Consiliul Județean Constanța a lansat în consultare publică Regulamentul de adăpostire a animalelor maltratate de stăpâni

0
265
Imagine cu rol ilustrativ. FOTO Cătălin SCHIPOR

Consiliul Județean Constanța a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre privind asigurarea cu caracter continuu și permanent a serviciilor de adăpostire a animalelor de pe raza județului Constanța, ce fac obiect al unui ordin de plasare în adăpost.

La sfârșitul lunii ianuarie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a emis un ordin de plasare în adăpost a unor cai abandonați din Techirghiol, iar Consiliul Județean Constanța a trebuit să intervină pentru soluționarea situației. Conform legii, din 14 octombrie 2020, administrația județeană trebuie să asigure continuu și permanent servicii de adăpostire a animalelor ce sunt confiscate de către oamenii legii. Fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare și/sau îngrijire pentru animale, inclusiv cele deținute de ONG-uri de protecția a animalelor, fie prin încheierea unor contracte cu adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv cele ale ONG-urilor, fie prin organizarea și funcționarea unor adăposturi proprii.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 175/2020, CJC trebuie să asigure capturarea, preluarea, ridicarea, asistență veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală (la nevoie), transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor confiscate de polițiști.

Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul care a fost rănit sau schingiuit, abuzat, care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale, cel asupra căruia a fost practicat tirul, cel folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale, animalul domestic expus forțat la temperature foarte ridicate ori scăzute sau cel aflat, fără supraveghere, pe străzi.

După preluarea cailor maltratați din Techirghiol, administrația județeană a constituit un grup de lucru, sub coordonarea vicepreședintelui USR al CJC, Petre Enciu, care a elaborat un regulament pentru serviciile publice pe care trebuie să le asigure pentru adăpostirea animalelor de pe raza județului Constanța ce fac obiectului unui ordin de plasare în adăpost. Acesta stabilește cadrul juridic și organizatoric al modului în care vor fi oferite aceste servicii permanent, pentru protecția animalelor, și instituirea unui complex de măsuri de protecție a acestora astfel încât să le fie asigurată sănătatea și bunăstarea.

CJC a ales să îngrijească astfel de animale prin încheierea unor contracte de prestare servicii cu adăposturi publice sau private ori grădini zoologice, acvarii publice, centre de reabilitare etc., pentru a nu trebui să construiască un astfel de spațiu.

Regulamentul a fost lansat în consultare publică până la data de 3 ianuarie 2022. Persoanele interesate pot transmite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la adresa de e-mail presedinte@cjc.ro sau pe adresa  Bulevardul Tomis nr. 51, cam. 354.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.