VIDEO. Mai mulți proprietari de terenuri din Cumpăna, nemulțumiți că vor fi expropriați pentru noul nod rutier de la A4 și Alternativa Techirghiol

0
4306

Miercuri, 24 martie a.c., la Cumpăna a avut loc dezbaterea publică cu privire la nodul rutier de descărcare a traficului rutier de pe Autostrada A4 și Alternativa Techirghiol, deoarece mai mulți proprietari de terenuri din comună vor fi expropriați. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de mai multe aspecte, inclusiv de despăgubirile pe care le vor primi.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Direcția Regională Drumuri și Poduri Constanța vor implementa două proiecte cu fonduri europene, ce vor viza realizarea Nodului Rutier Cumpăna – A4 și Alternativa Techirghiol, pentru ca șoferii să ajungă mai ușor în sudul litoralului. În plus, se va realiza extinderea D.N. 39E, la trei benzi și piste de biciclete.

Miercuri, 24 martie a.c., la Cumpăna au fost prezentate toate aceste proiecte locuitorilor din comună ale căror terenuri vor fi expropriate, pentru realizarea lucrărilor

„După zece ani de solicitari la Ministerul Transporturilor, respectiv CNAIR, de realizare a Nodului de descărcare pe teritoriul comunei Cumpăna de pe A4, este cea de-a doua întâlnire pe care o realizăm în Cumpăna.

Astăzi (23.03.2021 – n.r.), venim cu alternativă complexă, atât a nodului de descărcare pe teritoriul comunei Cumpăna, a extinderii carosabilului pe D.N.39E, a Șoselei Constanței actuală, singura pe care noi circulăm de la Canal la intersecția cu D.N.39, și Alternativa Techirghiol, o autostradă care va ocoli orașul Techirghiol până în sudul litoralului, construind un pod peste Canal Dunăre – Marea Neagră“, a explicat primarul Mariana Gîju.

Fiind vorba de proiecte de interes național, proprietarii terenurilor pe care vor trece noile artere vor fi expropriați și despăgubiți, dar aceștia s-au arătat extrem de nemulțumiți, mai ales după experiența asemănătoare trăită în cazul construirii Autostrăzii A2.

În urma exproprierii, mulți proprietari vor rămâne cu suprafețe mici de teren, pe care nu vor mai putea construi nimic. În plus, mulți se vor trezi că suprafețele pe care le dețin se vor găsi în interiorul mai multor bretele de autostrăzi sau în apropierea acestora. Totul în condițiile în care despăgubirile, se pare, vor fi mici, de aproximativ 0,7 eurocenți/mp, în funcție de evaluările din grila notarială pentru comună. Aceasta este, însă, realizată în baza vânzărilor din anii trecuți, dar cei prezenți au reclamat că prețurile terenurilor vor crește datorită apropierii noilor cartiere ale Constanței de Cumpăna.

„Au fost multe nemulțumiri privind ce se întâmplă cu terenul care este în suprafață mică și rămâne la dispoziția proprietarului. Ce se întâmplă cu prețul de despăgubire care CNAIR astăzi spune că va fi cel stabilit prin Hotărâre de Guvern? Ce se întâmplă cu oamenii care rămân între bretelele de autostrăzi, terenurile acestora ce se întâmplă cu ele?

Comuna Cumpăna nu a introdus în intravilan aceste terenuri având în vedere că, în momentul actual, noi avem de adus infrastructură în noile cartiere pe care le-am introdus în intravilan. Tocmai de aceea noi nu am introdus până acum în intravilan aceste suprafețe de teren, respectiv 160ha.

Cumpăna a introdus de-a lungul a 20 de ani 769 de hectare de teren arabil în intravilanului localității, curți-construcții.

Primăria nu are unde să le dea teren în altă zonă acestor oameni când noi la Cumpăna am restituit proprietățile oamenilor diminuate, chiar în procent de 64%, din cauza Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Noi am ridicat această problemă la nivelul Ministerului Transporturilor: de ce această Alternativă Techirghiol să fie făcută tot pe teritoriul comunei Cumpăna? De ce să fie afectate tot proprietățile acestor oameni care au avut de pierdut 2.769 ha de când cu construcția Canalului Dunăre – Marea Neagră, cu construcția Autostrăzii A4.

Dar mi s-a explicat că au fost trei variante și aceasta este cea mai ieftină care se va realiza cu fonduri europene“, a mai precizat Mariana Gîju.

La acest moment proiectul de realizare a Nodului rutier de descărcare A4 la Cumpăna și extinderea D.N.39E se află la stadiul studiului de fezabilitate, după care va fi inițiată licitația pentru realizarea Proiectului tehnic și execuția lucrărilor, care probabil va mai dura opt luni. Reprezentații C.N.A.I.R. susțin că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

„La opt luni de la data de 23 septembrie (când s-a semnat contractul – n.r.), acum proiectul se află în stadiul de studiu de fezabilitate. După care se scoate la licitație Proiectul Tehnic și execuția lucrărilor, care va mai dura încă opt luni de zile. C.N.A.I.R. spune că la finele anului 2023 Nodul rutier de descărcare de pe A4 va fi funcțional.

Fluidizarea traficului este importantă pentru dezvoltarea economică a comunei. Având acest nod de descărcare, agenții economici importanți au interes pe teritoriul comunei Cumpăna și concesionând teren de la Primăria sau cumpărând de la proprietarii de terenuri din localitate, își pot dezvolta afaceri, care să creeze locuri de muncă pe teritoriul comunei Cumpăna, pentru locuitorii comunei, și să aducă venituri la bugetul local. Este un proiect major pentru comuna Cumpăna“, a explicat Gîju.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.