Deși are multe greșeli, Primăria trebuie să recepționeze acum Registrul Spațiilor Verzi: firma care l-a elaborat nu mai vrea să facă alte corecții

3
226

Elaborarea Registrului Spațiilor Verzi a tot fost întârziată din vara anului trecut, deoarece firma nu a finalizat la timp lucrările, iar apoi pentru că e plin de greșeli. Cu toate acestea, Primăria trebuie să-l recepționeze săptămâna aceasta, pentru că elaboratorul nu mai vrea să facă alte corecții. Așa că administrația locală va menționa obiecțiile pe care le are în raportul final. Așadar, nici după zece ani nu vom avea un Registru al Spațiilor Verzi din Constanța care să corespundă realității!

Conform legii, Primăria Municipiului Constanța avea obligația să realizeze Registrul Spațiilor Verzi până în ianuarie 2011. Abia în mai 2018 administrația locală a semnat un contract în acest sens, cu asocierea de firme Theotop – Syergetics – ESRI România, pentru 1,7 milioane de lei. Registrul trebuia să fie finalizat în mai 2020. Noroc că în aprilie 2020 a fost semnat un act adițional pentru prelungirea duratei contractului, până pe 03.11.2020. Dar din momentul în care Registrul elaborat de cele două firme a fost scos în consultare publică, Primăria a primit tot felul de observații și reclamații de la constănțeni.

„Trebuia să se facă recepția Registrului Spațiilor Verzi, s-a mai prelungit până la sfârșitul lunii ianuarie. S-a hotărât să se mai iasă în teren și, prin sondaj, să se verifice conformitatea lui cu realitatea. Ar exista niște neconformități în forma realizată până acum a Registrului, așa că trebuie să vedem dacă el este corect. Ne interesează foarte mult corectitudinea lui. De ce să facem un registru care nu ne ajută la nimic? El trebuie să cuantifice realitatea din teren“, declara viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, pentru Focus Press, în decembrie 2020.

Și uite că suntem în luna februarie 2021 și abia acum se va face recepția finală a Registrului Spațiilor Verzi. Deși acesta are, în continuare, multe greșeli, dar pe care cele asocierea celor două firme nu vrea să le mai corecteze. Așa că primarul Constanței e nevoie să semneze recepția finală, dar va menționa obiecțiile pe care le are în raportul final.

„Din punctul de vedere al Geotop, care l-a făcut, a fost terminat, dar avem mari dubii că el este făcut corect. Am încercat, în această perioadă, să amânăm recepția lucrărilor, dar cei care ne-au furnizat aceste servicii nu mai sunt de acord.

De aceea, săptămâna aceasta vom face o recepție cu obiecțiuni, cu observații. Nu putem să nu facem recepția, dar trebuie să o facem cu observații pentru că, din verificările pe care le-am făcut, unele date introduse în Registrul Spațiilor Verzi nu corespund realității.

În perioada de consultare publică, s-au primit de la constănțeni multe observații cu privire la Registrul Spațiilor Verzi.

Intenția mea este să-l recepționăm cu obiecțiuni pentru că dacă la un moment dat vom avea un litigiu, îi chemăm pe cei care l-au făcut alături de noi în instanță“, a declarat Vergil Chițac luni, 15 februarie a.c.

Registrul Spațiilor Verzi va fi folosit și pentru actualizarea Planului Urbanistic General, astfel încât după finalizarea sa, să nu mai poată fi eliberate autorizații de construire pe spațiile verzi din oraș.

„Urgent, acest Registrul al Spațiilor Verzi îl vom introduce în Planul Urbanistic General, spațiile verzi vor fi individualizate și atunci, sub nicio formă, nimeni nu va mai putea emite autorizație de construire acolo“, a explicat Chițac.

Valentin ISPAS

Citește și:

3 COMENTARII

  1. Păi faci un registru al spatiilor verzi pe un plan vechi de acum 15 ani asta deja este o problemă. Am sesizat în aplicație probleme dar răspuns nu am primit deci ce să înțeleg?

  2. De ce nu merg reprezentanții Primariei in teren? Langa blocuri sunt trecute spatii verzi, dar chiar pe acele locuri in multe cazuri deja se construiesc alte imobile.

  3. Exemplu: la Dacia, in spatele scolii 12, langa centrala termica si blocul de langa spatiile verzi au fost vandute si se construieste. Unde sunt autoritățile? Nu se sesizeaza nimeni? S-au facut adrese la Primarie, radet, gaze… strada se prabuseste.. Faceti un reportaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.