Ziua Mondială a Libertății Presei – marcată în fiecare an pe data de 3 mai

0
75
Ziua mondiala a libertataii presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei se sărbătorește în fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume și este dedicată tuturor celor care luptă pentru libera informare a cetățenilor. Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, în anul 1991.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită pentru a atrage atențiaa întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Practic, libertatea presei și libertatea de exprimare merg “mână în mână”, deși ambele noțiuni au roluri diferite.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei oferă posibilitatea cetăţenilor de a se informa asupra cazurilor de încălcare a libertăţii presei. Aici facem referire la faptul că în zeci de ţări ale lumii, publicaţiile sunt cenzurate, jurnaliștii sunt persecutați, hărţuiţi, atacaţi, arestaţi şi chiar ucişi.

Această zi este un prilej pentru pentru a reaminti guvernelor din întreaga lume nevoia de a-şi respecta angajamentele privind libertatea presei şi o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor din media asupra implicaţiilor libertăţii de expresie şi a eticii profesionale.

Nu în ultimul rând, această zi ne reamintește de sacrificiului acelor jurnalişti care şi-au peirdut viaţa în lupta pentru apărarea libertăţii de expresie şi a exercitării acestei profesii.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.