Alți doi turiști s-au îmbolnăvit pe litoral! Un medic cere revizuirea definițiilor de caz pentru COVID-19: “Atenție la simptomele digestive; virusul nu iartă nicio vârstă”

0
5858
Medicul Mirela Soare

Medicul Mirela Soare cere revizuirea definițiilor de caz pentru COVID-19. Doi pacienți au ajuns în atenția medicului după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 la mare. Cei doi își petrecuseră concediul la Costinești și în stațiunea 2 Mai. Atenție la simptomele digestive, mai ales la diaree. Medicul trage un semnal de alarmă: “Virusul nu iartă nicio vârstă. Nimeni nu e imun sau invincibil. Cel mai tânăr pacient avea 19 ani”.

Iată impresiile medicului după o săptămână COVID-19:

“Totul a început la o oră târzie din noapte când am aflat oficial că din cauza numărului mare de bolnavi din București, din acel moment spitalul nostru s-a transfornat in spital suport COVID.
Odată întoarsă din concediu, m-am alăturat echipei noastre de medici, care, sub îndrumarea unui medic infectionist de la Spitalul Matei Bals, a lucrat de luni până duminica. Bolnavii internați au avut forme asimptomatice, forme ușoare cu sau fără factori de risc și forme medii cu sau fără factori de risc. Neavând secție ATI pregătită pentru a trata forne severe, nu am văzut și astfel de cazuri.
Acum, fiind în săptămâna de pauză, pot scrie câteva impresii.


Mai întâi, am aflat ce înseamnă ASIMPTOMATIC din punct de vedere al COVID ( Corona Virus Disease) :

1. Fără simptome și cu saturația O2 normală plus

2 .Radiografie pulmonară normală plus

3. Probe inflamatorii în limite normale, PCR normal, limfocite în limite normale, lactat normal, Feritina în limite normale, Timp de PT normal, D dimeri normal, Nr. trombocite normal, teste biologice de organ normale. Asta ca să înțeleagă toată lumea de ce asimptomaticii trebuie să stea 48 de ore în spital! E nevoie de acest bilanț, după care pot fi externați cu transport special acasă, pentru izolare până la 14 zile.
Ca o paranteză…vârsta nu contează! Am avut surpriza să conspectez dosarul unei paciente de 22 de ani, fără factori de risc, fără simptome ( tuse, junghi, dispnee), dar cu pneumonie bilaterală la radiografie! Deci, nu era asimptomatică ! Polițista, contact cu alt coleg pozitiv, contact cu coleg confirnat COVID și internat la Bals. Clinic, colegii medici interniști care fac și gărzi ( grele, majoritatea ambulanțelor vin în cursul nopții) , au observat ceea ce au raportat și colegii mei de peste hotare: starea clinica bună sau stabilă se degradează brusc și imprevizibil, saturația scade de la 98 la 94 sau 93 la sută în timp scurt, necesitând oxigenoterapie. Și situația acesta nu e rară! Și nu apare exclusiv la obezi sau la cei cu boli pulmonare preexistente! Pentru că m-am oferit să fac eu toate anchetele epidemiologice preliminare pentru DSP ale pacienților internați, vă pot spune ceea ce am obsevat. Am optat și pentru această activitate pe lângă cele obișnuite, pentru că era o oportunitate să trag propriile concluzii, neinfluențate de studii sau păreri mai mult sau mai puțin avizate din presă sau Facebook. Știți cum se spune: If life gives you lemons, then make a lemonade!


Anchetele se fac telefonic. Ca să întelegeți organizarea: avem telefoane prin care în permanență pacientii sunt în contact direct cu medicii, 2 asistente și o infirmieră pentru fiecare aripă cu pacienți, care sunt în permanență echipate lângă ei, cu schimb la 3 ore ( nu beau, nu mănâncă, nu se duc la toaletă în acest interval!) și comunică permanent telefonic verbal și prin fotografii ( EKG, constante, saturații) cu medicii, iar medicii intră la vizită de două ori pe zi în zona roșie, echipați, dar și oricând e necesar. În gardă medicul se echipează și dezechipează ori de câte ori e necesar. Emoțiile sunt la dezechipare, desigur.


