Vlogger-ul Andreea Balaban, pasionată de fotografie şi obiecte vintage, şedinţă foto spectaculoasă în Hotelul Intim din Constanţa: „A fost o experienţă reuşită”

0
534

O tânără din Buzău, stabilită în Bucureşti, a reuşit să realizeze recent o şedinţă foto spectaculoasă în Hotelul Intim din Constanţa. Discutăm despre vlogger-ul Andreea Balaban, pasionată de fotografie şi obiecte vintage, care l-a convins pe deţinătorul celui mai cunoscut hotel din Constanţa interbelică, hotel aflat lângă Bazilica Sfântului Anton şi Casa cu Lei, în zona peninsulară, să îi pună la dispoziţie proprietatea. Frumoasa şi îndrăgita Andreea Balaban a petrecut mai bine de patru ore în Hotelul Intim, numit cu multă vreme în urmă Hotel D’Angleterre, unde Mihai Eminescu a locuit timp de zece zile, în iunie 1882.

Andreea Balaban a venit din Bucureşti cu maşina plină de recuzită: scaune, ţinute vintage, sfesnice, pene, aparat de câlcat vertical cu abur, lumânări, pălării, rochii, dar şi alte obiecte pe care le-a folosit în timpul şedinţei foto. Vlogger-ul nu a venit singur la Constanţa, ci însoţit de Andreea Stăicuţ, PR specialist la The Good Company şi fost reporter la TVR, Look TV şi Kanad D. “După lupte seculare și mult dat din coate, am reușit să intru și nu doar să-l vizitez, dar să și petrecem câteva ore împreună pe care să le lăsăm mărturie nepoților (sau Instagramului). E un loc deosebit, construit în perioada Belle Epoque, unde poate vă amintiți că vă spusesem despre Eminescu (mare influencer, mare!) că ar fi fost cazat într-însul. Cică i-ar fi scris chiar Veronicăi dintr-o cămăruță la mansardă, cămăruță pe care am și văzut-o, mică și tristă, așa cum e cam tot edificiul. E monument istoric și deși pierdut în negura vremii, eu sper ca măcar prin materialele astea să-l mai aducem puțin în “lumina reflectoarelor”. Nu doar că merită, dar e și păcat de așa o bijuterie (să vedeți încăperi și arhitectură!)“, potrivit Andreei Balaban.

Andreea Stăicuţ

Experienţa a fost filmată şi împărtăşită românilor pe YouTube. Daily vlogul Andreei Balaban a strâns în 7 zile peste 73 de mii de vizualizări pe YouTube. “Per total ne aşteptam ca hotelul să fie părăsit şi neîngrijit. Referitor la activitate să ştiţi că mi-a lăsat o senzaţie ciudată.  Trecând de frumuseţea fotografiilor, trecând de clădirea aceea frumoasă, am plecat de acolo cumva dezamăgită. Mă deprimă când văd aşa ceva -clădiri din acestea uitate, atât de frumoase, care restaurate ar putea fi adevărate bijuterii. Ele deja sunt. Baza este bună. Ele au ceva deja al lor şi având vechimea asta în spate mi se par cu atât mai deosebite. Cred că este păcat să renunţăm la istoria noastră. Este şi asta o bucată de istorie. Am plecat de acolo aproape dezamăgită. Vestea bună din ce ne-a spus domnul care ne-a primit, forte drăguţ şi îi mulţumesc din tot sufletul meu pentru sprijinul acordat, hotelul va fi reabilitat”, a declarat Andreea Balaban, imediat după şedinţa foto realizată în luna septembrie şi făcută publică abia în 8 octombrie a.c.

Tânăra susţine să a fost o experienţă reuşită: “Am încercat să-mi planific şi să vin de acasă cu cât mai multă recuzită, chiar dacă nu am folosit-o pe toată. Au fost multe lucruri de care nu m-am atins. Pentru mine este o bucurie că am reuşit să iau contact cu acest loc. Îmi doream de foartă multă vreme asta. Una peste alta a fost o experienţă reuşită“, susţine Andreea.

