Vom avea strategie culturală a municipiului, dar Direcție de Cultură în Primărie, care să o implementeze, ioc?!

0
222
Ședință a Consiliului Local Constanța

De Ziua Națională a Culturii, Primăria Municipiului Constanța a demarat procedura de realizare a strategiei culturale a orașului. Deocamdată, administrația locală nu are Direcție de Cultură care să o și implementeze, după ce aceasta a fost desființată de Radu Mazăre, și încă nu se știe dacă va avea.

Primăria Constanța a demarat realizarea Strategiei culturale a municipiului 2021 – 2031. Aceasta va avea ca obiectiv-cadru vitalizarea vieții culturale a orașului, prin exploatarea creativă a patrimoniului cultural și a tuturor resurselor sectoriale locale.

Pe 15 ianuarie a.c., a avut loc și prima întâlnire a consilierului personal al primarului pe probleme culturale, Dorin Popescu, cu directorii instituțiilor de cultură din oraș. Cu această ocazie, au fost prezentate și procesele de realizare ale strategiilor culturale pentru Cluj și Timișoara, ca exemple de bune practici pentru elaborarea celei din Constanța.

Pentru realizarea strategiei, vor fi formate două grupuri de lucru, unul executiv și un altul consultativ, alcătuite din specialiști și experți în domeniul și management cultural, și reprezentanți ai operatorilor culturali independenți. Toți aceștia se vor implica fără o remunerație, dacă doresc. Bineînțeles, și constănțenii sunt invitați să trimită propuneri și recomandări pentru Strategia culturală a Municipiului, la adresa de e-mail dorin.popescu@primaria-constanta.ro.

Un lucru admirabil și de lăudat, mai ales că tot timpul oamenii de cultură din Constanța au acuzat lipsa unei astfel de strategii, pentru dezvoltarea armonioasă a orașului și susținerea domeniului cultural.

Problema este că Primăria Constanța nu mai are o Direcție de Cultură, după ce aceasta a fost desființată de Radu Mazăre, în urmă cu foarte mulți ani. Odată elaborată, strategia trebuie și implementată, urmărită aplicarea ei, iar acest lucru nu poate fi făcut decât de către oameni de cultură, așa cum ne-a demonstrat și trecutul, dar și exemplele de bune practici din Cluj și Timișoara, prezentate la prima dezbatere organizată pentru realizarea acesteia. Altfel, strategia va ajunge într-un sertar sau, mai rău, va fi implementată după cunoștința și puterea unor funcționari publici care nu au cunoștințe sau aplecare către cultură.

Din păcate, pentru moment, nu se știe dacă Direcția de Cultură va fi reînființată în Primărie, deși aceasta este necesară pentru revitalizarea vieții culturale a orașului, după cum au afirmat că își doresc reprezentanții administrației locale, și este un pas firesc pentru un oraș de calibrul Constanței.

„Se lucrează la o nouă organigramă, de către cei doi viceprimari. Nu pot spune acum dacă vom reînființa Direcția de Cultură“, a declarat primarul Vergil Chițac pentru Focus Press.

În cadrul primei ședințe organizate pentru realizarea strategiei, Dorin Popescu a anunțat, după intervențiile și solicitările câtorva dintre participanți, că va fi creat un Centru Cultural de Proiecte (deși edilul-șef nu ne-a declarat nimic despre acesta), un alt pas necesar, cu siguranță. Dar centrul se poate ocupa de implementarea proiectelor ce vor fi incluse în cadrul strategiei, fiind un departament executiv, însă fără o Direcție de Cultură care să urmărească implementarea întregii strategii, care să avizeze evenimentele ce se vor desfășura în oraș (ale administrației locale, ale instituțiilor de cultură, ale O.N.G.-urilor sau private), care să mențină relația cu instituțiile de cultură din municipiu (mai ales că aproape toate sunt subordonate Consiliului Județean Constanța, nu Primăriei – aceasta este o altă problemă de discutat), care să propună proiecte de hotărâre Consiliului Local, va rezulta un haos total și o altă dezamăgire a oamenilor de cultură locali și nu numai. Mai ales că aceștia acuză, de foarte mult timp, lipsa unor specialiști și experți culturali în Primăria Constanța, iar noul primar Vergil Chițac a promis în campania electorală că această problemă va fi rezolvată!

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.