Balcoanele fără autorizație de construire din blocurile vechi au devenit un fenomen generalizat în România. În Constanţa avem câteva sute de astfel de exemple. Apetitul constănţenilor pentru astfel de improvizații este explicabil cumva, pentru că în general oamenii îşi doresc mai mult spaţiu. Iar problema nu este doar la balcoane. Mulţi sparg pereţi sau îşi construiesc, însă toate aceste lucrări fără avize de la organele abilitate afectează structura de rezistenţă a blocului.
Astfel de lucrări sunt peste tot în oraș, iar modalitatea cea mai frecventă prin care autoritățile pot verifica dacă un proprietar a făcut modificări ilegale în apartamente este verificarea ca urmare a unei sesizări de la vecini. În anul 2019 Direcția Generală Poliția Locală Constanța a înregistrat 349 procese verbale de constatare si 38 de sesizări penale, iar de la începutul anului 2020 şi până la sfârşitul lunii octombrie au fost 209 procese verbale de constare şi 31 de sesizări penale.
Sesizări penale, adică mai mulţi constănţeni s-au trezit acţionaţi în instanţă de Poliţia Locală pentru lucrările pe care le-au făcut fără autorizaţie. Mai exact, în baza Legii 50/1991 cei care au efectuat astfel de costrucţii pot fi obligaţi să le desfinţeze, demoleze după caz. Şi nu ar fi prima oară când un constănţean păţeşte acest lucru. În anul 2019 un bărbat care deţine un apartament pe Bulevardul Lăpuşneanu, deşi avea autorizaţie de costruire, a decis să facă şi alte modificări suplimentare. În urma unui control al Poliţiei Locale s-a constatat că proprietarul a realizat lucrări fară a respecta autorizația. Acesta a fost sanţionat cu amendă şi obligat să sisteze lucrările, însă nu s-a conformat şi a fost acţionat în instanţă.
Cei care vor să facă astfel de lucrări sunt obligaţi să solicite obținerea certificatului de urbanism și, în funcție de lucrări, vor fi necesare și alte avize și expertize. Următorul pas este elaborarea unui proiect tehnic, iar mai apoi se cere autorizația de construcție. De asemenea, trebuie obținut aviz de la Inspectoratul Județean de Construcții, instituție care trebuie notificată și la începerea și la finalizarea lucrărilor.
Conform Legii 155/2010 republicată și modificată a poliţiei locale, în domeniul disciplinei în construcţii şi al afişajului stradal, poliţia locală are următoarele atribuţii:
a) efectuează controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, după caz, inclusiv a construcţiilor cu caracter provizoriu;
b) efectuează controale pentru identificarea persoanelor care nu respectă autorizaţia de executare a lucrărilor de reparaţii ale părţii carosabile şi pietonale;
c) verifică respectarea normelor legale privind afişajul publicitar, afişajul electoral şi orice altă formă de afişaj/reclamă, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfăşurare a activităţii economice;
d) participă la acţiunile de demolare/dezmembrare/ dinamitare a construcţiilor efectuate fără autorizaţie pe domeniul public sau privat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori pe spaţii aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, prin asigurarea protecţiei perimetrului şi a libertăţii de acţiune a personalului care participă la aceste operaţiuni specifice;
e) constată, după caz, conform atribuţiilor stabilite prin lege, contravenţiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii şi înaintează procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, în vederea aplicării sancţiunii, şefului compartimentului de specialitate care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism sau primarului municipiului Constanța sau persoanei împuternicite de aceştia.
Mihaela GIUGLEA