Apartamentul din zona Spitalului Județean scos la licitație de ANAF este al unui inculpat din dosarul în care apărea ca suspect și „Regele motorinei“, Radu Nemeș

0
4250

Un apartament din municipiul Constanța, din zona Spitalului Clinic Județean de Urgență Consanța, este scos la licitație de ANAF, în urma sechestrului instituit la cererea DIICOT. Bunul aparține lui Tănase Mara, parte dintr-un dosar în care a apărut ca suspect și „Regele motorinei“, Radu Nemeș.

Direcţia generală executări silite cazuri speciale, prin Serviciul executări silite cazuri speciale regional Galaţi, organizează, în data de 24.05.2023, ora 13.00, în municipiul Galaţi, strada Brăilei nr. 33, la demisol, sala D3 (sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi), prima licitaţie pentru un apartament de 3 camere, plus dependinţe și balcon, situat în municipiul Constanţa, județul Constanţa, strada Mălinului nr. 3, bl. B3, sc. C, et.1, ap.47, cartier Tomis II, CF 112856, NC 560-C1-U47, cu suprafața utilp de 54,38 mp, suprafața construită de 76 mp, regim de înălţime I/P+4E, an PIF 1968, teren suprafaţă indiviză: 17 mp (1,83%).

Preţul de pornire al licitaţiei este de 320.770 de lei (exclusiv TVA), în scopul recuperării creanţelor bugetare stabilite prin hotărâre judecătorească pronunţată în materie penală, în Dosarul nr. 1683/116/2015.

Apartamentul a aparținut unui bărbat inculpat în dosarul mai sus menționat, respectiv Tănase Mara.

A depus contestație în instanță pentru a-și salva apartamentul

Acesta a depus contestație la executare (fiind vorba chiar de apartamentul în cauză), ce i-a fost respinsă de magistrații Judecătoriei Constanța, la sfârșitul anului 2022. „Respinge, ca nefondată, excepţia netimbrării contestaţiei, invocată de intimată. Respinge ca nefondată excepţia prescrierii dreptului de a mai cerere executarea silită invocată de contestator. Respinge ca nefondată contestaţia la executare“, potrivit minutei judecătorești.

Este vorba despre faptul că, în 2014, DIICOT a probat activitatea infracțională a unei grupări specializate în evaziune fiscală, care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 37.225.298 de lei (aproximativ 8.300.000 de euro).

Din materialul probatoriu a rezultat că, potrivit DIICOT, inculpaţii Tănase Mara, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei Florin Jugănaru, FlorinSilviu Teodosiu şi suspectul Radu Nemeş au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist, având drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă, sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Pentru a face posibilă această situaţie şi a asigura funcţionalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpaţii și suspectul Radu Nemeș au creat un circuit financiar fictiv, aparent, format în special din societăți comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. În această categorie se regăsesc inculpaţii Mircea Grigore Ionuţă, Cristian Gabriel Nuţulescu, Lucian Florin Ionescu, Tudor Mihăilescu, Gabriel Bîţu, dar şi contabila Mariana Cozma.

Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost, însă, posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate. Acest palier este reprezentat de însuşi directorul regionalei judeţene a Agenției Naționale Vamale, inculpatul Ion Voicu, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii şi anume inspectorii vamali Andrei Anton, Adrian Andronescu (agenţi vamali) şi inculpatul Dan Nicolescu (controlor vamal). Având în vedere amploarea activităţilor infracţionale desfăşurate de inculpaţi, pe parcursul derulărilor activităţilor au mai fost angrenate în acest mecanism şi alte persoane, a căror contribuţie şi implicare nu au avut, însă, aceeaşi semnificaţie cu a celor deja menţionate. Este vorba despre suspecții: Florentina Gimpirea, Răzvan-Mihai Olteanu, Ionuţă Mircea, Radu Alexandru-Bogdan şi Belba Nicolae.

Faptic, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu: membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea – aceştia făcând posibilă funcţionarea întregului sistem – au utilizat o societate nou-înfiinţată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului, sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse. În realitate, firma nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată, apoi, sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi-fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semi-analfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase.

Extrădat din Statele Unite ale Americii, ca urmare a ordinului de extrădare din 22 aprilie 2014, emis de Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest Washington, și ca urmare a declarației sale prin care a renunțat la drepturile conferite prin Tratatul de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii, Radu Nemeș a putut fi audiat de către procurorii DIICOT – BT Călărași în calitate de suspect. Acesta era acuzat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală, potrivit DIICOT.

La finele anului 2020, Curtea de Apel București s-a pronunțat în dosar, inculpații fiind condamnați pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat. Inculpații au primit fie pedepse cu suspendare, fie cu executare.

Tănase Mara și Ion Voicu au fost trimiși în judecată separat, fiind condamnați prin Sentința penală nr. 169/29.10.2015 a Tribunalului Călărași, definitivă la data de 7.10.2016. Tănase Mara s-a ales cu 4 ani și 6 luni de închisoare.

Radu Nemeș nu a fost trimis în judecată în cauza de față, însă a fost condamnat în alta, ce are legătură cu acesta.

Liliana BELCIUG

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.