Deci, impresiile primei săptămâni ar fi:


1. Mai mult de 50 % din pacienții internați la noi au prezentat manifestări digestive la debut ( urmate sau nu de alte simptome), cel mai frecvent diaree. Asta m-a surprins! După cum știți definițiile de caz actuale sunt cu simptome respiratorii la adulți și simptome digestive doar la copii sub 16 ani! Poate că la noi e frecventă o altă tulpină?! Cred că la un moment dat, dacă și alti colegi vor observa acest fapt, ar trebui revizuite definițiile de caz, nu de alta, dar unii pacienți aflați în această situație, neștiind că boala se poate manifesta și așa, au fost la consulturi în clinici private și chiar la RMN, deci în perioada în care erau contagioși! Febra, însă ( dacă e să revenim la simptome), definită ca temperatură corporală peste 38 de grade, a fost raportată rar! Mai puțin de o treime! Promit să revin cu o statistică serioasă când vom avea mai multe cazuri ( până în prezent am făcut 50 de anchete…53 poate)
2. Aproape jumătate dintre pacienți aveau vârste sub 40 de ani ( cel mai tânăr a fost un student de 19 ani).
3. Aproape jumătate din cei internați nu prezentau nici un factor de risc: obezitate, diabet zaharat, HTA sau alte boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, boli autoimune, boli renale, hepatice, imunodeficiențe de vreun fel.
4. Ocupațiile pacienților erau diverse, dar în proporții egale cu studii superioare și fără studii superioare. Doi pacienți erau șoferi de TAXI, unul cu BPOC și aproape permanent necesitând oxigen. Două erau angajate ale unui cămin de bătrâni, alta la DGASPC și fusese contact cu copii pozitivi, altcineva lucrătoare în industria lactată la linia de fabricare a iaurtului, la o firmă de renume, alta la o firmă cunoscută la linia de îmbuteliere a apei minerale, un angajat al unui post TV… Eu sper că munca mea conștiincioasă va avea un impact asupra anchetelor ulterioare minuțioase ale DSP, acolo ajung fișele și ei trebuie să urmărească firul.
5. O altă întrebare în chestionar este : Atți călătorit undeva în ultimele 14 zile?, urmată de: Cu avionul? Cu microbuzul sau autobuzul? Poate vede și cineva de la DSP postarea mea. Trenul de ce nu apare? Am avut eu inspirația să pun întrebarea: trei se deplasaseră cu trenul cu două -trei zile anterior debutului, de fapt o pacientă era deja bolnavă cand s-a întors cu trenul de la Costinești. De întrebat pe unde au călătorit! Am întrebat clar: la mare? La munte? La țară? Curios este că românii noștri nu apreciază că ieșirile la picnic sau la rude la țară sunt ieșiri din București! Așa că observația mea ar fi ca, în ideea unei anchete corecte și complete, să adaugați aceste întrebări! Că de plimbat…au fost la Coștinesti ( am notat motelul) la 2 Mai ( am notat pensiunea), vreo 2 pe Transfagărășan ( nu aveau legătură, am notat pensiunile), în comuna Ciorogârla, la Brașov, pe Valea Prahovei….se distrează virusul peste tot…
Ah, și încă o întrebare de tot hazul: Ați fost în ultimele 14 zile în vreun târg sau piață de animale vii? Mda, până când o sa ajungă românii noștri să se înghesuie la piața de lilieci și pangolini, m-am limitat să îi intreb dacă au fost într-o piață gen Piața Obor în care toti vânzătorii se încăpățînează să nu poarte măști și Poliția se face că nu știe…

6. Întrucât există întrebarea: în ultimele 14 zile ați vizitat vreo unitate sanitară? , am nuanțat întrebarea: ați fost în consult la vreo clinică, policlinică sau CABINET STOMATOLOGIC? Nu de alta, dar am avut această inspirație…și am descoperit că doi fuseseră în toată acestă perioadă la stomatolog, unul chiar bolnav fiind. Poate se va ține cont de sugestia mea.


În concluzie:ATENȚIE LA SIMPTOMELE DIGESTIVE, MAI ALES LA DIAREE!
Virusul e foarte răspândit în comunitate , așa că PROTEJAȚI-VĂ! Masca, distanțare, igienă. Și pentru că nu o dată la telefon mi s-au plâns că nu au greșit cu nimic…masca la magazin sau la serviciu, distanțare….am intrat în detalii….mergea cu copiii în parc cu bicicleta, acolo socializau fără mască ….că e aer liber nu? 😉 adică distanță un metru, râs,vorbit tare …acum nu mai e nici o mirare că în aer liber și zone aglomerate se poartă mască, nu?
Virusul NU IARTĂ NICI O VÂRSTĂ, nimeni nu e imun sau invincibil ( cel mai tânăr pacient avea 19 ani).

Persoanele de etnie romă fac forme mai grave, pentru că în general au factori de risc ( obezitate, HTA, diabet).
Fișele pentru DSP necesită mici modificări.
Și cea mai clară concluzie:
BOALA ASTA NU E GRIPĂ! Am văzut cu ochii mei cum unii se zbat pentru o gură de aer, am văzut radiografii pumonare cu pneumonii bilaterale la oameni tineri!
PROTEJAȚI-VĂ! Oriunde, oricât!”

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.