VIDEO. Prof. unic. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș: „Dotările din cadrul UMC nu sunt doar pur didactice, ci avem infrastructura asemenea celor ce se utilizează în companiile mari, unde vor lucra studenții noștri”

0
241

Anul universitar va debuta în mai puțin de două săptămâni, la data de 3 octombrie, iar cursurile se vor desfășura în format fizic, după cei doi ani de pandemie de COVID-19. Profesorii din cadrul Universității Maritime din Constanța sunt nerăbdători să își primească studenții în laboratoarele dotare cu cele mai performate dotări, mai ales că în ultimii ani s-au făcut eforturi pentru achiziționarea de materiale, programe pentru a ține pasul cu tehnologia.

Astfel, activitatea didactică va fi una și mai complexă, pe lângă cursurile atractive din cadrul programelor de licență și master, la UMC au loc și programe ce cercetare științifică în urma căreia se dezvoltă proiecte. Prof. unic. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș care este centrat pe tehnica frecvențelor foarte înalte, disciplinele predate de-a lungul timpului la ciclul de licență (specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații) fiind: Microunde, Circuite de Microunde, Antene și propagare, Radar, a vorbit pentru Focus Press despre activitatea didactică și ceea ce se întâmplă în cadrul cursurilor specializării de Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații.

„Vom discuta despre activitatea didactică care se desfășoară în cadrul laboratorului de măsurare a sistemelor radiante și despre activitatea de cercetare științifică, alta decât cea care se desfășoară în cadrul proiectelor  cu finanțare europeană. Activitatea într-o universitate este una foarte complexă și presupune, nu doar activitate didactică, ci și activitate științifică. De altfel, întregul parcurs al activității didactice se sprijină pe acești doi piloni, activitate didactică și cercetare științifică, ce se îmbină. Ceea ce facem în proiectele de cercetare științifică, materialul didactic pentru programul de master, dar nu numai, ci și pentru studenții din ciclul de licență”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Precizăm că în acest laborator se află și o cameră anecoidă dezvoltată într-un proiect inovator, SmartDelta. Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș, alături de studenții Universității Maritime Constanța au realizat un proiect cu o dotare unică în România, fiind vorba despre o platformă de măsurare a sistemelor radiante care include o cameră anecoidă. Concret, dezvoltă balize plutitoare care monitorizează nivelul de zgomot subacvatic, în Delta Dunării. Aceste balize colectează date și le transmit prin radio la un nod de centralizare a informațiilor. Această cameră anecoidă va fi utilizată și în scop didactic.

„Această cameră, de fapt este utilizată, în primul rând în cadrul proiectului SmartDelta în care a fost dezvoltată, dar este utilizată și în activitatea în laborator cu studenții ciclurilor de licență și masterat în domeniul Electronică, Telecomunicații și Tehnologii informaționale. Este vorba despre programul de licență „Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații” și programul de master „Circuite și Sisteme Integrate de Comunicații”. Pe de altă parte această infrastructură este utilizată și pentru alte activități de cercetare, în cadrul altor proiecte sau în cadrul proiectelor de doctorat mai tinerilor colegi”, spune prof. unic. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Legat de debutul noului an universitar, prof. unic. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș este încrezător că va fi un an bun, mai ales că acum cursurile se vor realiza în format fizic, fiind de părere că așa informația va fi digerată mult mai bine de către studenți.

„Încerc un vibe foarte bune și abia așteptăm să ne reluăm activitatea didactică față în față, sunt convinși că și studenții sunt dornici să își reia activitatea față în față, pot să spun că nimic nu înlocuiește interacțiunea aceasta. Noi îi așteptăm, suntem pregătiți cu toată infrastructura noastră, cu cadrele didactice. Aici, în această sală, nu folosim doar camera anecoidă în cadrul proiectului SmartDelta și aparatura conexă  pentru a efectua lucrări de laborator cu studenții, aici avem li o sală de calculatoare pe care se află instalat un program de simulare în domeniul electromagnetic, pe care putem realiza simulări cu studenții la activități de laborator, în ceea ce privește circuite de microunde, de frecvență, antene. Este un software de simulare pe care universitatea noastră l-a achiziționat de curând și ce completează baza materială pe care o avem aici, în laboratorul acesta, fiind unul dintre cele mai noi din cadrul Universității Maritime Constanța”, a conchis prof. unic. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Universitatea Maritimă din Constanța este dotată cu cele mai noi instrumente necesare pentru buna desfășurare a activității universitare, fiind extrem de important acest aspect, deoarece studenții vor putea face practică cu infrastructura cu care vor lucra în diferitele profesii pe care și le vor urma, în domeniul ingineriei.

„Este extrem de important să se facă dotări în pas cu tehnologia. Aceste dotări pe care noi le avem aici nu sunt niște dotări pur didactice. Aici , inclusiv software-ul de simulare ce se utilizează în orice companie unde se vor duce studenții și vor efectua activități specifice postului de inginer electronist. De asemenea, camera anecoidă care este o infrastructură pe care o regăsim nu doar în centrele de cercetare, ci și la diferiți operatori economici. În ceea ce ne privește și în ceea ce privește acest laborator, este dotat cu cele mai actuale echipamente existente pe piață și care se utilizează peste tot. Este foarte importantă finanțarea, pentru că numai în acest fel putem ține pasul cu tot ceea ce privește lumea reală”.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.