnă că au avut o călătorie, o rută maritimă, fără probleme, iar ele au ajuns la Constanța, unde au fost cumpărate de oameni cu dare de mână pentru că un asemenea transport pe o distanță atât de lungă, cu siguranță, costa. Oamenii au avut bani să cumpere această amuletă”, a declarat dr. Ana Hamat, arheolog MINAC.

Copilul avea și alte obiecte în mormânt, în principal obiecte personale, bijuterii, iar un colier din mărgele de sticlă, cu această amuletă, a fost găsit la gâtul copilului.
„Acum știți că întunericul are aceeași culoare și pentru noi și pentru cei din Antichitate: este negru și ne sperie. Moartea de foarte multe ori este văzută ca Întunericul etern, chiar așa este și denumită. și atunci întunericul este reprezentat de negru, cu alte cuvinte existau, să spunem așa, culori pentru doliu, culori care se foloseau în caz în care exista un eveniment de această natură în familie”, a mai precizat Ana Hamat.
Astfel, din relatările arheologului MINAC, dr. Ana Hamat, aflăm că este vorba despre un cărbune care dacă este lucrat așa cum trebuie prezintă un luciu special metalic foarte frumos. Ceea ce este interesant este că bijuteriile prelucrate cu acest cărbune pot rezista, însă nu pe o perioadă îndelungată.
„De aceea arheologii s-au gândit că astfel de obiecte sunt cumpărate în preajma unui eveniment important. Cu alte cuvinte, nu se purtau mult astfel de bijuterii sau chiar se cumpărau pentru ritualul trecerii, să spunem așa, spre lumea de dincolo și atunci ne gândim că aceste amulete, aceste bijuterii, au fost cumpărate de părinți în momentul în care copilul a murit. Eu vă invit să vedeți vitrina aceasta, să vă gândiți la acest copil care a murit la Tomis acum 2.000 de ani, cumva la începutul secolului al IV-lea și foarte important să vă gândiți că aceste amulete au fost puse în mormânt de către părinți cu dragoste ca să îl păzească pe copil atât în timpul vieții, credem noi, cât și în viața de dincolo, pentru că această amuletă, dacă o veți privi, veți constata că are un chip uman, dar cu trăsături cumva mult pronunțate, cumva să sperie. E un personaj grotesc. Știm că anticii foloseau astfel de imagini pentru a decora mai ales, să spunem așa, pieptul, astfel încât, dacă cineva se uita la ei, privirea să-i fie atrasă de aceste imagini, de amuleta în cauză și să îl protejeze pe copil de toate gândurile rele. Gândurile rele erau atrase de amuletă și în momentul acesta copilul putea trăi liniștit, pentru că știm foarte bine, deochiul este o chestie foarte importantă chiar și pentru noi astăzi, mai ales la țară, bătrânii spun că s-ar putea muri de deochi. Exista această credință și în antichitate, de asta îl și protejau”, a conchis arheologul MINAC.
Amuleta din cărbune negru face parte dintr-o serie limitată în descoperiri făcute până acum în tot Imperiul Roman; au fost descoperite în jur de 20-30 de obiecte cu diverse imagini. România are onoarea de a fi reprezentată în acest top al amuletelor prin două descoperiri foarte importante: una mai veche, la Mangalia, tot la gâtul unui copil, iar cealaltă la Constanța.

Loredana MIHAI