Se întreprind pași pentru reabilitarea rețelelor termice din municipiul Constanța, etapa a III-a. În cursul zilei de luni, 11 octombrie a.c., municipalitatea emis Certificat de Urbanism în ceea ce privește această investiție foarte importantă pentru constănțeni.
Precizăm că la nivelul municipiului Constanța au fost înregistrate foarte multe avarii pe magistralele care transportă agentul termic din cauza faptului că țevile au o vechime de peste 40 de ani.
Însă, odată cu înființarea la 1 septembrie a.c., a societății Termoficare Constanța SRL se fac pași spre modernizarea și reabilitarea rețelei termice în Constanța. Municipalitatea a lansat în urmă cu ceva timp un anunț de achiziție publică pentru acest proiect, „Reabilitarea rețelelor de termoficare din Municipiul Constanța – Etapa III’’ în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 7 – Creșterea eficienței energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în orașele selectate.
Potrivit site-ului SICAP ofertantul este societatea Eu Grant SRL, ce a luat naștere în anul curent, având sediul în București. Administratorul firmei este Alin Nicușor Crișan, care este și asociat cîmpreună cu Laurențiu Andrei Ilie.
Reţelele de transport agent termic primar se află în proprietatea Consiliului Local Municipal Constanta şi predate in administrarea Termoficare Constanţa SRL. Lungimea totală a conductelor este de 140,314 km, din care 123,404 km in subteran şi 16,918 km aerian.
Soluţiile de reabilitare şi modernizare propuse trebuie să urmărească în principal următoarele aspecte: redimensionarea conductelor de transport agent termic primar; reducerea pierderilor de căldură şi agent termic în reţeaua termică de transport prin înlocuirea conductelor vechi cu conducte noi cu soluţii moderne de izolare termică cu fir de semnalizare a defectelor încorporat in izolaţie; reducere consum de combustibil ca urmare a reducerii pierderilor de energie termică; reducerea costurilor de transport energie termică, înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar de la intrarea în punctele termice, care sunt uzate fizic și moral fiind montate în perioada 1997-2000; înlocuirea principalelor vane de secționare din rețeaua de termoficare cu vane performante cu acționare electrică şi reamenajarea principalelor cămine de secționare, consolidarea sau refacerea elementelor de construcții aferente reţelei de termoficare.în special în zonele cu trafic rutier.
Loredana MIHAI
Citește și: