Ordinul Arhitecţilor dă asigurări că a făcut demersuri pentru reabilitarea Vilei Elena: a fost obţinută autorizaţia de construire şi a fost igienizată zona

0
298

Ziarul Focus Press a readus în atenţia opiniei publice starea în care se află un important imobil situat pe Bulevardul Ferdinand, la numărul 75, care are nevoie urgentă de reabilitare – și ne referim aici la Vila Elena.

Iar pentru că această clădire istorică, care nu se află, din păcate, pe lista monumentelor istorice ale județului Constanța, aparține Ordinului Arhitecților din România-Filiala Dobrogea, ce au achiziționat clădirea în anul 2013 cu scopul de a o renova și a o numi ”Casa Arhitecților”, aceștia au fost sancționați în trecut de către autoritățile locale pentru că nu s-a adus nicio modificare imobilului, iar cea mai recentă somație datează din luna ianuarie a anului curent (detalii AICI).

Focus Press a înaintat către Ordinul Arhitecților din România-Filiala Dobrogea o solicitare prin care am solicitat să ni se aducă lămuriri în ceea ce privește stadiul în care se află exact această clădire și ce lucrări se vor efectua asupra acesteia.

Conform răspunsului, s-au efectuat demersuri în ceea ce privește obținerea autorizației de construirea, avizul RAJA, igienizarea zonei și punerea în siguranță. Totodată reprezentanții OAR-Filiala Dobrogea spun că acest imobil istoric nu se mai află în stadiul de prăbușire:

”Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Dobrogea, în calitate de organizaţie de creatori, respectiv, organizaţie independentă, non profit, autonomă, apolitică, de interes public, conform art. 1 din Legea 184/2001 republicată privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, are în proprietate această clădire, care nu se regăsește in categoria “Monumente istorice din județul Constanta”. Totuși, vă informăm că s-au efectuat demersuri pentru igienizarea, punerea în siguranță a clădirii, obținerea certificatului de urbanism, a autorizației de construire și a avizului RAJA. 

Stadiul lucrărilor este următorul: proiectul tehnic privind punerea în siguranță și amenajarea a acestei clădiri – la forma arhitecturală inițială- se afla în curs de elaborare. Specificăm că această clădire a fost achiziționată în anul 2013 în vederea salvării acesteia de la demolare și pentru a pune în valoare memoria locului. 

Aveți toată încrederea că această clădire nu va dispărea, nu este în stadiul de prăbuşire, conform expertizei tehnice, si cât de curând vom începe lucrările, constând din îngrădirea terenului, punerea în siguranță si consolidarea clădirii. 

Suntem nerăbdători să finalizam ceea ce ne-am propus pentru a ne putea desfășura activitățile profesionale și culturale în acest spațiu”, este răspunsul vicepreședintelui OAR-Filiala Dobrogea, arhitectul Alexandru Bălan.

Citește și:

https://focuspress.ro/ordinul-arhitectilor-va-fi-supraimpozitat-pentru-vila-elena/https://focuspress.ro/video-vila-elena-se-darama-sub-ochii-nostri-ordinul-arhitectilor-nu-este-in-stare-sa-o-reabiliteze/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.