Situaţie aberantă: decizii contradictorii ale unor instanţe supreme, pe seama administrării lacurilor. Cui trebuie să plătească investitorii chiriile?

0
2021

O firmă din București, SC Matfish SRL, care a mai fost în atenția opiniei publice, în urmă cu 2-3 ani, a dat în judecată, în 2014, Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA), Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) și Agenția Domeniilor Statului (ADS), interesul fiind ca una dintre părți să obțină dreptul de administrare a 20 de lacuri din județul Constanța, acestea fiind, până acum, în administrarea ABADL. Culmea, pe data de 12 iunie, a apărut și soluția definitivă: instanța a decis ca aproape toate lacurile să fie luate de la Apele Române și date în administrare Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

Numai că ABADL nu mai avea lacurile în administrare; Lacul Siutghiol, cel din dosarul menţionat mai sus – era deja în grija primăriilor Constanţa, Ovidiu, Năvodari. Juriştii ABADL au sesizat situaţia la Curtea Constituţională, plenul CCR constatând neconstituţionalitatea legii prin care mai multe bunuri din domeniul public au trecut în administrarea unităţilor teritorial-administrative.

„Felicit juriştii ABADL, asta în primul rând. Apoi, este o situaţie complicată şi aberantă. Avem două hotărâri contradictorii – una, cea a CCR, care spune că lacurile trebuie să revină la ABADL, şi o alta, din dosarul cu Matfish SRL, care spune că lacurile trec în administrarea ANPA”, a declarat, pentru Focus Press, Bogdan Bola. Directorul ABADL a precizat că marţi, 6 octombrie, s-a aflat la Bucureşti, la minister, iar la finalul discuţiilor de aici a menţionat şi situaţia descrisă mai sus.

„Decizia în această situaţie va trebui să o ia Guvernul”, a adăugat Bola.

Până când se va clarifica situaţia, întrebarea este: ce se întâmplă cu investitorii de pe lac, spre exemplu cu cel care are un parc acvatic de distracţie sau cu cei care au pontoane? Cu cine încheie contracte şi cui plătesc chirie? În opinia lui Bogdan Bola: „Cu primăriile! Vă daţi seama că, cel puţin în privinţa Lacului Siutghiol, interesul primăriei este să încaseze bani, aşa că nimeni nu se va grăbi să ceară motivarea hotărârii prin care s-a decis ca lacurile să treacă la ANPA, în timp ce noi, ABADL, aşteptăm redactarea deciziei favorabile nouă. Cred că activităţile de pe lac vor rămâne, momentan, aşa cum sunt”, a mai spus Bogdan Bola.

Citeşte şi:

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.