Amendă ridicolă pentru flămânzirea și neglijarea a nouă câini de la circ

1
2285

Marţi, 6 octombrie, a avut loc un control al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța în parcarea mall-ului de pe Variantă, în curtea unui circ, unde erau ținuți nouă boxeri. O constănțeancă a sesizat încă de săptămâna trecută că aceștia sunt înfometați și neîngrijiți.

Casandra Bârgăoanu-Vasiliu a sesizat, săptămâna trecută, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța că nouă câini ținuți în curtea unui circ din parcarea mall-ului de pe Variantă sunt vrednici de plâns, fiind foarte slabi și neîngrijiți.

Abia ieri, 06.10.2020, a avut loc un control desfășurat D.S.V.S.A. la fața locului și a fost aplicată o amendă stăpânului acestora, dresor de câini, pentru neasigurarea îngrijirii corespunzătoare a celor nouă boxeri. Chiar dacă este modică, foarte neînsemnată, rămâne de văzut dacă acesta o va plăti, mai ales că circul va părăsi Constanța luni, 12 octombrie a.c. Câinii nu au fost confiscați, așa că nu au scăpat, probabil, de soarta nenorocită.

„Câinii erau cazați în incinta circului Italiano Bonnacci, dar ei nu aparțin acestuia. Prin bunăvoința administratorului circului, dresorul a putut ține câinii acolo. El a avut un spectacol cu boxerii în cadrul circului Orlando. La circul Italiano Bonnacci, ei nu au avut niciun spectacol. Într-adevăr, starea lor de întreținere nu era cea corespunzătoare. Am recomandat un regim alimentar consistent, cățeii să fie vaccinați și deparazitați, pentru că nu a fost respectat termenul obligatoriu, trecuse deja un an. Am aplicat o amendă de 3.000 de lei, maximul admis de lege, iar în 15 zile stăpânul lor poate achita doar jumătate din minimul amenzii“, ne-a declarat Irina Topoleanu, purtătorul de cuvânt al D.S.V.S.A.

Adică, cei nouă boxeri nu erau hrăniți, nu erau vaccinați, nici deparazitați și cu siguranță mai aveau și alte probleme, iar proprietarul lor poate scăpa doar cu achitarea a 500 de lei, minimumul amenzii ce poate fi aplicată conform Legii 205/2004 fiind de 1.000 de lei. Asta dacă o va face, pentru că oricum circul părăsește Constanța luni, 12.10.2020.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Cristina Gavriloaie, polițiștii din cadrul Secției 2 au însoțit echipa D.S.V.S.A. la controlul desfășurat ieri. Amenda a fost aplicată conform art. 26 alin. (1) lit. a din Legea 205/2004 privind protecția animalelor, potrivit căruia constituie contravenții nerespectarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) al aceluiași act normativ, adică neasigurarea de către deținătorii de animale a unui adăpost corespunzător, a hranei și apei suficiente, posibilității de mișcare suficiente, îngrijirii și atenției și a asistenței medicale.

Dacă ar fi fost deja înființată Poliția Animalelor, oamenii legii ar fi putut confisca animalele aflate în pericol, iar acestea ar fi putut fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi date spre adopție. Deși, la Constanța, de foarte multe ori activiștii pentru protecția animalelor au reclamat că Adăpostul pentru câini oferă condiții primitive cățeilor.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. Empatie fata de animale? Nu trebuie sa existe asa ceva. Suntem jalnici ca natie. Rusine organelor ”competente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.