Decizie șoc în justiția din România. Activitatea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), condusă de procurorul constănțean Adina Florea, a fost scoasă în afara legii, prin urmare, acest Parchet funcționează, începând de luni, 7 iunie, ilegal. Decizia aparține unei Curți de Apel din țară, care a stabilit că Secția Specială, așa cum mai este cunoscută, încalcă unele directive ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Potrivit Portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Pitești a scos în afara legii Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în contextul unui dosar penal aflat pe rolul Curții, având ca obiect: “contestație durată proces”. Mai exact, potrivit G4Media, judecătorii Curții de Apel Pitești au admis contestația formulată de o asociație de proprietari din județul Argeș, care reclamase un magistrat.
În decizia de luni, magistrații argeșeni invocă Tratatul de funcționare a UE și hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai.
Judecătorii au stabilit că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora (…)”.
Instanța din Argeș a decis ca speța semnalată de asociația de proprietari să fie declinată spre soluționare parchetului competent.
Decizia integrală a Curții de Apel:
“În baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
În baza art. 4886 din Cpp admite contestaţia formulată Asociaţia Proprietarilor Păgubiţi Oarja 2000 şi stabileşte termenul în care procurorul să rezolve cauza la data 18.01.2022. În baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021 urmează ca procurorul să-şi decline competenţa de soluţionare a cauzei, iar la stabilirea competenţei vor fi excluse dispoziţiile art. 88 1 din Legea 304/2004. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 07.06.2021”.
Ministrul Justiției abia aștepta acest moment
Despre ceastă Secție Specială s-au scris multe și s-a comentat și maimult. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, luna trecută, că nu va accepta ideea ca Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie transformată într-o secţia similară, cu o altă denumire, în cadrul Parchetului General.
“Au fost mai multe runde de dezbateri în Senat. (…) Este vorba despre găsirea celor mai potrivite soluţii pentru a trece acest proiect. Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministrul al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului. General. (…) Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a declarat Stelian Ion, la începutul lunii mai, la Parlament.
Daniel ALBU
