FOTO VIDEO Cărţi de cult, din timpul Regelui Carol I, recondiționate și scoase la lumină de preotul Alexandru Lupașcu. Cum arată giuvaierele expuse la Murfatlar

0
504

De pe cartea de vizită a unui oraș nu trebuie să lipsească biserica și muzeul, ele trebuie prețuite și vizitate, pentru că între pereții lor „palpită viaţa strămoşilor“. Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar este un loc de rugăciune, liniște și reculegere, dar și un lăcaș unde istoria și cultura sunt la ele acasă.

Un obiectiv cultural important, care putem spune că se poate adăuga rețelei naționale a muzeelor bisericești din Patriarhia Română, adăpostește o colecție de cărți bisericești vechi și multe alte exponate adunate din parohie.

În Constanța se află o biserică unicat în România. Întrega expoziție este creaţia unui preot căruia îi pasă de enoriași, realizată din dorința de a lăsa ceva frumos în urma sa. Este vorba despre Biserica ortodoxă “Nașterea Maicii Domnului”, monument istoric, cu o arhitectură deosebită. Nu doar însă aspectul uimeşte trecătorii sau credincioşii care-i calcă pragul, ci şi faptul că în biserică se află deschis pentru toată lumea, un adevărat muzeu de artă bisericească.

Oricine are acces, trebuie doar să se bucure de exponate, majoritatea deosebit de valoroase și vechi de peste o sute de ani, adunate de preotul paroh Alexandru Gabriel Lupașcu. O prețioasă colecție de cărți bisericești, încărcată cu înțelepciunea strămoșilor, a fost scoasă din Biblioteca Bisericii “Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar și expusă publicului, miercuri, 8 septembrie ac, în fața lăcașului de cult.

Obiectele ce indică viața bisericească sunt așezate cu un rost. Nu lipsește Evanghelia, Apostolul, două perechi de cununii, un potir, dar nici cele 12 Mineie. Sunt multe lucruri autentice, vechi și foarte valoroase. Dacă nu punem suflet, să le păstrăm și să le îngrijim ele se pierd. Ele ne arată tot ce este frumos și tot ce ține de această civilizație, spune părintele Alexandru Gabriel Lupașcu. Printre acestea se numără și o cruce sculptată, reprezentând Botezul și răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, confecționată din lemn și bronz suflat cu argint. Sfântul potir este din argint, fiind donat bisericii de familia Vasilache, pentru iertarea păcatelor, bine și spor, în 1935.

Această carte numită Apostol, deținută de biblioteca noastră, se folosește în timpul Sfintei Liturghii de către cântăreții bisericii. Din această carte se citește chiar înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Evanghelie pe care preoții o rostesc la mijlocul Liturghiei. Această carte datează din 1899, din timpul Regelui Carol I. Numele regelui a fost acoperit în perioada comunistă tocmai pentru a nu recunoaște faptul că această carte a fost scrisă în timpul regelui. Mai avem și alte cărți vechi: Mineiul, luna octombrie, datează din anul 1892 și a fost scris tot în timpul Regelui Carol. Căutăm să introducem toate cărțile vechi ale bisericii, Sfânta Evanghelie și cele 12 Mineie, în proiectul de recondiționare și pentru a le pune în valoare, pentru a reda oarecum strălucirea bisericii și a cărților de cult pe care biserica le folosește astăzi. Noi nu mai folosim aceste cărți pentru că textul folosit atunci, în perioada comunistă, era unul diferit față de cel de astăzi. Neologismele, care și-au găsit locul în aceste cărți noi, nu se regăsesc în aceste cărți vechi. Aceste cărți au fost folosite până în perioada comunistă. După ce a căzut comunismul, automat acestea au fost refăcute și rescrise de către Institutul Biblic și de Misiuni al Bisericii Ortodoxe Române și au fost înlocuite, intrând în biblioteca personală a bisericii noastre și a tuturor bisericilor din întreaga țară” a declarat, pentru Focus Press, preotul Alexandru Gabriel Lupașcu, parohul Bisericii monument istoric din Murfatlar.

Cărţile de învăţătură religioasă vechi de la Murfatlar sunt acum la dispoziția celor care vor să le răsfăiască și să le citească. Preotul și-a dorit să termine proiectul de recondiționare a cărților și să le expună publicului chiar pe 8 septembrie, pentru a se bucura și a vedea și enoriașii, dar și turiștii care ajung în Constanța ce “comori” are parohia din Murfatlar. Calendarul ortodox marchează o sărbătoare extrem de importantă pe 8 septembrie, nașterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, iar lăcașul de cult din Murfatlar, în care slujește preotul Alexandru Gabriel Lupașcu, își sărbătorește astăzi hramul.

