Cele 20 de autobuze electrice nu intră pe traseu, în Constanța, decât în octombrie

0
2789

Procesul de testare al autobuzelor electrice continuă la Constanța și în această săptămână. Ele vor putea intra pe traseu după finalizarea probelor, în funcție de rezultate, după cum ne-au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

„Foarte curând, imediat după finalizarea procesului de testare, cele 20 de autobuze electrice vor fi introduse pe traseu“, se arăta într-un comunicat al Primăriei Constanța de săptămâna trecută, atunci când CT BUS anunța procesul de testare pentru autobuzele electrice, pe traseu, fără călători.

În urmă cu două săptămâni, după votul din Consiliul Local Constanța al proiectului de hotărâre privind predarea autobuzelor electrice către CT BUS, acestea urmau să intre pe traseu până la sfârșitul lunii septembrie.

Citește mai multe aici: Autobuzele electrice vor ieși pe traseu, în municipiul Constanța, până la sfârșitul lunii. A fost votat proiectul de hotărâre privind predarea acestora către CT BUS – focuspress.ro

Context:

Miercuri, 14 septembrie a.c., în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța, a fost votat „proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 362/2021, privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate către societatea CT BUS S.A. și atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate în municipiul Constanța“, iniţiat de primarul Vergil Chițac. Astfel, 20 de autobuze electrice urmau să iasă pe traseu până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța. Este vorba de autobuzele care au 12 metri lungime. Celelalte 21, de zece metri lungime, vor fi livrate CT Bus până la sfârșitul anului, cel târziu, începutul anului viitor.

Citește și: 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu, în municipiul Constanța, după intrarea în vigoare a unei hotărâri de Consiliu Local – focuspress.ro

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunța, pe 16 mai a.c., că a depus cererea de finanțare pentru achiziția a încă 22 de autobuze electrice. Pe lângă acestea, vor fi achiziționate 22 de stații de reîncărcare lentă și alte șapte stații de reîncărcare lentă. Edilul-șef a precizat că achiziția vine în completarea achiziționării celor 125 de stații de autobuz și a altor 41 de autobuze electrice, de 10 și 12 metri lungime.

Totodată, Vergil Chițac, anunța, în luna februarie a anului 2021, că a semnat contractul de furnizare autobuze electrice și stații de încărcare electrice cu reprezentanții SC New Kopel Car Import SRL

Ministerul Dezvoltării susținea, prin intermediul unui comunicat de presă, în data de 26 octombrie 2020, că „transportul public de călători din municipiile Alba Iulia, Buzău, Constanța și Ploiești se va desfășura în condiții moderne, cu autobuze electrice, ca urmare a finalizării, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a procedurii de atribuire a achiziției publice (fără contestații) pentru 51 de autobuze electrice de circa 12m destinate transportului public urban de călători în relief de șes“.

Astfel, în municipiul Constanța au fost repartizate 20 de autobuze electrice de circa 12 metri lungime, destinate transportului public urban de călători în relief de șes, cinci stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Oferta  declarată câștigătoare a fost de 55.327.953,30 lei, fără TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată de MDLPA, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare“, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă“, mai preciza Ministerul Dezvoltării.

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.