Dan Iliescu, noul rector al Universităţii Ovidius

0
2802
Conf.univ.dr. Dan Marcel Iliescu

Președintele în exercițiu al Senatului Universității Ovidius, conf.univ.dr. Dan Marcel Iliescu, a fost ales miercuri, 24 iunie a.c., rector pentru următorii patru ani. Fostul decan al Facultății de Medicină a fost ales din primul tur cu o covârșitoare majoritate de peste 78 la sută. Cel de-al șaptelea rector al UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, a câștigat alegerile cu 435 de voturi pentru, din 573 de electori prezenți. Contracandidații dr. Iliescu au fost prof.univ.dr. Dumitru Octavian Unc și prof.univ.dr. Eden Mamut.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac, casă, cer şi în aer liber

Biroul Electoral Central al Universității „Ovidius” din Constanța a anunțat validarea alegerilor organizate pentru desemnarea rectorului, prin întrunirea condiției de prezență la urne a jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot de pe listele de votare. Astfel, conform numărătorii voturilor, conf.univ.dr. Iliescu a câştigat competiţia la mare distanţă de prof.univ.dr. Dumitru Octavian Unc, care a obţinut până în 100 de voturi. Cele mai puţine voturi au mers către Eden Mamut, respectiv 27 de voturi. S-au prezentat la urne 573 de alegători. Peste 550 de voturi au fost valabil exprimate, 20 de voturi fiind nule.

Alegerile pentru desemnarea rectorului Universității Ovidius din Constanța s-au desfăşurat miercuri, 24.06.2020, între orele 08.00-20.00, conform calendarului aprobat prin HS nr. 252 din 04.06.2020, cu măsuri de siguranță fără precedent, din cauza pandemiei de COVID-19.

În Pragramul Managerial de susținere a candidaturii la funcția de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, conf.univ.dr. Dan Marcel Iliescu menționează că proiectul este o reverență față de profesorii care au contribuit în deceniile trecute la edificarea instituției.

Decizia am luat-o în urma unei perioade de opt ani în decanatul celei mai mari facultăți din Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Medicină. În tot acest timp, m-am confruntat cu probleme complexe cărora le-am găsit soluții viabile prin efortul comun și implicarea colegilor mei, spre binele întregii comunități academice. Însă ceea ce m-a motivat cel mai mult a fost tocmai interacțiunea cu colegii mei din Facultate și din Universitate, colegi pe care am avut ocazia să-i cunosc de-a lungul timpului, cu care am colaborat în calitate de membru în Consiliul de Administrație și în Senat, ale căror idei și dorințe cu privire la ceea ce ar putea deveni Universitatea noastră le-am putut asculta. Nu mai puțin, studenții noștri mi-au întărit convingerea că împărtășim un ideal comun numit Universitatea „Ovidius” din Constanța. În calitate de decan al Facultății de Medicină mi-ampus întreg devotamentul, puterea de muncă și experiența profesională și administrativă în slujba Universității „Ovidius” – din care facultatea mea reprezintă doar o parte – în vremuri prielnice și mai puțin prielnice”, susține conf.univ.dr. Iliescu.

De altfel, crezul care l-a ghidat tot timpul în activitatea managerială a fost acela că: “funcțiile se dobândesc natural, în urma dedicării și implicării cu toată energia și buna credință în ceea ce facem”.

În acest sens, susținerea colegilor de la Facultatea de Medicină, dovedită prin colaborarea excelentă în acești ani, i-a dat încrederea că poate să facă mai mult, că își poate investi experiența și devotamentul într-un proiect mai mare care îi include pe toți.

În același sens al deciziei colective, aș sublinia faptul că planul managerial este în mare parte rezultatul acestor ani de efort comun. Prin acesta, îmi propun să prezint o viziune realistă al cărei scop principal nu este crearea unei universități utopice, ideale, într-o lume ideală. Dincolo de obișnuitul strategiilor electorale, proiectul meu este unul care se POATE realiza, pe care-l putem concretiza împreună, bazat pe o analiză lucidă care să ne ofere soluții pentru un viitor mai bun”, explică Iliescu.

În calitate de medic şi anatomist, dr. Iliescu spune că biologia nu face salturi, așa cum nu există minuni instituționale: “Deși pare ușor de definit, binele are nevoie de pragmatism, luciditate și moderație pentru a-l obține, iar adevărurile universale depind întotdeauna de un context care le subliniază relevanța. De aceea, cred cu tărie într-un proiect comun care să ne implice pe fiecare dintre noi cu ceea ce știm mai bine să facem, cu ceea ce avem mai bun în noi, cu propria noastră personalitate. Există soluții pentru orice problemă, însă ele pot fi identificate doar împreună, printr-o muncă de echipă. Specificul fiecărei facultăți reprezintă și modalitatea în care aceasta poate contribui la dezvoltarea durabilă a universității. Fiecare facultate este importantă pentru viitorul Universității „Ovidius” din Constanța. Scopul ocupării unei funcții universitare nu este un obiectiv în sine, ci este modul prin care construim viitorul împreună, adăugând la moștenirea prestigioasă pe care am primit-o, prin nume, de la cel mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso. Suntem singura universitate care poartă acest nume. De aceea, proiectul managerial pe care vi-l prezint este și o reverență față de profesorii care au contribuit în deceniile trecute la edificarea instituției noastre, dar și o propunere de a fi alături de mine, cei care vă regăsiți în aceste cuvinte. Suntem mai mult decât o comunitate academică, suntem și o comunitate de destin”.

Universitatea „Ovidius” are peste 17.000 de cursanţi, 686 de cadre didactice titulare, cărora li se adaugă 388 de colegi din rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic.

Este evident că am fost afectați de scăderea demografică, de migrația economică și de promovabilitatea scăzută a examenului de bacalaureat, iar, în comparație cu alte universități multidisciplinare din țară, primim cele mai puține locuri finanțate de la bugetul de stat. La aceste provocări, trebuie să găsim remedii împreună. De aceea, în primul rând, îmi doresc o Universitate în care toți profesorii și studenții să se simtă acasă, să își desfășoare activitatea într-un climat de stabilitate, dialog, încredere, demnitate profesională. Acest deziderat înseamnă, în primul rând, consolidarea programelor de studii, inițierea unor programe noi, în acord cu cererea reală pe piața muncii, înseamnă finanțarea corespunzătoare a cercetării științifice, aducerea bazei tehnico-materiale la nivelul la care putem vorbi de performanță, înseamnă dotări care să susțină inovația în predare”, a conchis conf.univ.dr. Iliescu.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.