VIDEO. Primăria a alocat 2 milioane de euro pentru noi parcări

0
567

Consilierul local P.N.L. Constanța, Costin Avătavului, susține că Primăria Constanța a alocat 2 milioane de euro pentru a construi noi parcări în municipiu. Acestea vor fi structuri metalice supraterane. Iar constănțenii se vor bucura și de un parc nou, cel puțin.

Bugetul municipiului Constanța pe anul 2021 se află în consultare publică. Locuitorii sunt așteptați să trimită propuneri și opinii până pe 12 aprilie a.c., pe adresa Primăriei sau pe e-mail.

Pentru anul 2021 veniturile şi cheltuielile bugetului local propus sunt în cuantum de 994.046.000 de lei, respectiv 1.102.785.000 de lei. Diferența va fi acoperită din excedentul anilor trecuți.

„Este cel mai mare buget al municipiului Constanța din ultimii ani, cred că cel mai mare din toate timpurile. În anul 2021, la capitolul investiții avem alocați 28,3%, față de anul 2020 când au fost alocați doar 7,2%. O creștere importantă, din punctul meu de vedere acesta este cel mai important capitol, pentru că prin investiții se dezvoltă orașul și se va resimți în nivelul de trai al constănțenilor. (…)

Vor fi cheltuiți toți acești bani pentru investiții, așa cum a fost previzionat acum la început de an. Pentru că nu au fost bugetate și studiile și proiectarea, și execuția în același an. Acolo unde se știa că este nevoie de timp, au fost bugetate mai întâi studiile și proiectarea, urmând ca banii pentru execuție să fie bugetați în anii următori“, a declarat Costin Avătavului într-un interviu Focus Press.

Alesul local a susținut și că administrația locală pregătește noi proiecte mari pentru a obține finanțare prin P.N.R.R. sau fonduri europene. În plus, Primăria va demara în acest an proiecte cu bani din bugetul local, iar unele dintre ele vor fi finalizate până la 31 decembrie 2021.

„Legat de proiecte mari, sunt multe discuții pentru demararea unor proiecte mari noi. Dar durează, nu cred că a fost suficientă această perioadă de cinci luni. Pentru Programul Național de Reziliență se pregătesc proiecte de zeci de milioane de euro să fie depuse. Dar trebuie timp pentru tot ce înseamnă proiecte pe P.N.R. sau pe fonduri europene. (…)

Studiile și Proiectele Tehnice sunt primul pas pentru realizarea unor proiecte mari de investiții. Sunt și proiecte ce vor fi demarate în acest an, ce vor fi finanțate de la bugetul local. Unele chiar vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Dacă primarul Vergil Chițac a anunțat că reabilitarea Bulevardului Mamaia se va termina în acest an înseamnă că se bazează pe experiența și termenele înainte de cei de la Confort Urban, care vor realiza lucrările“, a spus Avătavului.

Potrivit acestuia, în bugetul local pentru 2021 sunt incluși 2 milioane de euro pentru realizarea de noi parcări în municipiu. Acestea vor fi structuri metalice supraetajate, iar unele ar putea fi gata chiar în acest an. Depinde cât de repede vor fi cadastrate terenurile, o problemă rămăsă nerezolvată de către fostele administrații locale.

„Se lucrează la identificarea terenurile. Noi consilierii locali municipali ai P.N.L. am făcut o cercetare în fiecare cartier, am identificat 17 locuri unde s-ar putea crea aceste parcări. Am vorbit cu constănțenii, ei ne-au transmis că sunt cele mai bune locuri, pentru multe erau deja făcute cereri dinainte, solicitări că vor să se transforme acele spații degradate nefolosite, domeniu public sau privat al municipiului Constanța.

Deci bani ar fi, terenuri ar fi, dar a apărut o nouă problemă. Toate aceste terenuri nu sunt cadastrate și iar întârziem până se face toată procedura. S-ar putea să dureze o lună, două, trei sau patru luni până se cadastrează, până se verifică dacă sunt eligibile pentru construcția de parcări și se transmit către Confort Urban sau către firma care va face investiția“, a explicat consilierul local Costin Avătavului.

Acesta a vorbit și despre sumele alocate pentru crearea de noi parcuri sau spații verzi în municipiul Constanța. În proiectul de buget sunt incluse fonduri pentru amenajarea unui noi parc, iar Avătavului susține că ar fi vorba de cel promis de actuala administrație în locul sediului Registrului Auto Român. În plus, în Inel II va mai apărea un parc, în zona blocurilor de la Marvimex.

„În ultimii ani m-am focusat pe spațiile verzi. Se vor realiza sisteme de irigații în toate parcurile, sisteme automate, inteligente. Astfel nu vom mai vedea bucăți de teren cu iarbă pârjolită sau petece uscate. Este important să avem și noi un aspect vizual frumos în parcurile din Constanța.

În plus, Confort Urban, firma Primăriei, își va majora capitalul pentru a se pregăti de amenajare spații verzi. Deci Confort Urban va putea să amenajeze spațiile verzi pentru că ne-am săturat să depindem de alte firme sau să facem licitații și să nu vină nicio firmă. Din câte am înteles, vom avea și un proiect-pilot în parcul de la Poarta 6, unde vom da un exemplu de bune practici.

Legat de fondurile alocate în buget pentru un nou parc, eu cred că se face referire la cel din zona Compozitori, zona R.A.R. S-a căutat o variantă ca actuala locație a Registrului Auto Român să se mute, iar acolo să se construiască un parc. Acolo este cartierul fără niciun parc, cu foarte puține spații verzi, între blocuri. Apoi, va fi primul sau al doilea parc, cel de la Marvimex, între blocuri. Împreună cu viceprimarul Ionuț Rusu și cu dl Cucoară de la Patrimoniu, am făcut demersuri pentru că acolo era un litigiu, care s-a rezolvat, deci se poate investiție. Departamentul de Fonduri Europene a găsit o soluție să depună proiectul pe fonduri europene, să se facă atât parcul, loc de joacă, dar și zona adiacentă. Deci în cartierul Inel II s-ar putea ca, într-un an de zile, să avem două parcuri, în contextul în care nu am avut niciun zeci de ani“, a declarat P.N.L.-istul Avătavului.  

Mai multe detalii despre investițiile și bugetul propus de Primărie pentru 2021, în interviul de mai jos

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.