Cei care au vizionat Daily vlogul s-au declarat fascinaţi. “Superb, superb Locuiesc în Constanța și mereu văd clădirile acestea, dar și altele foarte faine, care din păcate se degradează zilnic. Cu ajutorul tău sau “egoismul” acela pentru tine, am reușit să văd cum arată acest superb hotel și în interior. Se zvonea acum ceva timp că toate clădirile acelea, monumente, din zona Peninsulară, vor intra în renovare. Să sperăm că așa va fi. Casa cu Lei, până nu de mult, avea pază pentru a nu fi vandalizată clădirea. Eu încă sper să văd acea zonă la adevărata ei frumusețe“, susţine Anca Gheorghe. De asemenea, Ioane Nae a felicitat-o pe Andreea pentru ceea ce a reuşit să facă: “Felicitări! E fascinant ce ai reușit să faci, clădirile acestea sunt superbe! Și eu le simt durerea, cumva fizic, e o mare pierdere. Atâta frumusețe, eleganță, un stil arhitectural pe care nimeni nu-l mai poate reproduce. Mulțumesc!”

Mihaela Teacu este din Constanţa şi spune că: “M-am bucurat tare mult că ai venit la Constanţa, la Hotel Intim, pe o stradă paralelă cu a mea (cea cu marea). Dacă ştiam, veneam să ne întâlnim. Frumos filmuleţul… În adolescenţă (înainte de 1990) mergeam la acest hotel să îmi cumpăr sticle mici de Pepsi, când aprovizionau cu aşa ceva, era o bucurie pentru mine, şi să cumpăr şi să văd hotelul şi grădina care atunci era superbă, îngrijit. Amintiri rafinate… Toată strada hotelului este plină de clădiri frumoase, unice ca arhitectură, dar lăsate din păcate în degradare. Sperăm să fie renovate. Din roata albă, care s-a dat în folosinţa anul acesta, pe faleză, zona veche a oraşului se vede tare paraginită, adevărate catacombe. Ar fi bine dacă ar fi restaurate şi li s-ar da viaţă. Poate şi prin materialul tău filmat cineva ia in considerare şi acest aspect. Ar fi un câştig pentru toată comunitatea. Felicitări! Te mai aşteptăm la mare”.

Imobilul este clasat ca monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B, iar în luna septembrie Primăria Constanța a dat undă verde proiectului ce vizează reabilitarea acestei clădiri, fiind emis Certificatul de Urbanism, beneficiarul fiind DGN-Romag SRL, înființată în anul 2017, prin George Dușu.

Lucrările de reabilitare constau în construirea, reconstruirea, extinderea, repararea, modificări aduse la corpurile C1, C2, desfacerea, reconstruirea, modificarea corpului C2, desființare corp C5 și corp C5. Valabilitatea Certificatului de Urbanism este de 12 luni.

De menţionat faptul că se doreşte păstrarea scării interioare, care are o vechime destul de mare, însă există discuţii în acest sens cu ISU Dobrogea. “Scara este sublimă, cu fier forjat. Domnul de aici, din câte am înţeles, se luptă să păstreze scara, pentru că este destul de veche şi ar fi ceva probleme cu ea la pompieri. (…) Clădirea nu este cu risc seismic. Am avut acces la baie, priză. Sunt multe utilaje, pentru că se construieşte la momentul acesta“, susţine Andreea Balaban.

“Poţi să te bucuri de mare fără să fie aglomerat”

Tânăra buzoiancă preferă să vină la mare în extrasezon, când litoralul nu este aglomerat. “Mie îmi place şi la mare la noi. Numai că îmi place în lunile acelea când nu este atât de aglomerat. Îmi place în luna mai, deşi apa este mai rece, şi îmi place mult în septembrie. Anul trecut am fost chiar în octombrie când am făcut pozele cu pianul. Mă dusesem în Vama Veche şi am făcut pozele acelea frumoase cu pianul şi apa era foarte caldă în perioada aceea. A fost splendid. Nu a fost aglomerat. Poţi efectiv să te bucuri de mare fără să fie aglomerat”, a declarat Andreea Balaban. Nu de aceeaşi părere este şi poliţistul Marian Godină. Acesta a afirmat recent despre Constanţa că “este un oraș la fel de anost ca Mangalia, dar mult mai mare, mai aglomerat și mai urât”.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.