Reabilitarea străzii pietonale Ștefan cel Mare demarează, poate, la anul!

0
284

La sfârșitul lunii trecute, Primăria Constanța reitera faptul că vor începe curând lucrările de reabilitare a zonei centrale a orașului – strada Ștefan cel Mare, Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, și nu numai. Primarul Vergil Chițac a anunțat, însă, luni, că nici acum angajații Municipalității nu au desemnat firma care va executa lucrările.

Primăria Constanța a obținut fonduri europene pentru reabilitarea zonei centrale a orașului: strada Ștefan cel Mare, Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, și nu numai. Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“ este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de aproximativ 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1,8 milioane de lei.

Proiectul a fost gândit de administrația locală încă din 2014, dar a fost depus foarte târziu, contractul de finanțare fiind semnat abia în aprilie 2020. Cu toate acestea, nici până acum nu a fost desemnată firma care va executa lucrările de reabilitare, a anunțat, luni, 15 februarie a.c., primarul municipiului Constanța.

„Am auzit de jungla urbană de pe strada Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand de vreo 4-5 ani, nu? După atâta timp, enorm de mult, din punctul meu de vedere – atenție, proiect depus pe exercițiul financiar european 2014 – 2020, noroc că acesta se continuă încă trei ani! – încă nu știm cine va executa aceste lucrări.

S-au făcut licitații de execuție a lucrărilor, iar din luna aprilie 2020 până acum se tot analizează ofertele. Nici acum nu avem un câștigător. Mă gândesc cu groază că ar putea fi depuse și contestații“, a declarat Vergil Chițac.

Dacă după stabilirea câștigătorului, vor exista firme nemulțumite de rezultatul achiziției, iar acestea vor depune contestații, este posibil ca lucrările să nu fie demarate mai devreme de anul 2021. În condițiile în care proiectul trebuie finalizat până pe 30 aprilie 2022, iar lucrările sunt estimate să dureze 18 luni.

Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp.

Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone, care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent, prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat.

Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

În paralel, în zona adiacentă reprezentată de Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.