Actualul edil-șef din Murfatlar lucrează la mai multe proiecte pentru dezvoltarea localității, în prim-plan aflându-se racordarea orașului la gaze naturale. În același timp, a creionat bugetul pentru acest an, care se află în consultare publică. Între timp, fostul edil a chemat Primăria la judecată.
Primăria Orașului Murfatlar a depus proiectul de racordare a localității la gaze naturale, urmează evaluarea și anunțarea celor eligibile. În același timp, edilul-șef lucrează la documentațiile pentru mai multe investiții, ce urmează a fi demarate în acest mandat.
„Pentru gaze, sunt 243 de proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și avem certitudinea că vor fi finanțate și prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, care în curând, am înțeles, va fi votat de Guvernul României.
Acest proiect este prioritar pentru mine, majoritatea energiei este direcționată în acest sens, dar bineînțeles că lucrăm la mai multe proiecte, care sperăm că vor fi finalizate cât mai repede. Aș aminti, prin Ministerul Dezvoltării, construirea un număr de 60 de apartamente noi și reabilitarea blocului 16, blocul NATO, cum îi spunem noi. Apoi, lucrăm la două sensuri giratorii, unul la ieșirea din Murfatlar, în dreptul stației PECO, și unul în centru. Noi sperăm ca la cel dinspre Valu lui Traian, după încheierea sezonului estival, să trecem la executare. Documentația pentru sensul giratoriu din centru a fost trimisă Ministerului Transportului, spre avizare.
Lucrăm și la documentația pentru un centru medical de permanență și avem un teren în Cartierul de Vest, de 2.700mp, pe care, să vedem de unde obținem finanțare, vrem să construim fie un spital de zi și ambulatoriu, fie o grădiniță cu program prelungit“, ne-a declarat Gheorghe Cojocaru.
Primarul din Murfatlar este nemulțumit de activitatea funcționarilor publici, așa că pregătește o nouă organigramă. Unii angajați deja au demisionat, se vor organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, astfel încât cei din Primărie să lucreze într-un ritm susținut pentru implementarea programelor de dezvoltare a localității.
„În primul rând, nu financiar ar fi prima problemă descoperită, ci mai mult angajații Primăriei. Nu au fost pregătiți pentru un ritm de muncă pe care eu îl cer. Și vorbim și de oameni cu funcții de conducere în Primărie, există o reticență de a colabora, de a se încadra într-un program de muncă, în anumite cerințe. O parte, mulți chiar, nu au rezistat acestui ritm de muncă și deja au plecat. Funcționăm cumva într-o situație de avarie, pentru că nu avem, la acest moment, șef Serviciu Financiar-Contabil, va fi concurs luna viitoare, nu avem auditor, nu s-a înscris nimeni și probabil vom face, așa cum au făcut și toate Primării din zona noastră, un contract cu Asociația Orașelor, nu avem șef Serviciu Gospodărire Comunală sau unde avem șefi servicii nu corespund cerințelor. Luna viitoare vom pregăti o nouă organigramă, privind restructurarea și reorganizarea Primăriei Orașului Murfatlar. Acum funcționăm cu un număr mai mic de angajați și mergem, oarecum, fără probleme“, ne-a mai spus Cojocaru.
La Murfatlar, bugetul pentru anul 2021 se află deja în consultare publică și va fi votat luna viitoare. Din fericire, sumele alocate investițiilor sunt duble față de cheltuielile pentru funcționare. Bugetul orașului va avea venituri de 36 de milioane de lei.
„Bugetul pentru anul 2021 este creionat, avem sumele din taxele și impozitele locale pentru anul 2021, avem sumele venite din bugetul de stat, cotele din T.V.A. și impozitul pe venit. Nu știm cam ce bani ne-ar reveni de la Consiliul Județean, dar știm sumele de acolo, pe județ, sumele totale.
Bugetul este în consultare și într-o ședință viitoare, în prima parte a lunii viitoare, va fi adoptat. Este în jur de 36 de milioane de lei. Ca și comparație, în anul 2019 am avut un buget de executat de 18 milioane. În acest an, cheltuielile cu dezvoltarea sunt duble față de cheltuielile cu funcționarea. Înainte raportul era invers“, a explicat primarul Gheorghe Cojocaru.
Însă, nici nu a trecut jumătate de an de la preluarea mandatului și Primărie este chemată în instanță, de către fostul primar. Așa cum precizam în articolele trecute, Valentin Saghiu a solicitat plata concediilor neefectuate în ultimul mandat, însă actualul edil-șef susține că lege permite doar compensații în bani pentru anul 2020.
„Și fostul primar și fostul viceprimar au cerut, pe toți cei patru ani de mandat, compensații în bani pentru concediul de odihnă neefectuat. Este un caz unic, n-am întâlnit niciun primar care să fi cerut așa ceva. Cred că este o neînțelegere a legii și, probabil, o șicanare. I-am răspuns oficial că sunt îndreptățiți să primească bani pentru concendiu decât la încetarea contractului de muncă și pe anul în curs, nu au fost mulțumiți de răspuns, ne-au acționat în instanță. Este foarte bine, așteptăm să stabilească instanța să decidă ce sume le datorăm“, a concluzionat Cojocaru.
Valentin ISPAS