VIDEO. Vergil Chiţac: Din bugetul de cheltuieli de anul acesta, mai multe zeci de milioane se vor duce către City Park Mall şi Fin.Co.Ge.Ro, ca urmare a proceselor pierdute de Primărie

0
1738

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre situaţia bugetului, despre datoriile către terţi ca urmare a unor procese pe care primăria le-a pierdut, dar şi despre faptul că proiectele pe fonduri europene sunt de dorit, dar durează foarte mult până când devin realitate, aşa încât administraţia locală trebuie să se orienteze şi către alte variante de finanţare a proiectelor de dezvoltare a urbei.

“În proiectul de buget pe anul ăsta am prevăzut 42 de milioane de lei – bani pe care teoretic, probabil şi practi,c ar trebui să îi dăm în urma unor procese câştigate de terţi împotriva Primăriei Constanţa, care procese vor ajunge la maturitate, în sensul în care s-a pierdut la instanţa de fond şi este prevăzută instanţa de recurs anul acesta. Dacă ai pierdut la instanţa de fond, este probabil să pierzi şi la curs. Şi-atunci, noi a trebuit să avem prevăzuţi bani pentru a despăgubi terţele persoane”, a declarat, pentru Focus Press, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

„Anul acesta, veiturile proprii sunt la 652 de milioane de lei”, a mai precizat edilul, concluzionând că sumele datorate ca urmare a proceselor cu terţi ar însemna circa 8% din buget.

În suma prevăzută ca despăgubiri, anul acesta, pentru terţi se numără şi banii pe care Primăria Constanţa îi va da către City Park Mall şi Fin.Co.Ge.Ro.

„Ce este îngrijorător este cum s-a întâmplat lucrul acesta, cum s-a ajuns ca Primăria să piardă procesele acestea. Sau, hai să punem altfel problema: cum a ajuns Primăria să intre – că nu e de dorit aşa ceva când administrezi un oraş – să intri în conflict cu cetăţeni sau cu firme. Trebuie să administrezi primăria de aşa manieră încât să nu intri în coliziune cu oamenii, nici să ajungi în instanţă. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, eu vă mai dau o cifră: anul trecut, în 2020, am avut 258 de milioane de lei îndreptaţi spre prestaţii sociale – de la transport, salubritate, termie, burse, burse pe care trebuia să le prevadă statul, dar le-am dat tot noi, de la bugetul local. (…) Dacă aduni banii pentru prestaţii sociale şi cei către litigii, constaţi că rămâne un spaţiu fiscal foarte mic pentru investiţii, pentru dezvoltarea oraşului. Şi-atunci, primăria trebuie să se concentreze spre dezvoltare, capitalizare, prin fonduri europene nerambursabile. Numai că şi aici este o problemă. (…) Ele sunt disponibile, însă trebuie să aştepţi call-ul, când să pui proiectul pe masă. Până atunci însă, nu poţi să laşi oraşul (…)”, a mai precizat edilul. Ca soluţie, până când sunt aprobate proiecte şi sunt efectiv finanţate, primarul nu exclude varianta împrumuturilor ori a altor înţelegeri cu BERD, cum a fost în cazul CT Bus, când administraţia locală a achiziţionat autobuze noi.

Mai multe detalii puteţi urmări în materialul VIDEO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.