Până în 2010, Revista Tomis era o publicație culturală lunară a Constanței. Atunci a fost, însă, desființată de administrația locală, pentru restrângerea cheltuielilor bugetare și a numărului de angajați ai Primăriei. Actuala conducere a Municipalității a anunțat că reînființarea revistei culturale este una din prioritățile sale, așa că am invitat ultimii doi redactori-șefi ai acesteia, în cadrul unui interviu Focus COOLtural, pentru a afla viziunile acestora cu privire la necesitatea acesteia în peisajul editorial.
Primarul Vergil Chițac și consilierul său personal pe probleme culturale, Dorin Popescu, au anunțat de câteva ori, deja, că Revista Tomis va fi reînființată de administrația locală, la mai bine de un deceniu de la dispariție. Publicația a fost înființată încă din 1966, de către Tudor Arghezi și a apărut neîntrerupt timp de 45 de ani, fiind cea mai longevivă publicație din Dobrogea. A obținut mai multe premii de-a lungul timpului, în toată țara, a implementat diverse proiecte culturale și a organizat diverse festivaluri și evenimente, dar în 2010 a fost desființată, primarul Radu Mazăre susținând că doar așa putea restrânge numărul de angajați ai Municipalității, după cum solicita Guvernul tuturor administrațiilor locale.
Până acum, au mai existat câteva inițiative de reînființare a Revistei Tomis, chiar și în mandatul lui Decebal Făgădău, dar toate au rămas doar la nivel de propunere.
„Revista Tomis, fără să țină cont de prea mult context, este, există, încă din 2018, reînființată ca asociație. Este deja o redacție mică și compactă, și flexibilă, pentru că s-a schimbat și filozofia revistei, nu mai este aceeași din 2010, când a fost desființată.
Tot ce a ținut de partea de societate civilă, foști redactori, oameni de cultură din Constanța, domnul profesor Valentin Ciorbea, de exemplu, regretatul Mircea Țuglea, au dus fiecare proiectul până unde s-a putut, de acolo l-am preluat eu și l-am dus până în punctul în care l-am finalizat.
Din acel punct, administrația locală reprezentantă de Decebal Făgădău trebuia să o finanțeze. Și în momentul finanțării Decebal Făgădău s-a evaporat, nu am mai avut acces la el. Când am reușit să îl înghesui într-un studio TV, ca să aflu ce se întâmplă, pentru că nu avem o explicație pentru această dispariție, m-am trimis la Direcția de Organizări Evenimente. M-am dus, am făcut ce mi-a spus, dar mi s-a părut, totuși, nedrept, pentru că proiectul Revista Tomis nu este proiectul meu, nu este o investiție privată, este proiectul comunității și atunci ce să caut în zona de evenimente unde în fiecare an ar fi trebuit să aplic pentru o nouă finanțare. În acel loc s-a oprit, să spun, apariția pe piață, la modul concret, ca revistă a Tomisului, dar Tomisul există în acest moment ca instituție și ca redacție.
Acum a venit un suflu nou, un nou consilier cultural mult mai hotărât, cu o viziune mult mai clară, care a considerat că pe lista lui de necesități pentru oraș Revista Tomis este pe primul loc. (…)
Am ajuns din nou în punctul cum o finanțăm. În acest moment se caută o soluție pentru finanțare, iar eu, ca reprezentant al instituției Revista Tomis, mi-am declarat disponibilitatea pentru ca ea să poată fi finanțată oricum crede Primăria de cuviință, ca soluție juridică“, a povestit Bogdan Papacostea, în cadrul interviului realizat de Focus Press de Ziua Culturii Naționale.
De cealaltă parte, însă, Alina Cristea, consideră că Revista Tomis nu ar trebuie să fie, din nou, complet instituționalizată, ci să existe un parteneriat public-privat și să se poată autofinanța într-un timp foarte scurt. Ca să-și onoreze moștenirea. Și ca să redevină o revistă-brand a orașului, trebuie să aibă o nouă strategie, să răspundă noilor cerințe, să aibă acces la noile categoriile sociale care au acum o voce (bloggeri, vloggeri, influenceri etc.), deoarece nu mai poate funcționa după vechea formulă, ci trebuie complet o nouă paradigmă, a mai spus Cristea.
Viziune îmbrățișată și de Bogdan Papacostea, care își dorește ca Revista Tomis, odată reînființată, să aibă o activitate preponderent on-line, clar ancorată în tradiția ei de zeci de ani, dar cu o orientare precisă înspre un viitor care este frumos, provocator, interesant. O publicație care să coalizeze și să catalizeze spiritele, inteligențele orașului, în primul rând, și de ce nu în afara orașului, și care să iasă din zona de cultură scolastică, elitistă, „întoarsă cu fața spre sine“.
„Vrem să ne întoarcem înspre tot ce înseamnă cultură, tot ce poate fi numit cultură, de la orice nivel, dar orice poate fi numit sinteză a unui fel de a gândi, de a simți, într-un moment, într-o epocă, într-un loc, cum este Constanța, în România, de ce nu în toată lumea“, a precizat Papacostea.
Despre necesitatea existenței Revistei Tomis, despre finanțarea acesteia și politica editorială, în viziunea celor doi, în materialul VIDEO:
Valentin ISPAS