Prefectul județului Constanța Silviu Coșa a acordat un interviu ziarului Focus Press, în cadrul căruia au fost atinse mai multe puncte de interes la nivelul județului Constanța, precum felul în care se desfășoară la această dată campania de vaccinare, câte fluxuri sunt active, câte persoane se vaccinează zilnic.
Alte subiecte discutate au fost cele legate de sezonul estival, ce discuții a mai purtat cu operatorii economici și cum vede acesta perioada similară a sezonului estival de anul acesta cu cea de anul trecut. Totodată, a fost atins și subiectul ce vizează funcția politică pe care prefectul Silviu Coșa o are, de câteva zile, în interiorul Organizației Municipale a Partidului Național Liberal (PNL) Constanța, cea de prim-vicepreședinte.
Prima întrebare a fost cea legată de sezonul estival:
”Dacă începutul sezonului estival de anul trecut a fost angrenat puternic de tot ceea ce a însemnat starea de urgență și pandemia care era o noutate pentru toată lumea, și pentru autorități și pentru cetățeni, începutul acestui sezon estival a fost puțin mai molcom din acest punct de vedere al pandemiei, în schimb am fost afectați de condițiile meteorologice. Luna iunie a venit cu 61 de coduri galben și portocalii, avertizări meteo și avertizări hidreologice și am avut și un cod roșu de caniculă. Astfel, din această cauză, atât turiștii, cât și operatorii economici, au avut puțin de suferit. Slavă Domnului, jumătatea lunii iulie a început cu condiții meteo mai bune, din informațiile pe care le avem acestea se vor menține, dar și în luna august va fi așa de cald. În luna iunie, pe weekend, pe estimările și prognozele structurilor Ministerului Afacerilor Interne am avut, pe prognoză aproximativ 18- 19 mii de turiști, ulterior am contactat primarii din localitățile litorale, numărul a fost undeva mai redus, poate undeva la jumătate”
Silviu Coşa a adus în discuție și proiectul de înnisipare a plajelor de pe litoralul românesc, și cum vede situația la momentul de față, mai ales că sunt păreri pro și contra lărgirii plajelor, atât din partea turiștilor, cât și a constănțenilor:
”Oricât de mult m-aș chinui, nu reușesc să găsesc o explicație rațională pentru a fi trist că avem plaje mai largi, nu cred că este o carență faptul că în doi, trei ani de zile nu ne vom trezi cu apa în recepția hotelului. Înnisiparea face parte dintr-un proiect care se numește ”Proiect de combatere a eroziunii costiere”. Problema noastră era una termică, aveam o eroziune costieră care risca să ducă Marea Neagră în recepțiile hotelurilor, iar prin această înnisipare s-a redat teritoriului național o suprafață întinsă de teren și, în plus, a fost combătută și această eroziune costieră, astfel încât pentru următorii 50 de ani să nu avem probleme de acest gen, ci să ne putem bucura în continuare de plajă. Este un proiect care apare o dată la 100 de ani”.
”Am avut discuțiile inițiale cu operatorii economici, dar și cu instituțiile statului, astfel încât să se asigurăm că tot ceea ce înseamnă controale în perioada sezonului estival va ține cont de interesele cetățeanului și va exista o garanție a siguranței cetățeanului în ceea ce privește calitatea serviciilor și a produselor cu care este servit, dar să ne asigurăm că nu se vor produce abuzuri din partea instituțiilor statului”, a mai afirmat Coşa.
Prefectul Constanței Silviu Coșa a vorbit și despre campania de vaccinare, la nivelul județului, precum și numărul de persoane vaccinate zilnic, în această perioadă:
”În ceea ce privește campania de vaccinare, avem undeva la 80 de fluxuri în mai bine de 20 de centre pentru că avem active și centrele militare și centrul MAI, plus toate centrele care au fost înființate încă de la începutul campaniei de vaccinare în județul Constanța și în mediul urban, dar și cel rural, în plus, una, două echipe de vaccinare, de la aceste centre fixe, se deplasează zilnic în mediul rural, unde, pe baza de liste, se administrează vaccin, în mediul rural. Ca procent suntem în zona de 30%, la un moment dat eram pe locul 4 național, nu am mai urmărit această statistică, cert este că suntem printre primii 10. Numărul celor vaccinați a scăzut de la 4.000 de persoane zilnic, suntem la 500- 700 de persoane, de zile bune ne aflăm în această zonă, este de înțeles, nu mai sunt cazuri noi raportate zilnic, probabil unii cred că pandemia a trecut, însă nu este așa. Din păcate, ni se va demonstra că impresia pe care o au acum este una falsă, sper să nu fie atât de devreme cum se preconizează și să nu fie cu un grad de intensitate ridicat cum au fost valurile 2 și 3”.
Referitor la vaccinare, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a declarat că este adeptul conștientizării și nu a practicilor din unele zone ale țării, oamenii fiind răsplătiți cu alimente sau orice altceva pentru a se vaccina: ”În mintea mea este egal cu mita electorală.”
Un alt subiect abordat a fost cel legat de funcția pe care a primit-o în interiorul Organizației Municipale PNL Constanța, aceea de prim-vicepreședinte:
”Atribuțiile mele sunt legate de partea de comunicare și strategie a organizației, ceea ce vrem să schimbăm, în ceea ce privește Organizația Municipală, scopul ei, obiectivele și măsurile sunt legate de municipiul Constanța. Aici trebuie schimbat cam tot din punct de vedere al modului în care este abordată ideea de oraș în secolul XXI, trebuie să devenim un oraș deschis, în primul rând investitorilor, pentru că din punctul acesta de vedere, salariile sunt mici aici. Avem proiecte legate de Lacul Tăbăcărie, unde este o problemă pornind de la igienizarea lacului respectiv, până la exploatarea lui din punct de vedere economic, ceea ce înseamnă un beneficiu pentru constănțeni din punct de vedere economic, dar și tot ceea ce înseamnă turism, pentru că suntem un oraș turistic, dar și Portul Turistic Tomis care trebuie să treacă în subordinea municipalității, astfel încât să poată să fie exploatat din punct de vedere economic cât mai eficient și cât mai corect pentru locuitorii orașului Constanța, dar și strategia de Sănătate, deja s-au emis Certificate de Urbanism pentru construirea primului Spital de Pediatrie din Constanța, dar și pentru construirea Spitalului Municipal”.
Vă invităm să urmăriți întregul interviu în material video:
Loredana MIHAI