Ce spun experţii în turism despre faptul că nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă în 2021: „Impactul va fi unul major”

0
1445

Încă de anul trecut mai mulți reprezentanți din turism au susținut că voucherele de vacanță ar urma să fie anulate în anul 2021. Cu toate acestea, Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, la acea vreme, a menționat că nu se pune problema de o astfel de măsură și garanta că va apărea actul normative prin care tichetele vor fi acordate și în 2021. În aceste zile, conducerea PNL a discutat despre bugetul de stat, fiind prezentate o serie de măsuri pentru a se atinge ținta de deficit de 7.1%. Printre acestea se numără și dispariția voucherelor de vacanță în acest an.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat că bugetul de stat pentru 2021 este greu de realizat din cauza tensiunilor între PNL, USR-PLUS și UDMR. Fiecare ministru încearcă să obțină un buget cât mai mare, în condițiile în care deficitul nu trebuie să depășească 7.1%. Premierul le-a explicat liberalilor că în acest an se vor folosi voucherele de vacanță necheltuite în 2019 și 2020, altele noi umând a fi date anul viitor. Experții în turism susțin că dacă tichetele de vacanță nu se vor mai acorda acest lucru va avea un impact major asupra domeniului HoReCa.

„Premierul spune că anul acesta se vor cheltui cele nefolosite în 2019 și 2020, lucru pe care îl știam deja. Noutatea din declarația lui este că nu se mai dau vochere din 2021, dar spune că altele noi se vor acorda din 2022, lucru care mă surprinde. Sigur că aceasta poate să fie o promisiune și atât și la anul să vină să le taie și pe acelea. Impactul este unul foarte mare pentru industria HoReCa din România care nu și-a revenit oricum din pandemie. Banii promiși nu au intrat încă și nu se știe nimic încă și atunci industria aceasta este îngenuncheată. Dacă Guvernul retrage acum sprijinul esențial pe care îl reprezentau tichetele de vacanță înseamnă că ne ia preșul de sub picioare. E o lovitură foarte mare dată turismului românesc”, a precizat Corina Martin, președinte de onoare al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietatra unei agenții de turism.

De aceeași părere este și Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului și proprietarul unei agenții de turism este și el de aceeși părere.

„Impactul va fi unul major. Este clar că vor fi mai puțini turiști oficiali pentru că dacă vor merge la negru este clar că se vor încasa mai puțini bani pentru turism. Dacă statul punea 1.450 de lei de obicei turistul dubla suma, majoritatea pachetelor care se vând pe litoral sunt peste 2.700 de lei, iar în momentul în care discutăm despre impact asupra taxelor și impozitelor spunem așa: 52% se întorceau înapoi la stat sub formă de taxe și impozite. Dacă nu se mai introduc aceste tichete de vacanță nu se vor mai întoarce taxele, iar un mare minus este faptul că primăriile se bazează pe statistici. În momentul în care merg cu planuri de dezvoltare, iar dacă nu au nici un fel de trafic ce să facă? Proiectele se pot dezvolta dacă avem statistici și un trafic oficial, dovedit. Altfel nu avem cum să ne dezvoltăm ca destinație turistică”, a precizat Cristian Bărhălescu.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat în Guvern săptămâna viitoare, spun surse din conducerea PNL. Până atunci, în Coaliție se discută o serie de măsuri care vor fi adoptate prin Ordonanță de Urgență sau proiecte legislative.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.