Cercetătorii români au produs un test de salivă diferit faţă de celelalte de pe piaţă: detectează cu acurateţe COVID-19

0
931
Test COVID

A apărut pe piață noul test care poate detecta virusul COVID-19 din salivă cu foarte mare acurateţe. Este disponibil de dată recentă și este diferit față de celalate teste prin exactitatea sa dovedită, având în vedere faptul că țintește trei gene, astfel încât se poate afirma că este un test personalizat. 

Proiectul noului test PCR a fost desfășurat într-un interval de aproximativ 18 luni, pornind la inițiativa Guvernului României, Ministerului Educației și a Cercetării. Kit-ul este valabil pe piață de aproximativ o lună, iar prețul unui set de 50 de teste ajunge la suma de 300 de euro. Acest test acționează asupra a trei gene, acestea fiind: o genă care produce proteina „N”, o genă care protejează împotriva afecțiunilor pulmonare create de virus, iar a treia este o genă care se ia de la pacient; practic, îl putem numi ca fiind un test personalizat.

“Universitatea de Medicină a fost parteneră în acest proiect și prin centrul de cercetare avansată în medicină experimentată (CEMEX), noi am făcut testarea și validarea unor componente ale unui nou kit de diagnostic. Proiectul a fost desfășurat în interval de aproximativ 18 luni, a pornit la inițiativa Guvernului României, Ministerului Educației și Cercetării, deschizându-se o linie de finanțare pentru cercetare a rezultatelor cât mai rapid în economie, evident pentru combaterea pandemiei. Ideea a venit de la inițiatorul și coordonatorul proiectului, doamna profesor Mărioara Avram. Am fost invitați la acest proiect pentru a asigura testarea și validarea ale unor componente ale kit-ului”, a declarat, pentru Focus Press, Bogdan Tampa, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

“Testul este pe piață, sunt spitale care-l folosesc deja, comercializat de la firmă. În urma proiectului acesta pe care l-am condus, anul trecut în mai am găsit soluția pentru boli inovative din controlul și tratamentul pacienților cu Sars-Cov2,  am format un consorțiu care se acoperă toată tematică proiectului și ca rezultate la sfârșitul proiectului am avut niște rezultate impuse, adică inițierea demersurilor pentru autorizarea de punere pe piață, inițierea demersurilor pentru autorizarea unui raport de evaluare a tehnologiilor medicale, transmiterea protocoalelor de către Ministerul Sănătății și încheierea execuției complete a serviciilor prevăzute în contractul de finanțare și bineînțeles toate acestea le-a făcut firma. Noi am transferat tehnologia firmei, iar firma a luat toate aceste aprobări. Inclusiv firma a mai luat o acreditare de la Uniunea Europeană. Kit-ul este în piață de vreo trei săptămâni, o luna. Un set care are 50 de teste costă 300 de euro și este îmbunătățit față de ce mai există pe piață în sensul că se țintesc trei gene, o genă este cea care produce proteina „N ”a virusului, o proteină mult mai stabilă. Încă o proteină ar fi cea care protejează împotriva bolilor pulmonare și afecțiunilor pulmonare create de virus, iar a treia genă este o genă care se ia de la pacient, practic este un test personalizat. Colaborarea cu cei de la Iași a fost una foarte plăcută, a fost pentru prima dată când am colaborat cu ei, iar colaborarea noastră a fost extraordinară”, a afirmat coordonatorul proiectului, Mărioara Avram, cercetător ştiinţific principal la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie din București.

Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.