Dănuț Epure, fostul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța, condamnat pentru luare de mită, cere revizuirea dosarului

0
8364
Dănuţ Epure. FOTO: Facebook

Dănuț Epure, fostul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța, a cerut revizuirea dosarului în care a fost inculpat. Acesta a fost condamnat, în anul 2015, pentru luare de mită, la trei ani de închisoare. Noul termen de judecată a fost stabilit pentru 18 octombrie 2023.

Fostului rector de la UOC i-a fost interzis, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, să fie ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, să ocupe o funcție implicând exercițiul autorității de stat și sa ocupe funcția de rector la orice instituție de învățământ.

În anul 2015, conform DNA, „prin Decizia penală nr. 1687 din 10.12.2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpatului Epure Tiberius Dănuț, rector al Universității «Ovidius» din Constanța la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de rector la orice instituție de învățământ, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (două infracțiuni) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității“.

Concret, procurorii DNA arătau că „în perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității «Ovidius» din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro, pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipație, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate. La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs Biologie și Chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte.
În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani. De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro, pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța”.

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.