Chițac consideră că Planul Urbanistic General al Constanței ar putea fi finalizat abia peste cinci ani: vrea să scurteze termenele!

0
174

În septembrie 2020, Primăria Constanța a semnat contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului. Conform acestuia, el ar trebui să fie finalizat în următorii patru ani, însă primarul Chițac crede că este posibil să dureze chiar cinci. Asta deși actualul P.U.G. nu mai este valabil decât până în 2023.

Administrația locală a încheiat contractul de prestări servicii „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Constanța” cu asocierea de firme Synergetics Corporation – Quattro Design și va trebui să plătească 5 milioane de lei. Termenul de execuție a serviciului de proiectare este de maximum 48 de luni, adică de patru ani, dar primarul Vergil Chițac crede că acesta nu va fi gata mai devreme de cinci ani. Așa că ar fi găsit o soluție pentru ca P.U.G.-ul să fie gata până septembrie 2024.

„Actualizarea Planului Urbanistic General este abia la început. A fost semnat contractul înainte de a veni eu. El se desfășoară pe 48 de luni. Eu apreciez că, așa cum a fost semnat contractul, va fi gata în cinci ani, nu mai devreme.

Discuțiile mele cu cei de la Synergetics, care au câștigat, și cu arhitectul-șef este să semnăm un act adițional și să scurtăm aceste termene. Adică aș vrea să îl terminăm pe perioada mandatului meu“, a declarat luni, 15 februarie a.c., Vergil Chițac.

Reamintim, însă, că actualul Plan Urbanistic General al Constanței a fost aprobat în 1999, fiind singurul plan urbanistic al municipiului de după Revoluţie, până acum nu a fost modificat, iar valabilitatea sa a fost prelungită până la data de 31.12.2023.

Tema de proiectare pentru actualizarea P.U.G. este „Dezvoltarea Municipiului Constanța ca o metropolă europeană, destinație turistică europeană, oraș port și centru de afaceri internațional, cu creștere economică rapidă și un standard de viață ridicat pentru toți locuitorii săi“.

Asocierea de firme Synergetics Corporation – Quattro Design va trebui să identifice și să prezinte în noul P.U.G zonele şi sub-zonele spre care ar trebui direcţionată dezvoltarea oraşului şi să prescrie indicatori urbanistici atractivi, în condiţiile asigurării unei dezvoltări sustenabile pentru aceste zone. În acelaşi timp, trebuie să ofere rezolvări clare pentru cât mai multe din situaţiile speciale care apar în oraş. Scopul final al actualizării P.U.G. este eliminarea majorităţii situaţiilor în care se apelează la urbanism derogatoriu.

Firma aleasă va realiza nu numai servicii de proiectare de urbanism pentru actualizarea P.U.G. Constanța, ci și servicii informatice pentru dezvoltarea componentei e-guvernare pentru domeniul urbanismului.

În plus, ofertantul va trebui să preia în conținutul planului urbanistic orice modificare a normelor legislative în vigoare ce va intra în vigoare până va preda definitiv documentația.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.