Acuzați de spălare de bani și evaziune de aproape 4 milioane de euro, arestați după 13 ani de la comiterea faptelor

0
9597
Sediul DNA Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Doi afaceriști din Constanța, cercetați într-un dosar DNA pentru infracțiuni economice cu consecințe deosebit de grave, au fost arestați preventiv după doi ani de la trimiterea în judecată.

Mai mulți afacerişti din Constanţa au fost trimişi în judecată, în 2019, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, aceştia fiind acuzaţi că au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei.

Potrivit DNA Constanța, este vorba despre Ciprian Dodiş, Cristian Dodiş şi Ionelia Băjănaru, la data faptelor administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, precum și Tawil Rabih şi Robert Cosmin Gheocanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Deși au fost cercetați în stare de libertate din mai 2019 până în prezent, judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus, joi, 7 octombrie, luarea măsurii arestării preventive, în cursul judecății, față de Ciprian Dodiş și Cristian Dodiş.

Decizia instanței

”Dispune arestarea preventivă, în cursul judecăţii, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor de arestare a inculpaţilor: DODIȘ CIPRIAN, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: spălare a banilor, evaziune fiscală, toate cu aplicarea art.33 lit.b C.pen. (privind concursul de infracțiuni, când o infracțiune este comisă pentru a ascunde o altă infracțiune – n.r.)  și  DODIȘ CRISTIAN, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor (comise în concurs de infracțiuni – n.r.). Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă. Se comunică potrivit dispoziţiilor legale. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 07.10.2021 , ora 09.00”, se arată în încheierea de ședință.

Acuzațiile
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2007 – 2008, cei trei oameni de afaceri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, au omis, cu intenţie, să evidenţieze în contabilitate atât operaţiunile comerciale efectuate, achiziţii şi livrări de deşeuri feroase, cât şi veniturile realizate în urma acestor activităţi.

Sumele astfel obţinute au fost disimulate prin folosirea unor documente (borderouri fictive de achiziţie deşeuri metalice) care aveau rolul de a crea aparenţa mincinoasă că sumele retrase din conturi aveau o destinaţie şi o origine licită. În realitate, sumele respective proveneau din fraudarea bugetului de stat ca urmare a neînregistrării în contabilitatea societăţilor pe care le administrau a operaţiunilor comerciale şi veniturilor realizate.

Cei trei oameni de afaceri au beneficiat, potrivit procurorilor, de ajutorul inculpaţilor Tawil Rabih şi Robert Cosmin Gheocanu, care s-au implicat “în mod direct în întregul mecanism infracţional“, prin acte de achiziţie a deşeurilor feroase, plata acestor mărfuri, retragerea sumelor de bani provenite din evaziune, procurarea documentelor financiar contabile pentru societăţile presupus evazioniste, oferirea de indicaţii privind completarea şi conţinutul acestora etc.

Ca urmare a acestor demersuri a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.938.692 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe dividende şi contribuţie la fondul de mediu. În cauză Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.246.297 lei, potrivit DNA.

 Este curios modul în care a decurs ancheta și procesul penal, dat fiind că faptele au fost comise în perioada 2007 – 2008, inculpații au fost trimiși în judecată după 11 ani, iar arestările s-au făcut abia după 13 ani, în timpul judecății pe fondul cauzei.

Daniel ALBU


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.