Una dintre cărți are o valoare aparte. Este vorba despre Evanghelia din anul 1911. “Această Evanghelie a fost scrisă în Atelierele Patriarhiei Ortodoxe Române. Această Evanghelie datează din timpul Regelui Carol I. Coperta este din argint și s-a păstrat foarte bine. În interiorul ei putem vedea scris numele Regelui Carol I. Dar, în timpul comunismului, numele regelui a fost acoperit cu o hârtie și Sf. Evanghelie a fost sigilată. Slujitorii, după ce a căzut comunismul, au desfăcut sigiliul tocmai pentru a putea vedea și a putea pune în evidență și publicului și celor care vizitează această biserică faptul că această Evanghelie a fost redactată în timpul Regelui Carol I. Din textele pe care le avem în Sf. Evanghelie amintim ctitorii bisericii din anul 1911. Pe parcursul Sf. Evanghelii câteva porțiuni din text sunt acoperite oarecum, fiind înlocuite anumite cuvinte care făceau referire la comuniști. Pentru a nu intra în polemici cu aceștia, preoții au fost nevoiți să folosească alți termeni. În prezent nu se mai folosește această Evanghelie, pentru că scrisul de atunci diferă foarte mult de scrisul de astăzi. În principiu textul este unul și același, dar limbajul diferă. Evanghelia este păstrată în biblioteca personală a parohiei noastre, la fel ca și alte cărți. Le avem în bibliotecă și cine dorește să vadă aceste cărți poate veni în biblioteca personală a bisericii parohiei noastre, aflată în turnul clopotniței al bisericii”, ne-a mărturisit preotul Alexandru Gabriel Lupașcu.

Menționăm faptul că acesta ar putea fi al doilea muzeu amenajat într-o biserică. Primul se află la Mănăstirea Dervent. “Mai intenționăm să deschidem Muzeul străvechimii, la Academia Tomisului, legat de Mitropolia Tomisului. Mă refer la documentele acelea adunate de prin arhivele lumii“, a declarat, pentru Focus Press, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Expoziția a fost amenajată cu migală de preotul paroh Lupașcu, folosind obiecte bisericești strânse în timp. Este un loc cu totul deosebit. Ceva aparte, unde simți o vibrație specială, o conexiune cu trecutul. În plus, expoziții de icoane realizate de copii nu sunt nici ele nelipsite. Accesul vizitatorilor este gratuit pentru a stimula publicul să întoarcă privirea spre trecut. Așadar, puteți să includeți în aceste zile expoziția de obiecte bisericești și cea de icoane de la Murfatlar în planurile voastre!

Vă așteptăm cu drag la sărbătoarea Hramului Nașterii Maicii Domnului din Murfatlar! Veți avea ocazia să vedeți expoziția de icoane a Atelierului de pictură” Sfântul Luca” și nu numai, ci și o expoziție de obiecte de cult folosite de Biserica noastră încă de la începuturile ei“, invită preotul enoriașii la lăcașul de cult.

Reamintim faptul că Biserica “Nașterea Maicii Domnului” a fost ctitorită în anul 1906, când se sărbătoreau 40 de ani de la alipirea Dobrogei la țară mamă, în urma războiului de independență din anul 1877. Construcția bisericii a început în anul 1903, construită cu turle înalte după planul arhitectului D. Bănescu. S-a lucrat timp de 3 ani la biserică, fiind realizată în formă de corabie, simbolizând Corabia lui Noe (care a salvat omenirea de la potop), îmbinată cu forma de cruce a Mântuitorului Isus Hristos. A fost sfinţită în anul 1906 de către Episcopul Pimen al Dunării de Jos.

Biserica a fost decretată monument istoric în anul 2004, prin ordin dat de ministrul Cultelor. Hramul bisericii este sărbătorit pe 8 septembrie, în ziua nașterii Sfintei Mării. Recent s-a descoperit că mozaicul din biserică este unic în ţară. Tot aici există şi două cruci pe pardoseală, una aflată în zona altarului şi alta la intrarea în biserică. Crucile sunt acoperite de o traversă tocmai pentru a nu le călca oamenii în picioare şi pentru a nu defăima semnul Sfintei Cruci, susține preotul Lupașcu. Intrarea în biserică este una spectaculoasă. Are patru coloane care se aseamănă cu stilul brâncovenesc. În zona Dobrogei sunt puţine biserici făcute din piatră. Pictura şi mozaicul sunt unice în Dobrogea.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.