VIDEO: Interviu cu Dorin Popescu. Noi detalii despre viitoarea organigramă a Primăriei Constanța și despre viața culturală a orașului

0
242

Pentru a descoperi viziunea noii administrații locale asupra vieții culturale a municipiului Constanța, pentru a discuta pe îndelete ce înseamnă și la ce va folosi Strategia culturală, al cărei proces de elaborare a fost inițiat de Ziua Culturii Naționale, și pentru a descoperi barierele ce trebuie trecute pentru a include în administrație și experți și oameni de cultură, pentru ca Primăria să nu mai trateze cultura ca pe Cenușăreasa, l-am invitat în studioul Focus Press pe Dorin Popescu, consilierul personal al primarului Vergil Chițac pe probleme culturale.

Diplomatul Dorin Popescu a povestit în cadrul unui nou interviu Focus COOLtural că noua administrație locală consideră importantă și viața culturală a municipiului Constanța, că ușa Primăriei este acum deschisă și pentru oamenii de cultură ai acestui oraș, pentru a îmbunătăți și dimensiunea artistică și de divertisment a urbei noastre. În acest fel, cultura nu va mai fi tratată de către Municipalitate ca o parte a suburbiei vieții sociale a cetății, ci dimpotrivă, aceasta își va arăta respectul pentru creatorii de produse culturale, pentru creatorii de artă. Deoarece consilierul personal al primarului Vergil Chițac consideră că doar cultura reprezintă o garanție că mai avem capacități de vitalizare a ceea ce este generos și pozitiv în noi.

Doar în acest fel, susține Popescu, Primăria va repara o mare parte din încrederea pe care au pierdut-o, între timp, constănțenii în ceea ce înseamnă valoare, sistem și model. Iar aplecarea administrației locale și asupra vieții culturale a orașului este necesară deoarece acesta este un teritoriu de intersecție a unor domenii și teme de interes prioritar acut pentru cetățean. Pentru că nu putem vorbi de o eficiență a eforturilor de a atrage investitori importanți în municipiul Constanța, de a realiza și implementa programe educative, de a face mai curat, mai frumos, mai luminos și mai verde acest oraș, dacă intervenția culturală și în domeniile conexe ei – educația, turismul, viața socială, chiar și programele economice – va lipsi.

„Cultura are capacitatea de vitaliza și de a construi coeziuni cu efecte benefice și în afara domeniului ei de manifestare“, a explicat Dorin Popescu, care a oferit detalii și despre viitoarea implicare în administrația locală a experților culturali și a oamenilor de cultură din oraș, pentru îmbunătățirea vieții sociale și artistice a urbei.

„Se lucrează la o nouă organigramă, vom vedea adâncimea, amploarea, noutățile relevante ale acestei organigrame. Nu sunt foarte multe detalii de dat acum, pentru că procesul este în lucru. În momentul de față, se poartă discuții în mai multe formate cu privire la modalitatea de reconfigurare a organigramei Primăriei Municipiului Constanța.

În ceea ce mă privește, mi-am asumat ca obiectiv crearea unei direcții autonome de cultură, căreia să îi putem asocia, pentru că la nivelul acesta nu ne putem permite, totuși, ambiții mai mari decât posibilitățile efective, reale, pragmatice, câteva dintre domenii conexe, dacă pot spune așa, care se întrepătrund, se influențează unul pe celălalt, precum educația, turismul, tineretul, sportul etc. Să creăm o direcție autonomă care să aibă la bază o structură, un nucleu orientat spre viața culturală, capabilă să implementeze strategia (culturală a municipiului Constanța – n.r.), iar la momentul la care noi vom adopta strategia culturală, vom avea în aparatul de lucru o resursă instituțională, care implică, de bună seamă, și resursă umană, aptă din punct de vedere administrativ să opereze faza de implementare a strategiei.

Obiectivul nostru de constituire a unui aparat administrativ care să fie apt să implementeze viitoarea strategie culturală, noi îl gândim paralel cu procesul de elaborare a strategiei. Credem că, la momentul adoptării strategiei culturale, vom fi creat deja această structură administrativă ca parte a Primăriei Municipiului Constanța.

Configurația efectivă, fizionomia ei urmează să se decidă în procesul acesta intern de consultare la nivelul grupurilor de lucru din cadrul Primăriei, coordonate de către viceprimari, așa cum s-a exprimat public s-a exprimat, poate chiar în dese rânduri, și primarul Vergil Chițac. Deci vom crea o resursă administrativă.

Este absolut evident că, în egală măsură și coroborat cu procesul de constituire a unei structuri administrative puternice, avem în vedere și patrimoniul. (…)

Este important că noi facem toată construcția de sistem. Deci avem documentul strategic, dar și atenția focalizată spre configurarea unei structuri administrative puternice, capabile să gestioneze strategia, să o implementeze, dar și partea de patrimoniu. Iar în patrimoniu intră și instituții, ca să zic așa, precum Revista Tomis, precum, la momentul oportun, Casa lui Ovidius etc. Mai sunt și alte inițiative, care sunt acum în proceduri de evaluare a oportunității de înființare. Important este că vom avea în vedere tot acest complex“, a declarat Dorin Popescu.

Bineînțeles, nu trebuie uitat că și Cazinoul se va întoarce în administrarea Primăriei Constanța, după finalizarea lucrărilor de reabilitare (sperăm în 2022!), și va avea funcționalitatea de centru cultural, și că primarul Vergil Chițac a vorbit și de oportunitatea cumpărării Grădinii de Vară Tomis (Arenele Tomis) din centrul orașului.

Despre barierele ce trebuie trecute pentru implementarea unui astfel de proiect amplu de îmbunătățire a vieții culturale și sociale a orașului, mai multe detalii despre elaborarea strategiei culturală a Constanței și necesitatea ei, implicit a culturii, despre înființarea Revistei Tomis și a Casei lui Ovidius, puteți afla în materialul VIDEO:

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.