FOTO VIDEO Primarul Gheorghe Cojocaru: “Suntem mândri că există preoți tineri care se întorc către enoriași și sunt apropiați lor”

0
668

În 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică. Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei. În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

În România, peste 1.800.000 de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin. La Murfatlar, Biserica “Nașterea Maicii Domnului” și-a sărbătorit hramul. Enoriașii au participat în număr mare la slujba oficiată de un sobor de 8 preoți, printre care îi amintim pe Alexandru Gabriel Lupașcu, parohul Bisericii “Nașterea Domnului” din Murfatlar, dar și pe preotul Cătălin Moroșan, parohul Bisericii “Sf. Arhidiacon Ștefan” din Constanța. Biserica a răsunat de Corul “Noii ostași ai lui Hristos”, dar și de Corul Psaltic ,,Sfântul Gheorghe Pelerinul“ din Piatra Neamț!

Primarul din Muratlar, Gheorghe Cojocaru, prezent la marea sărbătoare, a declarat pentru Focus Press faptul că: “În această zi de sărbătoare, Nașterea Maicii Domnului, este și ziua în care se sărbătorește și hramul acestei biserici. La mulți ani tuturor ce poartă numele de Maria, Marin. Odihnă veșnică celor care nu mai sunt printre noi, oameni apropiați nouă, și gândul ne este la ei. Avem norocul de a avea în această parohie niște oameni deosebiți. De la părintele Tobă, părintele Lupu, părintele Cătălin și acum părintele Lupașcu, cel mai tânăr și cel mai energic în a transforma și moderniza această biserică. Eu am participat și la sfințirea bisericii când a împlinit 100 de ani, în 2006, și am început prima transformare a bisericii să spun așa. Eu am fost surprins plăcut de părintele Lupașcu, care continuă tradiția preoților dinaintea dânsului. Vreau să spun că o perioadă foarte grea a acestei biserici a fost după cutremurul din 1977 când turla bisericii a fost refăcută cu bani puțini. Știți că în acea perioadă biserica nu era ajutată“.

Cât despre activitățile desfășurate de părintele Lupașcu pentru comunitate, primarul susține că: “Preotul Lupașcu a reușit să aducă copiii și părinții acestora în această biserică prin diferite activități. Utimele două, pe care noi încercăm să-l ajutăm pe părintele Lupașcu, au fost înființarea corului Noii ostași ai lui Hristos și cercul de pictură “Sf. Luca”. Vedeți și dumneavoastră realizările într-un timp destul de scurt și a picturilor expuse la intrarea în biserică, în clopotniță mai exact. Copiii sunt încântați. Au făcut mai multe concerte. Au participat și la activități ale primăriei și nu putem decât să încurajăm astfel de activități. Suntem mândri că există preoți tineri care se întorc către enoriași și sunt apropiați lor“.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.