Contestații împotriva arestului la domiciliu, în dosarul șpăgii de la ARSVOM: doi dintre inculpați vor în libertate

0
349
Nava Artemis a ARSVOM. FOTO ARSVOM

Cei cinci inculpați din dosarul șpăgii de la ARSVOM au contestat măsurile preventive aplicate în cazul lor. Este vorba despre directorul acestei instituții, Daniel Manole, dar și ceilalți reprezentanți ai societăților despre care se vorbește în dosarul penal instrumentat de DNA, respectiv: Petru Ogrinji, Cristian Antohi, Valeriu Iorga și Ion Macovei.

La începutul acestei luni, instanța de fond, Tribunalul Constanța, a respins propunerea procurorilor DNA privind luarea măsurii arestului preventiv față de inculpații din acest dosar, plasându-I în arest la domiciliu, deși vorbim despre fapte de corupție privind achiziții publice, iar mita pusă în joc este de două milioane de lei.

Mai exact, este vorba despre achiziția celor patru nave intrate relativ recent în dotarea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM, pentru care statul român a plătit dublu, directorul instituției, Manole Daniel fiind cercetat pentru că, împreună cu ceilalți indivizi menționați, ar fi pus la cale schema și pentru un comision de 3% din contract.

Pe data de 29 iunie, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de Daniel Manole, director al ARSVOM din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită.

Totodată, trei persoane fizice – administratori ai unor societăți comerciale,sunt cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

Potrivit DNA, în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, Daniel Manole și ceilalți membrii ai grupului au fost plasați sub control judiciar, însă, din câte se pare, nici această măsură nu îi mulțumește pe aceștia. Astfel, au formulat Ion macovei și Petru Ogrinji au contestat măsura, iar contestația va fi analizată marți, 13 iulie, la Curtea de Apel.

D.A.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.