După 45 de zile, caii confiscaţi de autorităţi la Techirghiol ar putea fi recuperaţi de proprietar

0
954
Caii salvați au fost duși într-un adăpost. FOTO Primăria Techirghiol

Polițiștii constănțeni au confiscat 35 de cai, în urmă cu două săptămâni, de pe malul Lacului Zarguzon din Techirghiol. Aceștia erau ținuți în frig, legați, înfometați și erau foarte slăbiți însă, cu toate acestea, proprietarul îi poate recupera după 45 de zile de recuperare.

În urma mediatizării cazului a 35 de cai care erau ținuți legați, în frig și în mizerie, fără mâncare, în Techirghiol, pe marginea lacului Zarguzon, și la presiunea opiniei publice, politiștii constănțeni au intervenit și au emis un ordin de plasare a animalelor în adăpost, conform O.U.G. 175/2020, art. 24, alin. (2) lit e. – „prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute“. Cabalinele au fost transportate la o fermă din Peștera, iar Consiliul Județean Constanța a trebuit să intervină, pentru a le găsi un adăpost corespunzător, pentru 45 de zile, așa cum era obligat de aceeași ordonanță de urgență a Guvernului, emisă pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor.

„Consiliul Județean Constanța trebuie să pună la dispoziția Poliției Animalelor adăpost pentru animalele preluate de la proprietar pentru rele tratamente ori de câte ori emite un astfel de ordin. Animalele trebuie ținute în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile“, ne-a declarat vicepreședintele C.J.C., Petre Enciu.

Dacă rezultatele testelor vor arăta că animalele nu au anemie infecțioasă, ele vor fi mutate o parte la Asociația „Save the Dogs“ din Cernavodă, iar celelalte la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

„Un număr de zece cai urmează să fie plasați în adăposturile Asociației Save the Dogs din Cernavodă, iar un număr de 13 exemplare vor fi cazați în padocurile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Vreau să menționez că prevederile legale în materie prevăd transportarea cabalinelor exclusiv în baza unui test negativ de anemie infecțioasă. În cazul în care rezultatele vor arăta că cel puțin un cal a primit rezultat pozitiv la test, legea în speță prevede plasarea în carantină pentru o periodă de 90 de zile la locația unde sunt cazați în momentul recoltării testelor“, a explicat Enciu.

Din păcate, după ce cabalinele se vor recupera timp de 45 de zile, proprietarul lor poate solicita, în termen de maximum 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost, restituirea animalelor, chiar dacă le-a maltratat. Așa prevede O.U.G. 175/2020, iar Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța și Consiliul Județean Constanța nu pot încălca legea. Dar dacă vor redescoperi că, în prima zi după ce au fost preluați sau oricând apoi, caii sunt, din nou, chinuiți, îi mai pot confisca 45 de zile.

Cel puțin, în situația restituirii, deținătorul animalelor are obligația de a plăti către Consiliul Județean cheltuielile cu asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor efectuate cu patrupedele plasate în adăpost. Dar la Asociația Save the Dogs, de exemplu, C.J.C. nu va plăti nimic, deoarece ordonanța care obligă administrația județeană să se ocupe de astfel de animale a apărut pe 16 octombrie 2020, deci în bugetul său pe anul trecut nu existau sume alocate pentru astfel de situații. Dar leguitorul nu s-a gândit la acest lucru când a emis actul normativ! Noroc că asociația va prelua cei zece cai cu titlu gratuit. Abia din acest an C.J.C. va putea aloca bani pentru asemenea cazuri.

Măcar proprietarul lor, procurorul D.I.I.C.O.T. Constanța M.V.Ț., a fost amendat de polițiști cu 3.000 de lei, sancțiunea maximă prevăzută de lege. Și poate nu va mai cere restituirea cailor în termenul de 30 de zile după recuperarea lor. În acest caz, animalele se consideră abandonate și vor rămâne în adăposturile în care sunt acum trimise, ne-a declarat Petre Enciu.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.