VIDEO. Operele celor mai importanți pictori români rămân la Topalu

0
227

Cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului regretatei Doina Păuleanu! Muzeul de Artă Constanţa a obținut încă o victorie în procesul muzeului de la Topalu!

Luni, 7 iunie 2021, Curtea de Apel Galați a dispus respingerea apelului reclamantului Mario Vintilă, împotriva încheierii din data de 13.03.2012 și a sentinței civile nr. 1.621/27.03.2012 pronunţate de Tribunalul Constanţa.

Mario Vintilă solicită toate operele de artă expuse în muzeul de la Topalu ce poartă numele bunicilor săi, considerând că donația tatălui său este nulă. Muzeul găzduieşte opere ale celor mai importanţi creatori români, un lucru neașteptat pentru o instituție de cultură din mediul rural: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc.

„Prin această decizie, justiția română arată, încă o dată, faptul că Muzeul de Artă Constanța este deținătorul de drept al operelor de artă, de o inestimabilă valoare, aflate în patrimoniul său. Astfel, visul regretatei Doina Păuleanu este cu un pas mai aproape de realitate! Sunt convins că instanțele competente vor fi obiective și vor soluționa corect această speță, astfel încât acest proces îndelungat să se termine, iar inestimabilele lucrări din colecția de la Topalu să rămână acolo unde le este locul de drept, în patrimoniul național și în cel al județului Constanța“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Totodată, apelantul-reclamant Vintilă Mario a fost obligat să plătească pârâtului-intimat, Muzeul de Artă Constanţa, suma de 39.257 de lei, cheltuieli de judecată în toate fazele procesuale.

Decizia nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării.

Doctorul Gheorgge Vintilă (1898 – 1978) a donat, în anul 1960, comunei sale natale, Topalu, 228 de lucrări de artă românească modernă, în vederea alcătuirii unei colecţii publice de mare interes şi originalitate. În urma acestei donaţii, în casa părintească a doctorului a fost înfiinţat, în acelaşi an, Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ Topalu, secţie a Muzeului de Artă Constanţa.

Mario Vintilă a solicitat anularea donației, iar procesul a început acum mai bine de zece ani.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.