VIDEO. Prefectul Silviu Coșa, mesaj pentru ISU Dobrogea după tragedia de pe Bulevardul Mamaia: „Vor trebui să corecteze acest deficit de încredere prin intervenții fără cusur”

0
170

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a susținut în cursul zilei de vineri, 19 februarie a.c., declarații de presă referitoare la raportului întocmit de Comisia de verificare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), urmare a intervenției de marți, 16 februarie de pe Bulevardul Mamaia.

Reamintim că marți, 16 februarie a.c., un incendiu a izbucnit la un apartament dintr-un bloc situat pe Bulevardul Mamaia, numărul 90 și din nefericire o femeie în vârstă de 57 de ani a decedat la două ore după ce s-a aruncat de la etajul 6 pentru a nu lua foc.

Autoscara a ajuns mult mai târziu la fața locului, iar în raportul întocmit de ISU Dobrogea timpii au fost raportați eronat. Și șeful ISU Dobrogea, col.dr.ing. Mihail Cristian Amarandei, a făcut declarații, chiar în poarta Inspectoratului, cu privire modul de intervenție al pompierilor în cazul acestui incendiu.

”Am luat la cunoștință raportul întocmit de Comisia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Le mulțumesc pentru profesionalismul și transparența de care au dat dovadă. Este un moment dificil întru-cât orice neajuns ar fi existat din punct de vedere tehnic sau resurse umane, acea comunicare eronată a timpilor de intervenție este inadmisibilă. Am avut discuții și cu domnul colonel Amarandei, vis-a-vis de neajunsurile care există. Având în vedere faptul că de la 1 martie va fi un nou adjunct de la București, am încredere că noua echipa va reuși să pună ordine acolo unde există probleme. Din punctul nostru de vedere, ca și constănțeni, principala problemă este cea a încrederii pe care o avem într-o instituție care până acum și-a făcut treaba. Vor trebui să corecteze acest deficit de încredere prin intervenții fără cusur, dar mai ales prin foarte multă transparență. Principala problemă este că au mințit referitor la timpii de așteptare, comunicare eronată, raportul a arătat erorile este în curs de desfășurare și o anchetă a organelor abilitate, mă refer la procuratură, așteptăm rezultatele acestora pentru a putea să ne pronuntăm”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Ancheta preliminară, până în momentul de față, nu a precizat dacă această comunicare eronată a fost o eroare datorată unei slabe pregătiri sau unei tratări superficiale a intervenției sau dacă a fost o minciună voluntară și conștientă. Așteptăm definitivarea anchetei.

Demiterea nu poate avea loc, în orice instituție publică, decât ca urmare a unei cercetări disciplinare. Tocmai de aceea au fost indicate persoanele care, în acest stadiu preliminar, par a fi vinovate, urmând ca ulterior să se decidă, în funcție de gravitatea vinovăției fiecăreia, și măsura care va fi întreprinsă pentru fiecare. Să nu uităm, este și o anchetă penală în desfășurare!“, a mai spus Coșa.

Din păcate, documentele necesare pentru repararea autoscării cu care I.S.U. Dobrogea ar fi putut interveni la incendiul de pe Bulevardul Mamaia, fără a se mai aștepta sosirea celei de la subunitatea din Palas, au fost trimise abia după acest eveniment dramatic.

„Îmbunătățirea dotărilor, ca și îmbunătățirea respectării procedurilor este un aspect pe care îl voi urmări zilnic. Scara din curtea I.S.U. Dobrogea era stricată de anul trecut, știu că două devize pentru repararea ei au fost transmise după incendiul de pe Bulevardul Mamaia. Se va recalcula necesarul de echipamente pentru I.S.U. Dobrogea și apoi vom face demersurile necesare pentru ca acesta să fie acoperit“, susține prefectul Silviu Coșa.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.