Muzeul de Artă din municipiul Constanța găzduiește, în luna octombrie a.c., expoziția „Arhitecți și proiecte din Constanța antebelică (1878-1916)”. Tematica expoziției a fost aprobată de un juriu al Ordinului Arhitecților privind proiectele culturale finanțate din Timbrul de Arhitectură pe anul curent. Autorul acesteia este arhitectul Radu Cornescu.
Vizitatorii se vor delecta cu imagini ale urbei începând cu anul 1878 până în anul 1916, perioada de încheiere a Primului Război Mondial. Expoziția se „laudă” cu un număr de 60 de exponate ce relatează, în imagini dezvoltarea orașului de la malul Mării Negre. Precizăm că localitatea Constanța s-a aflat timp de 500 de ani sub conducerea Imperiului Otoman.
Muzeul de Artă din Constanța este locul prielnic pentru o astfel de expoziție ce „povestește” dezvoltarea urbanistică a Constanței, pentru că instituția de cultură a fost condusă începând cu anul 1990 de mult regretata Doina Păuleanu, istoric de artă ce a iubit acest oraș şi a cunoscut istoria fiecărei clădiri din zona Peninsulară. Putem spune că expoziția îi este dedicată aceteia.
Arhitectul Radu Cornescu povestește cu entuziasm ordinea cronologică în care sunt prezentate, în imagini, clădirile monument istoric din Constanța, unele dintre acestea fiind distruse în urma bombardamentelor Războiului Mondial, în timp ce altele au rămas la stadiul de proiect tehnic. Totodată, este prezentată și istoria Portului Constanța, cum au fost construite silozurile. Fotografiile de la inaugurarea portului îi ilustrează pe Regele Carol I și arhitectul Portului, Anghel Saligny, precum și vizita Țarului al II-lea al Rusiei.
Arhitectul Radu Cornescu punctează că în anul 1878 Constanţa părea un „sătuc” mai mare: „Câteva străzi întortocheate aveau pe margine niște colibe din chirpici acoperite cu stuf, case tătărești, Doar câteva case, făcute de englezi pentru ofițerii companiei de la calea ferată și din port, dar și pentru lucrătorii feroviari, erau din piatră, iar acoperișurile cu țiglă, Mahalaua tătărească și cea țigănească se aflau la marginea orașului, în zona în care astăzi este Piața Unirii. Primii pași ai Consiliului Local au fost făcuți pentru reabilitarea unei trame stradale corespunzătoare prin îndepărtarea străzilor existente și crearea unora noi, precum și un regulament provizoriu de construcție. În anul 1880 se realizează bulevardul Elisabeta Doamna și se începe construcția Hotelului Carol I, astăzi Comandamentul Marinei Militare proiectat de arhitectul Alexandru Orăscu”.
Tot în anul 1880 începe construcția primului cazinou al Constanței. Kursaalul. Totodată s-a impus construirea unui șanț care să înconjoare orașul și a unor bariere pentru vămile mercuriale. Din anul 1883 începe construcția mai multor clădiri importante: Biserica și Școala Armenească, Școala Primară Mixtă, astăzi Muzeul de Artă, Casa de piatră Alleon, iar în 1885 se construiește Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar în 1889 se definitivează Palatul Sturza ce astăzi nu mai există. Pe amplasamentul unde fusese construit acest palat tronează scheletul imobilului din Portul Tomis, în apropierea Hotelului Palace.
Din anul 1899 începe construcția monumentelor istorice: Casa Manicatide de pe strada Nicolae Titulescu și Palatul Șuțu, pe malul mării. Startul pentru construirea Prefecturii, Palatului Regal și a Tribunalului, astăzi Judecătoria Constanța, s-a dat în anul 1898 și au fost finalizate în anul 1912. Arhitectul este Daniel Renard.
Vă invităm să vizionați această expoziție ce ilustrează istoria urbei antebelice și clădirile monument istoric. Totodată, puteți să aflați care sunt arhitecții ce au dezvoltat orașul prin proiectarea și construirea clădirilor, precum și o listă cu monumentele istorice din oraș și unde se află situate.
Loredana MIHAI